Petak 08.02.2019.
21:15
M. S.- N. P.

Srbi neće nemački pasoš

youtube.com/cessnagbdso
Bremen

"Vesti"su istraživale ima li ga i koliko je interesovanje među našim sunarodnicima za predlog gradonačelnika.

Interesantno je da se posle višenedeljnih kontakata u Srpskom kulturnom centru Bremen, među vernicima pri Hramu Svetog Georgijai na društvenim mrežama nismo sreli nijednog Srbina koji je dobio ovakvo pismo. Mnogi, kažu da su upoznati sa sadržajem pisma i ponudom, ali da ga lično nisu dobili i da u svakom slučaju nisu zainteresovani za naturalizaciju.

Većina naših zemljaka odbija u startu ovakav predlog, a svako navodi neki razlog, tako Dragan Mićić kaže:

- Jedan stranac ostaje za sva vremena stranac. Mislim da im je to veoma loš potez.

Dragan Radijević već 42 godine živi u Nemačkoj.

- Za sve ove godine nisam čuo da ima ovako nešto za nas Srbe.

Angela Perić smatra da ponuda ništa ne pruža.

- Ovo je loša ponuda jer nije moguće dobiti dvojno državljanstvo već moraš da se odrekneš svog državljanstva da bi se dobilo nemačko.

Mnogi su se setili mudrosti koja se vezuje za Stefana Nemanju i njome su komentarisali ponudu, a mudrost glasi: "Ko svoje zamenjuje tuđim, ne dobija tuđe, nego gubi svoje."

Praktična stvar

Borislav Marković je nedavno dobio nemačko državljanstvo, ali je to učinio jer je bio državljanin Bosne i Hercegovine, što mu je, kako kaže, bilo prilično nepraktično,ali njegova supruga nije menjala svoje, a nije ni dobila pismo gradonačelnika Šilinga sa ponudom.

Poziv i uslovi

"Vi živite sa nama kao i mnogi drugi stranci koji žive u Bremenu, treba da dobijete više prava i istinski osećaj pripadnosti. A da biste to postigli trebalo bi samo da odgovorite na ovo pismo", piše između ostalog u poruci koju su u svojim poštanskim sandučićima dobili mnogi strani državljani u Bremenu.

Ovu kampanju za naturalizaciju stranaca je osmislio lično gradonačelnik Bremena Karsten Šiling, a u pismu su navedeni i uslovi koje stranac treba da ispuni da bi dobio nemačko državljanstvo: u Nemačkoj ima regulisan stalni boravak najmanje osam godina, govori nemački jezik, sam zarađuje za život, obavezuje se na poštovanje demokratskog poretka, odriče se pređašnjeg državljanstva i kažnjavan je samo za bagatelne prekršaje, navodi u pismu gradonačelnik Šiling.

2019 © - Vesti online