Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 29.05.2019.
19:10
B. Đorđević A

U crkvu, a ne u kockarnicu

Vernici u Crkvi Svetog Save u nedelju su uživali u nesvakidašnjem duhovno-literarnom događaju. Episkop diseldorfski i cele Nemačke vladika Grigorije prvi put, otkako je na čelu ove Eparhije, držao je Svetu liturgiju u Berlinu. Nakon toga učestvovao je u razgovoru i promociji knjige "Značenje Džokera" autora Vladimira Pištala. U razgovoru im se pridružio i urednik izdavačke kuće Agora Nenad Šaponja.

B. Đorđević
Jerej Radomir Kolundžić, vladika Grigorije i protojerej stavrofor Veljko Gačić sa sveštenicima

Liturgiju su držali i protojerej stavrofor Veljko Gačić i jerej Radomir Kolundžić, kao i sveštenici SPC u Diseldorfu i gostujući sveštenik iz Bugarske pravoslavne crkve. Vladika Grigorije apelovao je na vernike da jedni druge gledaju Hristovim očima i otkrivaju njihovu duhovnu lepotu, umesto da im ukazuju na mane:

- Da se radujete kad idete u crkvu i još više da se radujete kada idete iz crkve. Možete da budete tužni samo kada izlazite iz kockarnice, a kada idete iz crkve onda ste apsolutni dobitnici. Umesto da gledate u greh kao da vam je Bog, bolje gledajte u Boga, a greh će se istopiti.

https://www.youtube.com/watch?v=hQXx_JZVq0I&feature=youtu.be

Nakon službe, protojerej stavrofor Veljko Gačić pozdravio je sve prisutne u sali svečanog doma i najavio promociju knjige Vladimira Pištala. Bilo je reči i o knjigama koje je napisao vladika Grigorije, pre svega o knjizi "Preko praga". Nakon promocije autori su potpisivali knjige, koji su mnogi poželeli da kupe.

Petko Nešković, ponosan na dosadašnjih 48 godina provedenih u Berlinu, ne krije oduševljenje:

- Sve je bilo upravo onako kako smo očekivali, samo treba i još više da se okupljamo i dolazimo u crkvu, dok smo živi. Episkop Grigorije je pravi vladika kakav treba nama Srbima. Njegove knjige mi nisu bile poznate, ali ne sumnjam da takav govornik može da piše samo veoma vredne i poučne sadržaje.

Milenko Jeremić ovaj dan je izdvojio kao poseban:

- Nama Srbima je mnogo važno da imamo jednog ovakvog vladiku koga možemo da slušamo od jutra do sutra. Ono što ispriča je sažeto i na svom mestu, a njegove reči odišu velikom dobrotom. I raniji episkopi su nam mnogo pomogli da se okupimo oko naše vere i da danas jedini u Nemačkoj imamo dve crkve u našem gradu. Vladika Grigorije nas upućuje da se bolje razumemo među sobom i da se pomažemo. Predočio nam je mnoge suštinske stvari u koje treba da verujemo, a koje su na velikom udaru kako novca tako i novih tehnologija.

B. Đorđević
Promocija: Nenad Šaponja, vladika Grigorije i Vladimir Pištalo

Knjige, a ne zvona i praporci

Nataša Herveg, koja je pre šest godina iz Beograda došla u Berlin i bavi se pedagoškim radom, ističe da je reč o izuzetnom spoj kreativnosti, umnosti i religioznosti.

- Uživali smo u inspirativnom govoru vladike Grigorija i književnika Vladimira Pištala i nadam se da ćemo ovakve događaje imati sve češće. Razgovori među parohijanima su preko potrebni da bi ova okupljanja dobila pun smisao. Neke od knjiga sam kupila, ali pre svega da bih ih poklonila, jer sam ih već ranije pročitala. Inače, ovde u Berlinu, možemo da nađemo sve iz Srbije, i kajmak, i čvarke, i rakiju, ali kada su knjige na srpskom jeziku u pitanju, e to već teže ide. Knjige su nam potrebne, a ne zvona i praporci - prisetila se Nataša poruke Dositeja Obradovića, koja je izrečena još pre više od dvesta godina i nimalo nije izgubila na aktuelnosti.

B. Đorđević
Vernici na liturgiji

Jedinstveno iskustvo

Sanja Savkić je od oktobra u Berlinu, iako joj to nije prvi put da živi u ovom gradu. Posle studija hispanistike u Beogradu i doktorata u Meksiko Sitiju, angažovala se na Humboltovom univerzitetu u Berlinu gde se bavi drevnim civilizacijama Meksika. O svom viđenju ovog književnog susreta kaže:

- Vladiku Grigorija sam mnogo puta gledala na televiziji i pročitala neke od njegovih knjiga, ali ovo je prvi put da prisustvujem bogosluženju i književnom razgovoru u kojima on učestvuje. U knjizi vladike Grigorija "Biti sa drugima" posebno mi je privukao pažnju deo o hrišćanskoj antropologiji.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 30.05.2019. 21:05
Да нам Владике то није објаснио нама не би било јасно да је боље ићи у Цркву него у коцкарницу. Ово је било много боље од метафора муфтије Зукорлића али приближно исте поетске вредности.
Petak 31.05.2019. 07:42
Никад нам не би било јасно да је боље ући у цркву него у коцкарницу да нам то владика није објаснио. Ово је много боље од дечијих метафора муфтије Зукорлића-
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online