Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.03.2019.
19:24
Z. Vicelarević - Vesti A

Ofenbah: Pamtimo žrtve i strahote

Izaslanstvo odbrane Srbije u Berlinu, Generalni konzulat Srbije u Frankfurtu, Srpska pravoslavna crkvena opština u Frankfurtu i Srpski kulturni centar iz Ofenbaha organizovali su centralnu komemorativnu svečanost u Nemačkoj u slavu svim nevinim žrtvama agresije na SR Jugoslaviju 1999.

Z. Vicelarević
Ukazao na jedinstvo naroda: Pukovnik Cimbaljević

U prostorijama SKC u Ofenbahu ujedno je odata počast svim besmrtnim herojima naše vojske koji su zemlju odbranili od višestruko jačeg protivnika. Priređena je i izložba "78 dana kroz 78 slika", kojom su delimično dočarane strahote koje je naš narod prošao tokom bombardovanja.

U ime domaćina skupa prisutne je pozdravio Goran Tomić, član predsedništva SKC-a, komemoraciju je otvorio Branko Radovanović, generalni konuzl Srbije u Frankfurtu, da bi posle kratkog filma o bombardovanju minutom ćutanja odata počast žrtvama. Andreja Lović je recitovao pesmu Dušana Cimbaljevića "Nebeski hor".

Pukovnik Dejan Cimbaljević, izaslanik odbrane Srbije u Berlinu, govoreći o danima napada NATO-a na SRJ, istakao je da ni 20 godina kasnije problem Kosova i Metohije još nije rešen.

Posle komemoracije, pukovnik Cimbaljević je za "Vesti" rekao da je na predlog Ministarstva odbrane odlučeno da centralna komemoracija za Nemačku bude u SKC Ofenbah zato što je na istom mestu obeleženo 100 godina od Velikog rata.

- Prošlog novembra smo uvideli da je ovde organizacija na najvišem nivou. Prezadovoljan sam zato što se ovde moglo videti jedinstvo celokupnog srpskog naroda u dijaspori isto kao i jedinstvo u otporu NATO agresiji. Svestan sam da su i oni dali svoj doprinos u teškim danima po srpski narod.

Z. Vicelarević
Priređena i izložba o bombardovanju: Brojni posetioci na komemoraciji

Marija Radošević i Maksim Buculjević iz Frankfurta su u vreme bombardovanja bili mali, ali su od članova svojih porodica čuli o strahotama tokom 78 dana.

- Drago mi je što se i ovde obeležava 20 godina od bombardovanja i drago mi je što mlađi mogu da saznaju činjenice koje do sada nisu imali prilike da čuju i vide. Treba zapamatiti i ne zaboraviti sve što nas je zadesilo, pogotovo mlađi naraštaji i ovo je dobra prilika za to. Ljudi koji su se borili i svoje živote dali za otadžbinu ne smeju biti nikad zaboravljeni. Film je bio poučan kao i slike stradanja koje smo mogli da vidimo na izložbi - rekao je Maksim.

Komemoraciji su prisustvovali i Vojin Dragišić i Vladimir Rajić, konzuli Srbije u Frankfurtu, otac Simon Turkić, starešina Srpske pravoslavne opštine Frankfurt i brojni predstavnici srpskih klubova i udruženja iz nemačke pokrajne Hesen.

S terase u podrum

Ivana Marijanović i Marko Belić su takođe prisustvovali komemoraciji, a Marko je u vreme bombardovanja imao četiri godine i živeo je u Beogradu:

- Ostale je nešto urezano u pamćenje iz vremena agresije. Živeli smo u Mirijevu, u zgradi na sedmom spratu i bio sam na balkonu kad su počele da padaju bombe. Rekao sam mami da je vatromet i da je Nova godina. Nisam tada znao šta je to i koliko je opasno. Znam da me je mama brzo uzela sa terase i odnela u podrum gde je bilo mračno i svi su bili uplašeni. Sećam se i da smo puno puta silazili u podrum, a tek kasnije sam shvatio šta se to stvarno dešavalo. Dodao bih da je komemoracija i izložba slika vrlo dobro organizovana - kazao je Marko Belić.

Poruka braći Grcima

- Na kraju komemoracije smo poslali poruku našim prijateljima Grcima, pre svega, njihovom i našem heroju Marinosu Ricudisu koji je, kao kapetan bojnog broda, odbio naređenje da napadne bratsku Srbiju, za šta je nagrađen od srpskog naroda i od Srpske pravoslavne crkve ordenom - rekao je Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online