Utorak 13.11.2018.
21:10
Z. Vicelarević - Vesti

Na pretke da se ugledamo

Z. Vicelarervić
Osveštanje krsta: Sveštenici obavili verski obred

Postavljanje pravoslavnog krsta, na zajedničkom srpsko-ruskom oficirskom groblju, pokrenuli su Srpska pravoslavna opština i Generalni konzulat Srbije u Frankfurtu. Novo spomen-obeležje osveštali su otac Simon Turkić i otac Milorad Marijanović, a vence su položili Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu i pukovnik Dejan Cimbaljević, vojni izaslanik Srbije u Berlinu i Aleksander Stenkovič, konzul Rusije u Frankfurtu.

Venac su položili i predstavnici Saveza potomaka ratnika Srbije od 1912-1920. Jugoslav Miletić i Andeja Lović.

Osveštenje krsta i polaganje venaca obavljeno je uz prisustvo nekoliko stotina članova srpske zajednice, a prisustvovali su i Eugenio Munjez del Rio, predstavnik grada Frankfurta i Mitar Pavić, konzul Bosne i Hercegovine u Frankfurtu.

Nikola i Tamara Lukač iz Manhajma i njihovi prijatelji Gordana i Bojan Nedeljkov iz Gisena su na osveštanje krsta došli zajedno i Nikola reče:

- Meni se dopada što možemo i ovde da obeležimo 100 godina od jedno tako važnog događaja kao što je bio kraj Prvog svetskog rata. Da se takve katastrofe kao što su ratovi ne zaborave i ne ponove i stradanje srpskog, ruskog i svih drugih naroda koji su imali velike gubitke. Iznad svega mislim da je bitno da se kroz ove manifestacije ljudi zbliže, druže, da se Srbi povežu i ostanu uvek povezani kao jaka zajednica. To je jedini način da kroz buduće vreme jednostavno damo veliki značaj, ovde u Nemačkoj i drugim zemljama gde nas ima, održanju srpstva i pravoslavlja kao što su naši preci radili.

Nadahnuće

Na otkrivanju spomen obeležja bio je i Mrđan Mlađan iz Vizbadena i kaže:
- Velika je radost prisustvovati ovom događaju. Smatram da je veoma važno da ne zaboravimo naše pretke i njihove žrtve za našu slobodu. Samo na taj način ćemo imati snage i nadahnuća da odbranimo tu slobodu, a da u njoj živimo dostojno njihovoj žrtvi. Ideja da se ovde postavi ovo spomen-obeležje je odlična, da bi našim ljudima koji su ovde, a i drugima bilo poznato da su ovde sahranjeni srpski i ruski ratnici.

2024 © - Vesti online