Subota 12.01.2019.
20:42
R. LUKIĆ - Vesti

Vladika darovao protu

R. Lukić
Predaja poklona pored badnjaka: Otac Milan, dr Mirjana Andrejević Kri i Rajner Kri

Naime dr Mirjana Andrejević Kri, ranija predsednica Društva srpskih lekara i aktuelna predsednica humanitarne organizacije Prohuman zajedno sa suprugom Rajnerom predala mu je knjigu "Propovedi na nedeljnim liturgijama" lični poklon episkopa šumadijskog Jovana, koji je i autor ove knjige. Knjiga na 213 stranica donosi propovedi sa nedeljnih liturgija koje je episkop Jovan držao u periodu od 2008. do 2012. godine.

- Od vladike sam dobila desetak knjiga, a uz njegov blagoslov i pozdrav, prvu sam, kao njegov lični poklon predala ocu Milan i veoma sam srećna zbog toga. Volim da povezujem ljude i da širim pozitivne ideje, a u ovoj knjizi svaka rečenica je jedna nova ideja, koja u čoveku budi pozitivno razmišljanje i ljubav među ljudima - rekla je doktorka Andrejević Kri, koja knjigu vladike Jovana naziva preporodom.

- Knjiga me veoma obradovala jer me dosta toga povezuje s vladikom Jovanom, Kragujevcem i Eparhijom šumadijskom u kojoj je pre vladike Jovana episkop bio moj ujak vladika Savo (Vuković). Mi sveštenici volimo da slušamo ili čitamo propovedi arhijereja jer iz njih uvek naučimo nešto novo, a propovedi vladike Jovana inače su nešto posebno, a za mene i zbog toga što između nas postoji i jedna posebna veza. Veoma sam se obradovao ovom božićnom poklonu - rekao je za "Vesti" sveštenik Milan Pejić.

Knjige i za biblioteku

Doktorka Andrejević Kri će po blagoslovu vladike Jovana nekoliko primeraka pokloniti i ostalim srpskim parohijama u Nemačkoj i Beču u koji uskoro putuje na Svetosavski bal.
- Crkvenoj biblioteci u Hanoveru predala sam veliki broj naslova, zaostavštine mojih roditelja. Znam da bi se i moji roditelji radovali, pa sam još srećnija - ističe Andrejević Kri .

Marmelada od trešanja

Budući da su na Badnji dan padali Oci i da su protu Milana svi vezivali, učinila je to i doktorka Andrejević Kri. Prota je slobodu platio teglom marmelade od trešanja koju je sam proizveo.
- Vezivanje za Oce, Materice i Detinjce simbolizuje ne samo povezivanje u porodici već označava i povezivanje svih dobronamernih ljudi. Knjiga koju sam predala ocu Milanu iako nije ni šal, ni opasač, jak je "povezivač" dobrih ljudi iz Kragujevca i Hanovera, a s njima i svih onih koji je budu čitali - rekla je dr Mirjana AndrejevićKri.

 

2024 © - Vesti online