Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.01.2019.
20:15
B. Đorđević A

Pesmom oslikali život velikana

Hramovna i školska slava Sveti Sava svečano je obeležena u isto vreme u oba berlinska hram u kojima je veliki broj gostiju uživao u programu koji samo deca mogu tako spontano, iskreno i od srca da izvedu. U Crkvi Svetog Save na berlinskom Vedingu pored ostalih bili su i ambasador Srbije dr Dušan Crnogorčević, izaslanik odbrane ambasade pukovnik Dejan Cimbaljević, konzul Milica Topalović i savetnik ambasade Živorad Arsenijević.

B.Đorđević
Posle priredbe dobili paketiće: Učenici u Crkvi Svetog Save

Posle liturgije, učenici dopunske škole na srpskom jeziku nastavnica Milane Rakić i Mirjane Stefanović, izveli su prigodan program. U Crkvi vaskrsenja Gospodnjeg na Tempelhofu učenici škole pri ovom hramu takođe su priredbom obeležili školsku slavu.

U hramu na Vedingu protojerej-stavrofor Veljko Gačić i jerej Radomir Kolundžić služili su liturgiju sa episkopom palmirskim Jovanom iz Antiohijske patrijaršije u Libanu i protojerejem Georgijem Antonjukom iz Ruske pravoslavne crkve. U lomljenju slavskog kolača učestvovali su kumovi slave kojih je ove godine bilo nešto manje od trideset, a nekoliko kumova se već prijavilo za sledeću godinu.

B.Đorđević
Anastasija Sekulić

Na svečanoj priredbi đaci su recitovali i pevali pesme koje odslikavaju život i delo Svetog Save i pokazuju kolika je inspiracija bio svim prosvetiteljima kasnije, ali i kolika je motivacija današnjoj deci. Posle priredbe deci su podeljeni svetosavski paketići.

Dan Svetog Save iskorišćen je i da se podele sva priznanja koja su učenici zaslužili u prošloj godini. Uručena je nagrada za film "Jezik moje majke" koju su osvojili prošle godine. Priznanje Čuvar srpstva koje se na Dečjem saboru Dani ćirilice u Bavaništu dodeljuje najboljim literarnim i likovnim radovima dobilo je 20 učenika.

B.Đorđević
Đaci sa nastavnicom Anom i protom

đAnastasija Sekulić (10) zadovoljna je uspešnom priredbom i paketićem koji je dobila, a za Svetog Savu kaže da je živeo jako davno i da je bio mnogo dobar čovek.

- Učinio je puno dobrih stvari za naš narod, mnogima je pomagao, a osnivao je i prve srpske škole. Smatra da dobro govorim srpski iako sam rođena u Berlinu - kaže Anastasija.
David Rakić ide već šest godina u dopunsku školu i za Svetog Savu kaže da je mnogo učinio za Srbe i Srbiju i da je zato postao svetac.

Predrag Jovanović je prezadovoljan što je ćerka Milica dobila priznanje Čuvari srpstva.

B.Đorđević
Iznenađeni: Milica i Predrag Jovanović

- Iznenađen sam, tako nešto nismo očekivali, ali sad sam ponosan tata.
Milica se takođe iznenadila i od silnog uzbuđenja nije mogla tačno da se seti koji je bio povod za ovo priznanje.

Malijevići žele u školu

Četvoročlana porodica Malijević je tri i po godine u Berlinu i imaju dva kandidata za dopunsku školu - Mihajla i Martinu. Međutim, stanuju u Lihtenbergu koji je daleko od mesta gde se održava nastava. Roditelji obično rade do četiri ili pet po podne i posle toga bi im bilo naporno da još sat voze do škole. Mihajlo je već u Srbiji počeo da uči ćirilicu, ali kada je u Nemačkoj krenuo u prvi razred morao je dobro da se potrudi da se prebaci na latinicu. Mami Dragani se priredba dopala, a bilo joj je i dirljivo da čuje dečje pesme.

B.Đorđević
Porodica Malijević

- Tako mi je bilo lepo, čak sam i malo zaplakala jer me je ovo podsetilo na vremena kada sam ja pevala u horu. Volela bih da sledeće godine i moja deca učestvuju.
Mihajlo dodaje da je i njemu bilo baš lepo. Kaže da sada dobro zna nemački iako u početku nije ništa razumeo.

- I ja bih išao u srpsku školu samo kada bih znao gde je to - odvažno dodaje Mihajlo, zaboravljajući da kretanje bez roditelja po gradu još nije za njegov uzrast.

Poruke Svetog Save

U Crkvi vaskrsenja Gospodnjeg na Tempelhofu deca su zajedno sa protojerejem-stavroforom Draganom Sekulićem prelomili slavski kolač. Potom je uz Svetosavsku himnu sledio recital o našem prvom prosvetitelju koji je sa učenicima Srpske dopunske škole pri crkvi na Tempelhofu pripremila Ana Kojadinović. Ona od septembra vodi nastavu u ovoj školi, istovremeno pišući doktorski rad na Humboltovom univerzitetu.
Veliki broj prisutnih bio je oduševljen umešnošću izvođenja i dečjom željom da poruke Svetog Save brižljivo nose tokom godina školovanja koje slede.

B.Đorđević
Bili i kumovi slave: Pavle i Konstantin Dobrić

Srebrnjak za Konstantina

Konstantin Dobrić je na dan Svetog Save napravio zaista veliki poduhvat. Najpre je učestvovao na priredbi u Crkvi Vaskrsenja Gospodnjeg gde je sa drugarima obeležio školsku slavu i dobio srebrnjak sa likom Karađorđa, zatim je došao u crkvu na Vedingu gde je sa bratom Pavlom bio kum hramovne slave. Srebrnjak je dobio za uspeh u školi i redovno angažovanje za vreme liturgije u crkvi. Veliko priznanje dobio je na Svetosavskom književnom konkursu Društva "Sveti Sava" iz Beograda. U pitanju je specijalna nagrada za literarni rad na temu "Sa Svetim Savom na putu". Na veliko zadovoljstvo brojnih gostiju u crkvi na Tempelhofu, Konstantin je predstavio svoj rad.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online