Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 18.09.2018.
18:10
Z. VICELAREVIĆ - R. PATKOVIĆ A

Vodiće nas pravim putem

Ljubav na prvu reč, tako bi u najkraćem mogle da se opišu reakcije naroda posle ustoličenja episkopa frankfurtskog i sve Nemačke Grigorija. Njegova beseda je naprečac osvojila vernike koji su je slušali u hramu ili u porti preko razglasa.

Z. VICELAREVIĆ - R. PATKOVIĆ
Prvo obraćanje vernicima: Beseda vladike Grigorija

Kako su "Vesti" već objavile, četvrti episkop Eparhije frankfurte i sve Nemačke ustoličen je pred prepunim Hramom Svetog Save u Diseldorfu, a besedu je završio, kao što gotovo redovno čini, pričom iz svog života. Ova put govorio je o svom dedi koji je bio ratni zarobljenik u Nemačkoj.

- Na kraju da vam kažem nešto ljudski. Moj đed Petar bio je u logoru kao podoficir zarobljen u Sarajevu. Njega sam najviše na svetu voleo i on je mene odhranio. Moj đed je znao da ga je iz logora Bog vratio deci. On me je naučio jednu stvar: da volim otadžbinu čak i ako otadžbina ne voli... Učio me je da nikada nije upoznao tako ozbiljan narod kao nemački koji ima svoju kulturu, radan je i zna šta hoće. Taj respekt sam nosio u svom srcu i duši, ali đed me je naučio još jednu stvar... Kada mi dođe dobar čovek, govorio je, dao bih mu sve da ostane tu, a kada mu dođe loš čovek da bi mu sve samo ode. Ja danas imam samo jedan osećaj - dao bih vam sve da ostanete tu - poručio je vladika Grigorije narodu u novoj eparhiji.

Posle ovih njegovih reči bilo je i onih kojima su zaiskrile suze u očima.
Smiljana Milovac i Biljana Kuzmanović su na ustoličenje stigle iz Frankfurta i kažu da se raduju dolasku novog vladike.

- Liturgija je bila veličanstvena, a imale smo sreću da smo se fotografisale s njim ispred hrama. U celoj ovoj gužvi imao je vremena i za to, a sigurne smo da će da nas vodi pravim putem.
Vlada i Ljubinka Tomić iz Frankfurta ističu da je u Diseldorfu sve odlično organizovano.

- O našem novom episkopu sam čuo i čitao i ranije. Poznato mi je da je u hercegovačkom kraju radio dosta za naš narod i nadam se da će ovde u eparhiji nastaviti da radi za dobrobit i na boljitak srpskog naroda u Nemačkoj - kaže Vlada.

Olivera, Riste i Dimitrije Glamočak su u Disedorf došli iz Resrata kod Kelna.

Z. VICELAREVIĆ - R. PATKOVIĆ
Dimitrije, Olivera i Riste Glamočak

- Bilo je lepo organozovano. Bili smo i pre tri godine na ustoličenju vladike Sergija u Hanoveru, ali mislim da je ovde bilo lepše. Mislim da je ovde i veći prostor i više naroda i nije lako bilo sve ovako dobro pripremiti. Očekujem da će novi vladika dovesti eparhiju u još bolji red nego što je do sada bilo. Verujem da će naš pravoslavni svet da učini da budemo na boljem glasu nego što smo sada. Pozitivno je što je rekao da će službe biti održane na srpskom i na nemačkom jeziku. Znate da se u Americi već odavno drže službe pravoslavne na engleskom i to nikom ne šteti. Zašto to ne bi bilo i ovde. Kod nas ima mnogo dece iz mešovitih brakova koja manje pričaju srpski, pa će im služba na nemačkom jeziku biti razumljivija - kazala je Olivera.

Zoran Draganić je došao sa suprugom, kumom Draganom Jovičićem, kumovim sinovima, Aleksandrom i Danijelom i kolegom Branislavom Petrovićem, svi su iz Dortmunda.

- Sam čin ustoličenja mi se vrlo svideo. Ako naš novi vladika bude ispoštovao ono što je u govoru obećao, biće dobro. Dobro priča, a videćemo kako će ovde raditi. Slušao sam ja njega i ranije. Mislim da je dobar i verujem da će napraviti sve kako treba, a i trebalo bi. On je čovek koji ceni državu u kojoj radi, ceni Nemce i sa njima sklapa dogovore i to bi trebalo svima da nam je za nauk. Verujem da idu bolja vremena za nas pravoslavne vernike u Nemačkoj - rekao je Draganić.

Uči nemački

- Da pomenem i činjenicu da je moja odluka da dođem za episkopa u Nemačku bila iznenadna i za mnoge neočekivana i - kako reče jedan naš vladika na Saboru - odigrala se u nekom tihom nadahnuću. U trenutku odluke učinilo mi se da je veoma važno da, pre negoli se navrše moji dani na zemlji, učinim, uz Božju pomoć, ako je ikako moguće, šta dobro i korisno svom narodu koji se nastanio na ovim prostorima. Od trenutka kada sam doneo odluku intenzivno učim nemacki, što ću nastaviti i dalje da činim - rekao je vladika Grigorije, koji se potom obratio gostima i na nemačkom.

Narodni episkop

Vladika Lavrentije, koji je uveo u tron episkopa Grigorija bio je prvi vladika na ovim prostorima kada je 1969. godine osnovana Eparhija zapadnoevropska i australijska, kako se tada zvala. Ustoličenje vladike Grigorija opisao je kao radost.
- Naši episkopi su dobri, ali vladiku Grigorija znam kao narodnog episkopa. Onakav kakav vama treba. Da se molite za sve nas koji nemamo tu čast da imamo takvog episkopa. Bio sam vladika ovde 20 godina i doživeo puno srećnih trenutaka koji me još uvek vežu za ovaj kraj... Želim vam da zajedno nađete put - rekao je vladika Lavrentije obraćajući se narodu i episkopu Grigoriju.

Z. VICELAREVIĆ - R. PATKOVIĆ
 

Ima harizmu

Mira Mijatović iz Dortmunda je besedu vladike Grigorija slušala sa majkom Brankom i sinom Filipom:
- U svakom slučaju očekujem promene nabolje. Ima neku harizmu i to se osetilo dok je govorio i veoma mi se dopala njegova beseda. Oduševljena sam. Mislim da je pravi. Čula sam o njemu sve najbolje, da je veoma dobar, da je više naklonjen narodu i vernicima, a ne političarima. Primetila sam da su u Hercegovini ljudi tužni što je otišao - rekla je Mira Mijatović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online