Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 26.07.2018.
18:23
N. Popović - Vesti A

Srbina greškom proglasili retardiranim

Nenad Mihailović (21), mladić poreklom iz Srbije dobio je pre nekoliko dana, na prvostepenom suđenju u Kelnu, proces protiv državnih organa Severne Rajne Vestfalije, jer su ga školske vlasti ove nemačke pokrajine, kako je to naglašeno u presudi, "potpuno neosnovano poslale u školu za mentalno zaostale, tvrdeći da mu koeficijent inteligencije iznosi svega 59".

pixabay.com
 

Zbog toga je Nenad punih 11 godina morao da pohađa specijalne škole.

O visini odštete koja će ovom mladiću iz Kelna zbog umanjenih šansi za dalje školovanje, a time i bolje snalaženje na tržištu rada biti isplaćena sud još nije doneo konačnu odluku, a prema zahtevu njegovih advokata "u igri" je suma od oko 52.000 evra!

Spreman za dodatno školovanje

Dok mnogi njegovi vršnjaci već uveliko rade imaju dobra i perspektivna zaposlenja, Nenad Mihailović sada radi kao pomoćni radnik u jednom supermarketu i nada se da će posle presude i dodatnog školovanja za koje je spreman, pronaći svoje "mesto mesto pod suncem" na bogatom nemačkom tržištu rada.

Nemački mediji koji su se ovih dana raspisali o ovom slučaju ističu "da nije usamljen" i pišu da je "klica ogromne nepravde koja je učinjena ovom mladiću poreklom iz Srbije, zametnuta još u pokrajini Bavarska".

Nenad je sa roditeljima živeo u Minhenu, gde su kao izbeglice iz Srbije prijavili boravište u Nemačkoj.

On je u to vreme, prirodno, jedva natucao nemački pa nije nikakvo čudo da je test za prijem u školu uradio veoma loše, a pomoć prevodioca, kako je naglasila njegova advokatica Anelize Gakanje - mu nije bila ponuđena!

- Moj klijent je zbog takve greške i propusta upućen u specijalnu školu za mentalno retardirane našavši se u okruženju kojem nikako nije pripadao.

Tek godinama kasnije, dodatnim testiranjima utvrđeno je da Nenad ima sasvim prosečan koeficijent inteligencije koji iznosi 94 i da za pohađanje takvih obrazovnih ustanova nije bilo realnog osnova - naglasila je ona posle izricanja prvostepene presude.

Tokom suđenja pred Državnim sudom u Kelnu kao sudski veštak u ovom procesu pojavila se Irmtraud Šnel (79) nekadašnja učiteljica specijalne škole i univerzitetski profesor koja je u svom iskazu naglasila da je "nečuveno da školske vlasti Severne Rajne Vestfalije 2008. godine, kada se Nenad Mihailović sa porodicom iz Minhena preselio u Keln, nisu u ovom slučaju proverile rezultate testiranja svojih kolega iz Bavarske.

- On je tako i ovde, povodeći se olako uspostavljenom dijagnozom koje su donele kolege u Bavarskoj, tretiran kao "blago retardiran" i ponovo upućen u specijalnu školu a da ta, ispostaviće se potpuno pogrešna dijagnoza, ni na koji način nije stavljena pod lupu struke.

Nije bilo nikakvih razloga da Nenad Mihailović ne pohađa redovnu srednju školu kao i većina njegovih vršnjaka u ovoj pokrajini - izjavila je Irmtraud Šnel u svojstvu sudskog veštaka u ovom predmetu.

Uništeno detinjstvo

Grešku je u ovom slučaju još pre početka sudskog procesa priznalo i Ministarstvo za obrazovanje pokrajine Severna Rajna Vesfalija i u saopštenju tim povodom naglasilo da Nenadu Mihailoviću "u daljem životu, školovanju i radu žele puno sreće".
- Mom klijentu su zbog ove neverovatne greške doslovno uništeni detinjstvo i mladost i niko mu za to do danas nije ponudio barem izvinjenje - naglasila je na kraju advokatica Nenada Mihailovića.

Strano ime - lošije ocene

U školama u Nemačkoj ime đaka ima veze i sa ocenama, pokazuje istraživanje koje je sprovela naučna ustanova iz Manhajma. Đaci turskog porekla se na testovima diskriminišu, rezultat je te studije.

Maks i Murat, dva đaka osnovne škole, od osam godina, napisali su istovetni test iz diktata i sa istim brojem grešaka. Međutim, Maks je dobio bolju ocenu od Murata.

To, kako tvrde autori studije, nije jedinstven slučaj. Autori studije dali su nastavnicima isti diktat sa istim brojem grešaka na ocenjivanje, a oni su u svim slučajevima pronašli sve greške. Međutim kada se na diktatu nalazilo tursko ime, đak je dobijao lošiju ocenu od deteta sa nemačkim imenom, koje je napravilo isti broj grešaka.
Na osnovu ovih podataka autori studije došli su do zaključka da deca stranog porekla, posebno turskog, dobijaju lošije ocene.

"Nas je to iznenadilo. Očigledno problem nije u pronalaženju grešaka, već u ocenjivanju", kazala je Majke Bonefeld, autorka studije.
Rezultati studije, kako je najavljeno, biće uzeti u obzir u obrazovanju nastavnika, kako bi se subjektivno ocenjivanje što više umanjilo.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online