Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.04.2019.
20:15
Z. Vicelarević - Vesti A

Stihovima zatresli Ofenbah

Udruženja pisaca Sedmica organizovalo je tradicionalnu priredbu za decu Ala je lep ovaj svet. Prostorije Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu, gde je priredba održana, bile su pune dečje poezije, jer je učestvovalo više od 80 mališana.

Z. Vicelarević
Ala je lep ovaj svet: Svi recitatori na okupu

U programu priredbe, koja se priređuje već 14. put, učestvovali su učenici Dopunske nastave na srpskom jeziku iz Hesena, prvi put i đaci iz pokrajine Baden Virtemberg, a za sledeću godinu se planira učešće i učenika iz ostalih pokrajina Nemačke.

-Došli smo na poziv Biljane Bukinac i UP Sedmica. Prvi put učestvujemo na ovakvoj manifestaciji i ovde smo sa 18 učenika. Rado smo prihvatili poziv, jer se kroz ovakve manifestacije deca druže i pričaju na srpskom jeziku što je i cilj naše nastave - kaže nastavnica Mirjana Milošević iz Baden Virtenberga.

Mališane, nastavnike i roditelje je pozdravio Vladimir Rajić, vicekonzul Srbije u Frankfurtu, a dobrodošlicu je u ime domaćina SKC poželeo Goran Tomić, član predsedništva.

Tri kategorije

Program je bio takmičarskog karaktera, a otvorili su ga članovi prvog Srpskog dečjeg pozorišta Deca Evrope iz Frankfurta pesmom "Deca Evrope" i scenskim izvođenjem pesme "Ala je lep ovaj svet" u režiji Milice Tiz.

Takmičilo se u tri kategorije lepom recitovanju i to u: Bambi kategorija za predškolski uzrast, zatim kategorija od prvog do četvrtog razreda i kategorija od petog do osmog razreda. Po odluci stručnog žirija u sastavu, Dragica Šreder, književnica i prevodilac iz Hildena, Vladimir Rajić, vicekonzul Srbije u Frankfurtu i Aleksandar Urošević, pesnik iz Frankfurta, dodeljene su nagrade najboljim recitatorima.

Z. Vicelarević
Ples, igra i gluma: Srpsko dečije pozorište Deca Evrope

Bambi pohvale u kategoriji predškolskog uzrasta dobili su, Vladana Mišović (3,5 god) iz Frankfurta, Vukašin Mišović (6) iz Frankfurta, Lena Kovačević (4) iz Frankfurta i Aleksa Crnogorac (4) iz Ofenbaha.

U kategoriji od prvog do četvrtog razreda prvu nagradu zaslužio je Georgije Lav Petrović, prvi razred iz Degerloha.

Drugu nagradu dobila je Jana Mrdak, četvrti razred iz Frankfurta i treću nagradu Teodora Mamišević, drugi razred iz Dicenbaha.

Pohvale za lepo recitovanje pripale su Anđeli Mihajlović, prvi razred iz Frankfurta, Leni Simić, treći razred iz Frankfurta i Leontini Damjanović, učenici četvrtog razreda iz Frankfurta.

Dvojezična knjiga

U kategoriji od petog do osmog razreda prva nagrada pripala je Tamari Brus, učenici osmog razreda iz Leonberga (za "Prkosnu pesmu" Dobrice Erića). Drugu nagradu je dobila Nikita Gaćinović, učenica sedmog razreda iz Manhajma, a treću nagradu, Anđelika Gaćinović, učenica petog razreda takođe iz Manhajma.

Z. Vicelarević
Klara Rajter iz Ofenbaha

Za lepo recitovanje pohvaljene su Valentina Jurošević, šesti razred iz Baden-Badena, Željka Poštić, sedmi razred iz Ludvigzburga i Teodora Tasić, osmi razred iz Ludvigzburga.

Specijalnu nagradu za prvu dvojezičnu knjigu na srpskom i nemačkom jeziku "Kikicin pogled na svet" pripala je Anđeli Dimitrijević (12) iz Beograda.

Svim nagrađenim i pohvaljenim recitatorima uručene su knjige i priznanja, koje je kaligrafijom ispisao Savo Bukinac. Program su odlično vodili Zlata Ikanović, Ljubiša Simić i novi član priredbe, lutka Ćirilko.

Nastavnici

Najzaslužniji za ovaj poetski događaj, pored UP Sedmica i SKC, jesu nastavnici Dopunske nastave na srpskom jeziku iz Hesena i Baden Virtemberga. Pored Biljane Bukinac, koordinatora dopunske nastave na srpskom jeziku za Evropu, veliku zaslugu imaju i nastavnici Sonja Zrnić, Vladimir Živanov, Tatjana Milanović, Katica Stanimirov i Mirjana Antanasijević Čekerevac iz Hesena, zatim Ksenija Gaćinović, Mirjana Milošević, Biljana Petrović, Jovana Knežević i Tatjana Popović iz Baden Virtemberga.

Pored prosvetnih radnika, priredbi je prisustvovao i Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Štutgartu.

Z. Vicelarervić
Nastavnice iz Baden Virtemberga

Pesma do pesme

U muzičkom delu programa učestvovali su, Magdalena Milovanović iz Ofenbaha, flauta, Lazar Navalušić iz Frankfurta, gitara, Klara Rajtel iz Ofenbaha, klavijatura, Aleksandra Katić, klavijatura, Mila Milisavljević iz Kornvesthajma je otpevala pesmu "Mamine cipele", Anđelika Gaćinović iz Manhajma otpevala je pesmu "Daire", Anica Kocić i Sandra Rakić iz Štutgarta otpevale su pesmu "Đurđevdan", Teodora Stevanović iz Ludvigzburga izvela je izvornu pesmu "Zaspo Janko", a učenici literarne sekcije "Ršum škola" otpevali su za kraj programa pesmu "Deca su ukras sveta".

Dovoljne i dve probe

Prvo srpsko dečje pozorište postoji tek nešto više od dve nedelje i imalo je do sada samo dve probe, što ih nije sprečilo da hrabro stanu na scenu i otvore ovako veliki događaj. A o novom srpskom dečjem pozorištu iz Frankfurta je Milica Tiz, pokretač ovog projekta, rekla:

- Dečje pozorište, Deca Evrope je zamišljeno da radi na tri aspekta, ples, gluma i muzičke sposobnosti, kako bi deca razvila socijalne kompetencije u zajednici. Za sada imamo decu od četiri do 10 godina, a biće podeljeno na starosne grupe, 4 do 6, 7 do 9, 10 do 14 i 15 do 18 godina. Deca uče kroz ples, igru i glumu da se na visokom nivou izražavaju na srpskom jeziku. Stavlja se akcenat na dikciju na srpskom jeziku, što je veoma važno. Naša pozorišna grupa je za sada u sastavu: Klara, Lazar, Katarina, Mak, Lena, Mari Noel, Vito i Magdalena - kaže nam Milica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online