Utorak 14.05.2019.
19:15
R. Lukić - Vesti

Šumadija zavičaj svim Srbima

R. Lukić
Otadžbina u Hanoveru: Porta puna pesme i igre

Liturgiju su služili prota namesnik Aleksandar Perković i đakoni Slavko Bosančić i Ilija Jović, a činodejstvovali su i čteci teolog Matijas Borherd i 13-godišnji pravoslavni Poljak Jakob Paul - Pavle Busczinski.

Liturgiju je svečanom učinio hor "Sveti Simeon Mirotočivi" kojeg su svojim dečjim glasovima obogatila deca i penzionisani sveštenik Milan Pejić svojim baritonom. Dirigovala je Jelena Agbaba Milosavljević.

Jevanđelje posvećeno Svetom Vasiliju na srpskom jeziku čitao je đakon Ilija Jović, a na nemačkom đakon Slavko Bosančić. Sveštenik Perković je posle liturgije osveštao i slavske kolače onih vernika koji slave Svetog Vasilija.
- Sveti Vasilije je živeo u 17. veku, a da ga Turci u akciji "danka u krvi" ne bi odveli u Tursku i poturčili, majka ga je sklonila u manastir Zavala. Kasnije je došao u manastir Ostrog, da bi sa tog brda kao vladika upravljao crkvom božjom - rekao je otac Aleksandar.

Sveštenik je govorio i o vaskrsenju Hristovom i sestrama mirosicama, ističući da su u današnje vreme sestre mironosice, žene koje u crkvi rade.
- One za svoj uloženi trud ne traže nikakvu naknadu - istakao je prota Aleksandar naglašavajući da je upravo danas dan kad im se zahvaljujemo.

Kuhinja je i ovaj dan bila puna sestara mironosica, koje su spremale specijalitete i posluživale goste, a jedna od njih bila je i njegova supruga, popadija Jovana. Nedeljko Jelisić, Nikola Popović i Slavko Despotović su od srca brinuli da svi oni koji požele dobiju svinjsko pečenje i salatu.

Otac Aleksandar se svima zahvalio, a naročito srdačan bio je prema grupi vernika iz njegove bivše parohije Kasela , koji su mu u znak zahvalnosti za njegov rad u Kaselu poklonili novu svešteničku odeždu.

Posle podne vreme je bilo sunčano pa su mlađa i omladinska folklorna grupa Šumadije mogle da igraju u crkvenoj porti. Bila je to zaista velika narodna svetkovina, a vrhunac je dostignut kad je bend As iz Bilefelda zapevao": "Šumadijo, ko bi te ostavio." I tako do uveče. Red folklora, pa red pesama iz svih srpskih krajeva, a najviše iz Šumadije, koja je danas bila simbol rodnog kraja svih Srba bez obzira na kraj iz kojeg su došli.

Zahvalnost ocu Aleksandru

- Dragi oče Aleksandre, želimo da vam se zahvalimo u ime nas i naših porodica za sve ono što ste ovih godina učinili za nas lično i parohiju. Za reči utehe, ohrabrenje, za podršku, za zajednička veselja i tugovanja. Posebno za trud koji ste uložili da naša parohija ojača duhovno i finansijski. Želimo Vam da sa istim žarom i uspehom osvojite srca i duše u novoj parohiji, a nas ovde da zadržite u lepom sećanju - rekao je Marinko Aleksić u ime svoje ćerke Jelene (17), u ime Dragane Janjić i njenih četvoro dece, sinova Lazara (16) Arsenija (12), Pavla (8) i 14-godišnje ćerke Jovane i svih ostalih parohijana koji iz 200 kilometara udaljenog Kasela u Hanover nisu doputovali.

- Hvala vam. Mi smo u Kaselu radili i gradili. Za mene će i ovde u Hanoveru biti mnogo posla. Moji prethodnici mnogo su napravili, a ja da bih to samo održao biće mi veliki posao - rekao je sveštenik Perković, dodajući da će prelepu odeždu nositi u najsvečanijim prilikama.

Ljubomir "pronašao" svog sveštenika

Ljubomir Pilipović, aktivni parohijan manastira Presvete Bogorodice u Himelstiru, na stalnoj postavci slika iz istorije parohije hanoverske, prepoznao je sveštenika Tomu Lilića.
- Otac Toma krstio me 1952. u engleskoj kasarni u Getingenu gde je bio pravoslavni vojni sveštenik. Kasnije je držao i hanoversku parohiju koja je pedesetih godina bila u fazi formiranja - bio je ushićen Ljubomir.

Mama u Banjaluci, Maša u Hanoveru

Osmogodišnja Maša Grbić, učenica drugog razreda srpske škole, sedela je s dedom Petrom Jovičićem i sladila se krofnama, iako služba nije bila završena.
- Baba Bosa je na službi, a dete je izgladnelo, pa smo krofne kupili preko puta, kod komšija Grka. Mašina mama Nensi sa starijom folklornom grupom Šumadije otišla je na Đurđevdansku proslavu u Banjaluku. Tamo su već pet dana - objašnjava ponosni deda Petar, kako reče, poreklom ispod Dinare.

2019 © - Vesti online