Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.02.2019.
21:15
M. S.- N. P. A

Srbi neće nemački pasoš

Karsten Šiling, gradonačelnik Bremena uputio je nedavno pisma na privatne adrese stotine stranaca, kako onih iz EU, tako i onih koji su poreklom iz drugih država Evrope i sveta, u kojem se zalaže da dobiju više prava na odlučivanje u gradu, pokrajini i državi u kojoj već godinama žive kao uzorni građani. Kao uslov za to naveo je da treba da uzmu nemački pasoš.

youtube.com/cessnagbdso
Bremen

"Vesti"su istraživale ima li ga i koliko je interesovanje među našim sunarodnicima za predlog gradonačelnika.

Interesantno je da se posle višenedeljnih kontakata u Srpskom kulturnom centru Bremen, među vernicima pri Hramu Svetog Georgijai na društvenim mrežama nismo sreli nijednog Srbina koji je dobio ovakvo pismo. Mnogi, kažu da su upoznati sa sadržajem pisma i ponudom, ali da ga lično nisu dobili i da u svakom slučaju nisu zainteresovani za naturalizaciju.

Većina naših zemljaka odbija u startu ovakav predlog, a svako navodi neki razlog, tako Dragan Mićić kaže:

- Jedan stranac ostaje za sva vremena stranac. Mislim da im je to veoma loš potez.

Dragan Radijević već 42 godine živi u Nemačkoj.

- Za sve ove godine nisam čuo da ima ovako nešto za nas Srbe.

Angela Perić smatra da ponuda ništa ne pruža.

- Ovo je loša ponuda jer nije moguće dobiti dvojno državljanstvo već moraš da se odrekneš svog državljanstva da bi se dobilo nemačko.

Mnogi su se setili mudrosti koja se vezuje za Stefana Nemanju i njome su komentarisali ponudu, a mudrost glasi: "Ko svoje zamenjuje tuđim, ne dobija tuđe, nego gubi svoje."

Praktična stvar

Borislav Marković je nedavno dobio nemačko državljanstvo, ali je to učinio jer je bio državljanin Bosne i Hercegovine, što mu je, kako kaže, bilo prilično nepraktično,ali njegova supruga nije menjala svoje, a nije ni dobila pismo gradonačelnika Šilinga sa ponudom.

Poziv i uslovi

"Vi živite sa nama kao i mnogi drugi stranci koji žive u Bremenu, treba da dobijete više prava i istinski osećaj pripadnosti. A da biste to postigli trebalo bi samo da odgovorite na ovo pismo", piše između ostalog u poruci koju su u svojim poštanskim sandučićima dobili mnogi strani državljani u Bremenu.

Ovu kampanju za naturalizaciju stranaca je osmislio lično gradonačelnik Bremena Karsten Šiling, a u pismu su navedeni i uslovi koje stranac treba da ispuni da bi dobio nemačko državljanstvo: u Nemačkoj ima regulisan stalni boravak najmanje osam godina, govori nemački jezik, sam zarađuje za život, obavezuje se na poštovanje demokratskog poretka, odriče se pređašnjeg državljanstva i kažnjavan je samo za bagatelne prekršaje, navodi u pismu gradonačelnik Šiling.

POVEZANE VESTI

NEMAČKA Nasušna potreba
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online