Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 12.06.2018.
19:19
Z. Vicelarević - Vesti A

Brojna takmičenja pobedilo druženje

U Vinedenu kod Štutgarta, u najvećoj nemačkoj pokrajni Baden Virtemberg, održane su Vidovdanske sportske igre dece škola na srpskom jeziku.

Na programu je bilo nekoliko disciplina: trčanje na Krosu RTS-a, turnir u malom fudbalu i sportovima sa rekvizitima, a učestvovalo je nešto više od 200 mališana koje je bodrila brojna publika.

U Krosu RTS-a učestvovala su deca iz Forchajma učiteljice Mirjane Milošević, Gepingena, Eslingena, Kirhajma, Rojtlingena i Sindelfingena učiteljice Nataše Milenković, Ludvigzburga, Vinendena, Šorndorfa, Kalva, Gibela i Štutgarta učiteljice Biljane Petrović, Leonberga i Štutgarta pri crkvi učiteljice Tatjane Popović.

U malom fudbalu prvo mesto je osvojila ekipa Ludvigzburga koja je u finalu savladala takođe sastav iz Kalv-Gibela, a treće mesto je pripalo timu iz Šorndorfa.

U sportovima s rekvizitima najmlađi su pokazali svoja umeća u odbojci, trkanju u džakovima, nadvlačenju konopca, gađanju limenih doza i drugim disciplinama, a sve pod budnim okom Mirjane Andrić.

Zajedno prošle kroz cilj

Petra i Grejs Kukić, bliznakinje iz Korvesthajma, prošle su kroz cilj držeći se za ruke i pobedile u kategoriji do sedam godina.
- I prošle godine smo pobedile, samo što sam ja onda bila prva, a sada smo htele obe da pobedimo i zajedno ušle u cilj - kaže Petra.
- Znale smo da ćemo da pobedimo i zato smo se držale za ruke. Malo sam se uplašila pred kraj trke jer su i ostale devojčice - dodaje Grejs.
Bliznakinje o kojima su "Vesti" ranije pisale brzinu su nasledile od mame Penine, poreklom iz Kenije, a srpski jezik lepo pričaju jer ih je naučio tata Milenko, poreklom iz Bistrice, potkozarskog mesta u BiH.

Pobednici iz svih RTS trka, a bilo ih je 14 i tačno 138 takmičara, dobili su medalje i diplome, a pobednicima u malom fudbalu pripao je veliki pehar.

- Pobedio sam u trci na 100 metara. Bio sam brži od svih mojih drugara, a kad porastem biću trkač - kaže nam kratko posle dodele medalja Nemanja Jovanović (6), budući atletičar.

- Inicijativa za Vidovdanske sportske igre je potekla od Saveta škole "Vuk i Dositej". Dogovorili smo da organizujemo druženje učenika sa svih šest školskih punktova u Baden Virtembergu kako bi se deca međusobno bolje upoznala. Smisao dolaska u srpsku školu nije samo učenje ćirilice nego i druženje dece, a oni nemaju često priliku za to jer su suviše razuđeni po punktovima - rekla je učiteljica Biljana Petrović.

Konzul recitovao

Organizator drugih po redu igara je Savet roditelja škole "Vuk i Dositej" na čelu sa učiteljicom Biljanom Petrović i koordinatorom Zoranom Davidovićem, sportskim savetnikom u Školskom odboru. Pokrovitelj i sponzor Vidovdanskih igara je Generalni konzulat Srbije u Štutgartu, a domaćin je i ovog puta bio Savet roditelja škole u Vinendenu.
Vidovdanske sportske igre je otvorio Božidar Vučurović, generalni konzul Srbije u Štutgartu dečjom pesmom iz svoje velike zbirke, takmičare i publiku pozdravila je i Biljana Marilović, konzul BiH iz Republike Srpske, a pesmu "Moja zemlja" recitovala je pesnikinja Borica Đekanović. Otac Borislav Simić, starešina hrama Srpskih svetitelja je blagoslovio ovaj sportski događa






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online