Sreda 29.05.2019.
19:10
B. Đorđević

U crkvu, a ne u kockarnicu

B. Đorđević
Jerej Radomir Kolundžić, vladika Grigorije i protojerej stavrofor Veljko Gačić sa sveštenicima

Liturgiju su držali i protojerej stavrofor Veljko Gačić i jerej Radomir Kolundžić, kao i sveštenici SPC u Diseldorfu i gostujući sveštenik iz Bugarske pravoslavne crkve. Vladika Grigorije apelovao je na vernike da jedni druge gledaju Hristovim očima i otkrivaju njihovu duhovnu lepotu, umesto da im ukazuju na mane:

- Da se radujete kad idete u crkvu i još više da se radujete kada idete iz crkve. Možete da budete tužni samo kada izlazite iz kockarnice, a kada idete iz crkve onda ste apsolutni dobitnici. Umesto da gledate u greh kao da vam je Bog, bolje gledajte u Boga, a greh će se istopiti.

Nakon službe, protojerej stavrofor Veljko Gačić pozdravio je sve prisutne u sali svečanog doma i najavio promociju knjige Vladimira Pištala. Bilo je reči i o knjigama koje je napisao vladika Grigorije, pre svega o knjizi "Preko praga". Nakon promocije autori su potpisivali knjige, koji su mnogi poželeli da kupe.

Petko Nešković, ponosan na dosadašnjih 48 godina provedenih u Berlinu, ne krije oduševljenje:

- Sve je bilo upravo onako kako smo očekivali, samo treba i još više da se okupljamo i dolazimo u crkvu, dok smo živi. Episkop Grigorije je pravi vladika kakav treba nama Srbima. Njegove knjige mi nisu bile poznate, ali ne sumnjam da takav govornik može da piše samo veoma vredne i poučne sadržaje.

Milenko Jeremić ovaj dan je izdvojio kao poseban:

- Nama Srbima je mnogo važno da imamo jednog ovakvog vladiku koga možemo da slušamo od jutra do sutra. Ono što ispriča je sažeto i na svom mestu, a njegove reči odišu velikom dobrotom. I raniji episkopi su nam mnogo pomogli da se okupimo oko naše vere i da danas jedini u Nemačkoj imamo dve crkve u našem gradu. Vladika Grigorije nas upućuje da se bolje razumemo među sobom i da se pomažemo. Predočio nam je mnoge suštinske stvari u koje treba da verujemo, a koje su na velikom udaru kako novca tako i novih tehnologija.

B. Đorđević
Promocija: Nenad Šaponja, vladika Grigorije i Vladimir Pištalo

Knjige, a ne zvona i praporci

Nataša Herveg, koja je pre šest godina iz Beograda došla u Berlin i bavi se pedagoškim radom, ističe da je reč o izuzetnom spoj kreativnosti, umnosti i religioznosti.

- Uživali smo u inspirativnom govoru vladike Grigorija i književnika Vladimira Pištala i nadam se da ćemo ovakve događaje imati sve češće. Razgovori među parohijanima su preko potrebni da bi ova okupljanja dobila pun smisao. Neke od knjiga sam kupila, ali pre svega da bih ih poklonila, jer sam ih već ranije pročitala. Inače, ovde u Berlinu, možemo da nađemo sve iz Srbije, i kajmak, i čvarke, i rakiju, ali kada su knjige na srpskom jeziku u pitanju, e to već teže ide. Knjige su nam potrebne, a ne zvona i praporci - prisetila se Nataša poruke Dositeja Obradovića, koja je izrečena još pre više od dvesta godina i nimalo nije izgubila na aktuelnosti.

B. Đorđević
Vernici na liturgiji

Jedinstveno iskustvo

Sanja Savkić je od oktobra u Berlinu, iako joj to nije prvi put da živi u ovom gradu. Posle studija hispanistike u Beogradu i doktorata u Meksiko Sitiju, angažovala se na Humboltovom univerzitetu u Berlinu gde se bavi drevnim civilizacijama Meksika. O svom viđenju ovog književnog susreta kaže:

- Vladiku Grigorija sam mnogo puta gledala na televiziji i pročitala neke od njegovih knjiga, ali ovo je prvi put da prisustvujem bogosluženju i književnom razgovoru u kojima on učestvuje. U knjizi vladike Grigorija "Biti sa drugima" posebno mi je privukao pažnju deo o hrišćanskoj antropologiji.

 

2022 © - Vesti online