Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.01.2019.
20:42
R. LUKIĆ - Vesti A

Vladika darovao protu

Na Badnji dan, kada su u hanoverskom hramu Svetoga Save slavljeni i Oci, vezivanje i plaćanje slobode nije mimoišlo nijednog oca, pa ni sveštenika Milana Pejića, ali za razliku od ostalih on je dobio i neobičan božićni poklon kojem se veoma obradovao.

R. Lukić
Predaja poklona pored badnjaka: Otac Milan, dr Mirjana Andrejević Kri i Rajner Kri

Naime dr Mirjana Andrejević Kri, ranija predsednica Društva srpskih lekara i aktuelna predsednica humanitarne organizacije Prohuman zajedno sa suprugom Rajnerom predala mu je knjigu "Propovedi na nedeljnim liturgijama" lični poklon episkopa šumadijskog Jovana, koji je i autor ove knjige. Knjiga na 213 stranica donosi propovedi sa nedeljnih liturgija koje je episkop Jovan držao u periodu od 2008. do 2012. godine.

- Od vladike sam dobila desetak knjiga, a uz njegov blagoslov i pozdrav, prvu sam, kao njegov lični poklon predala ocu Milan i veoma sam srećna zbog toga. Volim da povezujem ljude i da širim pozitivne ideje, a u ovoj knjizi svaka rečenica je jedna nova ideja, koja u čoveku budi pozitivno razmišljanje i ljubav među ljudima - rekla je doktorka Andrejević Kri, koja knjigu vladike Jovana naziva preporodom.

- Knjiga me veoma obradovala jer me dosta toga povezuje s vladikom Jovanom, Kragujevcem i Eparhijom šumadijskom u kojoj je pre vladike Jovana episkop bio moj ujak vladika Savo (Vuković). Mi sveštenici volimo da slušamo ili čitamo propovedi arhijereja jer iz njih uvek naučimo nešto novo, a propovedi vladike Jovana inače su nešto posebno, a za mene i zbog toga što između nas postoji i jedna posebna veza. Veoma sam se obradovao ovom božićnom poklonu - rekao je za "Vesti" sveštenik Milan Pejić.

Knjige i za biblioteku

Doktorka Andrejević Kri će po blagoslovu vladike Jovana nekoliko primeraka pokloniti i ostalim srpskim parohijama u Nemačkoj i Beču u koji uskoro putuje na Svetosavski bal.
- Crkvenoj biblioteci u Hanoveru predala sam veliki broj naslova, zaostavštine mojih roditelja. Znam da bi se i moji roditelji radovali, pa sam još srećnija - ističe Andrejević Kri .

Marmelada od trešanja

Budući da su na Badnji dan padali Oci i da su protu Milana svi vezivali, učinila je to i doktorka Andrejević Kri. Prota je slobodu platio teglom marmelade od trešanja koju je sam proizveo.
- Vezivanje za Oce, Materice i Detinjce simbolizuje ne samo povezivanje u porodici već označava i povezivanje svih dobronamernih ljudi. Knjiga koju sam predala ocu Milanu iako nije ni šal, ni opasač, jak je "povezivač" dobrih ljudi iz Kragujevca i Hanovera, a s njima i svih onih koji je budu čitali - rekla je dr Mirjana AndrejevićKri.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online