Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.06.2019.
00:52
Đ. Barović - Vesti A

Na sceni 3.000 igrača

Sve je spremno za 24. evropsku smotru srpskog folklora dijaspore i Srba u regionu koja se ove godine, 8. i 9. juna održava u Centru Sava u Beogradu.

V. Sekulić
Ras iz Lucerna na Smotri u Banjaluci

Domaćin je Savez srpskog folklora Švajcarske, a "Vesti" su tradicionalno, generalni medijski pokrovitelj ove - najveće manifestacije srpske dijaspore u svetu. Prvi čovek Saveza srpskog folklora Švajcarske, Nenad Milenković u razgovoru za "Vesti" kaže da će ovogodišnja Smotra raditi kao "švajcarski sat", a da su za učesnike i goste pripremljeni i mnogi noviteti i iznenađenja.

- Organizacija je besprekorna i sve je već spremno da Smotra počne. Ove godine takmičiće se 3.000 igrača iz 58 društava iz 11 zemalja Evrope. Planirano je i da pet društava učestvuje u revijalnom delu, a kada tome dodamo i nekoliko muzičkih grupa i orkestara koji će nastupiti na tradicionalnom druženju i tokom poslednje večeri, očekujem da ova Smotra zaseni sve dosadašnje. Smotru će otvoriti društva KUD "Branko Bedenica" iz Kosova Polja i ANI "Abrašević" iz Švajcarske.

Smotra se odvija pod pokroviteljstvom predsednika Srbije. Kako je došlo do toga?

- Sve je bilo veoma jednostavno. Generalni sekretar predsednika, Nikola Selakovič boravio je kod nas prošlog novembra kada se održavala Smotra društava u Švajcarskoj i bio je oduševljen ne samo entuzijazmom i posvećenošću mladih ljudi koji čuvaju od zaborava našu igru i pesmu, već i našom oranizacijom. Nije prošlo mnogo kada nas je ponovo kontaktirao i najavio da ćemo kao Savez dobiti Sretenski orden, ali i da će predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić biti pokrovitelj najveće manifestacije srpske dijaspore.

Da li će predsednik Srbije i otvoriti Smotru?

- Imamo obećanje da će biti tako, ali pretpostavljam da će mnogo zavisiti i od njegovih dnevnih obaveza, ali i ranije isplaniranih aktivnosti.

Savez Švajcarske je treći put domaćin Smotre u Srbiji. Zbog čega je opet odabran Centar Sava?

- Iz prostog razloga što je to mesto koje u svakom smislu omogućava najbolje uslove za učesnike: od velike bine, odličnog osvetljenja do adekvatnih garderoba. Uostalom i dosadašnje Smotre koje smo organizovale su to pokazale. Jednostavno, mladi vole i žele da nastupaju u takvoj dvorani i na bini koja je i pravljena za tu namenu.

Ima li izmena pravila?

- Primenjivaće se ista ona pravila koja su se primenjivala i do sada. Naravno, imamo par novosti koje će u kvalitativnom smislu poboljšati samo takmičenje, ali i odlučivanje pobednika.

Na šta konrektno mislite?

- Prva promena je to što je 15. maja obavljeno prvo elektronsko izvlačenje redosleda nastupa svakog društva. Na to smo se odlučili kako bi sva društva bila u potpuno ravnopravnom položaju, jer svako zaslužuje da ima ista prava. Do sada je bilo moguće da neka društva traže određen termin za nastup što je u neravnopravan položaj dovodilo druge.

Koji su još noviteti?

- Ima ih mnogo, ali ključno je digiralno žiriranje. Do sada su se svi žalili na činjenicu da ocenjivanje društava traje predugo, mada je stvar krajnje prosta. Primenićemo sistem koji već dve godine funkcioniše u Švajcarskoj. Svaki član žirija će dobiti ajped, pa će u elektronskoj formi ocenjivati nastupe. Na taj način će se svi bodovi mnogo lakše i sabirati, ali i dobiti pobednici.

Da li su svi učesnici već rešili pitanje smeštaja?

- Koliko sam upoznat svi učesnici su već rešili to. Većina društava iz Švajcarske biće smeštena u Kraun Plazi zbog blizine Centra Sava, ali odabir smeštaja je u potpunosti bio prepušten samim društvima i njihovim afinitetima po visini smeštaja, ali i lokaciji.

Kako će biti rešena ishrana učesnika?

- Ove godine Centar Sava nije pristao da kao 2015. godine organizatori Smotre odaberu restoran koji bi posluživao hranu i piće, tako da će kompletna ishrana i piće ići preko njih. Nadam se da će profesionalno odgovoriti zadatku.

Novi džinglovi

Lična arhiva
Provereni domaćini: Nenad Milenković

Nastup svakog društva na ovogodišnjoj Smotri pratiće i odgovarajući džingl iz kraja Srbije odakle je koreografija.

- Potpuno su nove najave za ansamble koje će se sastojati od video i foto materijala, a sa suštinom da se prikaže kraj iz koga dolazi igra koja se izvodi. Obećavam da će to biti fenomenalno.

Bez tehničke probe u petak

Nenad Milenković kaže da će sva društva biti uskraćena za tehničku probu u petak, veče pred početak Evropske smotre zato što nisu uspeli da se dogovore sa čelnicima Centra Sava.
- Nažalost, tehničke probe će se odvijati u subotu i nedelju zato što smatramo da je cena koja nam je tražena za petak veče nije realna. Uveren sam da to ipak neće biti smetnja - kaže Milenković.

Sastav žirija

Milenković kaže da se sastav žirija nije menjao. Društva će ocenjivati četvoročlani žiri koji čine: prof. Dr Mirjana Zakić etnomuzikolog, Vesna Bajić Stojiljković, Milan Iškanović, Selena Rakočević i koreograf Igor Gudić.

Žurka u subotu

Tradicionalna žurka učesnika Smotre planirana je za subotu uveče, po završetku oficijelnog programa. Planirano je da nastupi Hit orkestar Mome Krstića sa specijalnim gostom Dušicom Milojević.

- U nedelju, po završetku takmičenja i iščekivanju rezultata nastupiće Alegreto bend. Potrudićemo se da mladi učesnici Smotre napuste Beograd s najlepšim utiscima - otkriva Milenković.
 

POVEZANE VESTI

ŠVAJCARSKA Fešta kod "Tesle"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online