Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.05.2019.
19:15
R. Lukić - Vesti A

Šumadija zavičaj svim Srbima

U Hramu Svetoga Save u Hanoveru u nedelju je obeležen sveti Vasilije Ostroški, a istovremeno je proslavljen i Đurđevdanski uranak, praznik koji Srbi u Donjoj Saksoniji tradicionalno obeležavaju kao najlepšu i najmasovniju narodnu svetkovinu.

R. Lukić
Otadžbina u Hanoveru: Porta puna pesme i igre

Liturgiju su služili prota namesnik Aleksandar Perković i đakoni Slavko Bosančić i Ilija Jović, a činodejstvovali su i čteci teolog Matijas Borherd i 13-godišnji pravoslavni Poljak Jakob Paul - Pavle Busczinski.

Liturgiju je svečanom učinio hor "Sveti Simeon Mirotočivi" kojeg su svojim dečjim glasovima obogatila deca i penzionisani sveštenik Milan Pejić svojim baritonom. Dirigovala je Jelena Agbaba Milosavljević.

Jevanđelje posvećeno Svetom Vasiliju na srpskom jeziku čitao je đakon Ilija Jović, a na nemačkom đakon Slavko Bosančić. Sveštenik Perković je posle liturgije osveštao i slavske kolače onih vernika koji slave Svetog Vasilija.
- Sveti Vasilije je živeo u 17. veku, a da ga Turci u akciji "danka u krvi" ne bi odveli u Tursku i poturčili, majka ga je sklonila u manastir Zavala. Kasnije je došao u manastir Ostrog, da bi sa tog brda kao vladika upravljao crkvom božjom - rekao je otac Aleksandar.

Sveštenik je govorio i o vaskrsenju Hristovom i sestrama mirosicama, ističući da su u današnje vreme sestre mironosice, žene koje u crkvi rade.
- One za svoj uloženi trud ne traže nikakvu naknadu - istakao je prota Aleksandar naglašavajući da je upravo danas dan kad im se zahvaljujemo.

Kuhinja je i ovaj dan bila puna sestara mironosica, koje su spremale specijalitete i posluživale goste, a jedna od njih bila je i njegova supruga, popadija Jovana. Nedeljko Jelisić, Nikola Popović i Slavko Despotović su od srca brinuli da svi oni koji požele dobiju svinjsko pečenje i salatu.

Otac Aleksandar se svima zahvalio, a naročito srdačan bio je prema grupi vernika iz njegove bivše parohije Kasela , koji su mu u znak zahvalnosti za njegov rad u Kaselu poklonili novu svešteničku odeždu.

Posle podne vreme je bilo sunčano pa su mlađa i omladinska folklorna grupa Šumadije mogle da igraju u crkvenoj porti. Bila je to zaista velika narodna svetkovina, a vrhunac je dostignut kad je bend As iz Bilefelda zapevao": "Šumadijo, ko bi te ostavio." I tako do uveče. Red folklora, pa red pesama iz svih srpskih krajeva, a najviše iz Šumadije, koja je danas bila simbol rodnog kraja svih Srba bez obzira na kraj iz kojeg su došli.

Zahvalnost ocu Aleksandru

- Dragi oče Aleksandre, želimo da vam se zahvalimo u ime nas i naših porodica za sve ono što ste ovih godina učinili za nas lično i parohiju. Za reči utehe, ohrabrenje, za podršku, za zajednička veselja i tugovanja. Posebno za trud koji ste uložili da naša parohija ojača duhovno i finansijski. Želimo Vam da sa istim žarom i uspehom osvojite srca i duše u novoj parohiji, a nas ovde da zadržite u lepom sećanju - rekao je Marinko Aleksić u ime svoje ćerke Jelene (17), u ime Dragane Janjić i njenih četvoro dece, sinova Lazara (16) Arsenija (12), Pavla (8) i 14-godišnje ćerke Jovane i svih ostalih parohijana koji iz 200 kilometara udaljenog Kasela u Hanover nisu doputovali.

- Hvala vam. Mi smo u Kaselu radili i gradili. Za mene će i ovde u Hanoveru biti mnogo posla. Moji prethodnici mnogo su napravili, a ja da bih to samo održao biće mi veliki posao - rekao je sveštenik Perković, dodajući da će prelepu odeždu nositi u najsvečanijim prilikama.

Ljubomir "pronašao" svog sveštenika

Ljubomir Pilipović, aktivni parohijan manastira Presvete Bogorodice u Himelstiru, na stalnoj postavci slika iz istorije parohije hanoverske, prepoznao je sveštenika Tomu Lilića.
- Otac Toma krstio me 1952. u engleskoj kasarni u Getingenu gde je bio pravoslavni vojni sveštenik. Kasnije je držao i hanoversku parohiju koja je pedesetih godina bila u fazi formiranja - bio je ushićen Ljubomir.

Mama u Banjaluci, Maša u Hanoveru

Osmogodišnja Maša Grbić, učenica drugog razreda srpske škole, sedela je s dedom Petrom Jovičićem i sladila se krofnama, iako služba nije bila završena.
- Baba Bosa je na službi, a dete je izgladnelo, pa smo krofne kupili preko puta, kod komšija Grka. Mašina mama Nensi sa starijom folklornom grupom Šumadije otišla je na Đurđevdansku proslavu u Banjaluku. Tamo su već pet dana - objašnjava ponosni deda Petar, kako reče, poreklom ispod Dinare.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online