Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.11.2018.
21:10
Z. Vicelarević - Vesti A

Na pretke da se ugledamo

Povodom obeležavanja 100 godina primirja u Prvom svetskom ratu, u Frankfurtu je osveštan krst i položeni su venci na glavnom frankfurtskom groblju gde su sahranjeni posmrtni ostaci četrdeset i jednog srpskog i ruskog ratnika iz Prvog svetskog rata.

Z. Vicelarervić
Osveštanje krsta: Sveštenici obavili verski obred

Postavljanje pravoslavnog krsta, na zajedničkom srpsko-ruskom oficirskom groblju, pokrenuli su Srpska pravoslavna opština i Generalni konzulat Srbije u Frankfurtu. Novo spomen-obeležje osveštali su otac Simon Turkić i otac Milorad Marijanović, a vence su položili Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu i pukovnik Dejan Cimbaljević, vojni izaslanik Srbije u Berlinu i Aleksander Stenkovič, konzul Rusije u Frankfurtu.

Venac su položili i predstavnici Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912-1920. Jugoslav Miletić i Andeja Lović.

Osveštenje krsta i polaganje venaca obavljeno je uz prisustvo nekoliko stotina članova srpske zajednice, a prisustvovali su i Eugenio Munjez del Rio, predstavnik grada Frankfurta i Mitar Pavić, konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu.

Nikola i Tamara Lukač iz Manhajma i njihovi prijatelji Gordana i Bojan Nedeljkov iz Gisena su na osveštanje krsta došli zajedno i Nikola reče:

- Meni se dopada što možemo i ovde da obeležimo 100 godina od jedno tako važnog događaja kao što je bio kraj Prvog svetskog rata. Da se takve katastrofe kao što su ratovi ne zaborave i ne ponove i stradanje srpskog, ruskog i svih drugih naroda koji su imali velike gubitke. Iznad svega mislim da je bitno da se kroz ove manifestacije ljudi zbliže, druže, da se Srbi povežu i ostanu uvek povezani kao jaka zajednica. To je jedini način da kroz buduće vreme jednostavno damo veliki značaj, ovde u Nemačkoj i drugim zemljama gde nas ima, održanju srpstva i pravoslavlja kao što su naši preci radili.

Nadahnuće

Na otkrivanju spomen obeležja bio je i Mrđan Mlađan iz Vizbadena i kaže:
- Velika je radost prisustvovati ovom događaju. Smatram da je veoma važno da ne zaboravimo naše pretke i njihove žrtve za našu slobodu. Samo na taj način ćemo imati snage i nadahnuća da odbranimo tu slobodu, a da u njoj živimo dostojno njihovoj žrtvi. Ideja da se ovde postavi ovo spomen-obeležje je odlična, da bi našim ljudima koji su ovde, a i drugima bilo poznato da su ovde sahranjeni srpski i ruski ratnici.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online