Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 08.06.2018.
04:00
A. Vučićević - Vesti A

Video-igricama do folklora

Za Andreja Miletića (22) iz nemačkog grada Gepingen, folklor je pre 11 godina bio potpuno nezanimljiv. Pomisao da na sceni igra kolo mu se uopšte nije dopadala, nije ga interesovala ni nošnja. Međutim video-igrice odvele su ga u ansambl Srpskog kulturnog društva "Sveti Sava", a danas je najsrećniji kada ide na probe.

Z. Vicelarević
Nerazdvojni prijatelji: Andrej Miletić i Anastasija Marinković

- Mama me je naterala. Postavila je uslov ili ću igrati folklor i dobiti video-igrice koje sam želeo, ili uopšte neću moći da igram igrice. Takva zabrana u tom trenutku za mene je bila nemoguća, pa sam morao da pristanem, samo da bih mogao i dalje da "visim" na računaru. Međutim, posle samo nekoliko proba, meni se veoma dopalo. Sada ne mogu da dočekam da krenem na probu - počinje priču Andrej.

Kako kaže, ne postoji bolja stvar za relaksaciju od probe.

- Kada imate naporan dan, ceo dan radite ili učite, samo uđete u salu i sve muke nestanu. Izigram se i rešim se i umora i nervoze. Mnogo mi je drago što me je mama naterala da se bavim folklorom. Sada imam divne prijatelje, pun "kofer" nezaboravnih uspomena za prethodnih 11 godina - ispričao je Andrej.

Koliko potpisa, toliko piva

Posebnu pažnju na tribinama tvrđave Kastel gde je održana ovogodišnja Folklorijada privlačili su članovi ansambla "Sveti Sava". Andrej i njegovi drugovi, imali su bezbroj potpisa markerom po rukama i nogama. Kako su nam šaljivo objasnili, reč je akciji nazvanoj Koliko potpisa, toliko piva.

- Kao što sam naziv kaže, koliko potpisa sakupim, toliko piva moram da popijem. A potpisnici moraju da plate pivo - objasnio nam je kroz smeh Andrej.

Ekipa "Vesti" nije propustila priliku da se potpiše, pa smo simpatičnog mladića, kako pravila akcije nalažu, morali da počastimo pivom.

Ponosan na brata

Njegov mlađi brat Aleksandar (16) takođe igra folklor, a na ovogodišnjoj Smotri folklora imao je i solo tačku, na koju je Andrej veoma ponosan. Njih dvojica rado idu na Folklorijade i raduju se svake godine kada dođe vreme za put.

Z. Vicelarević
Krenuo bratovim stopama: Aleksandar Miletić (u sredini)

- Ovakve manifestacije su važne za nas koji živimo preko granice, najpre zbog druženja. Lepo je upoznati ljude iz drugih gradova i država. Na primer, na prošloj Smotri sam upoznao neke divne ljude iz Ljubljane i ove godine se ponovo srećemo ovde i družimo i to je prekrasno. Takvi susreti su nezaboravni i čine naš život bogatijim. Takođe, mi naše nastupe za svaku Smotru spremamo i po godinu dana i stalo nam je da što bolje predstavimo svoj ansambl, da pokažemo šta smo naučili. Uostalom, mi koji smo rođeni i živimo u dijaspori drugačije doživljavamo Srbiju. Mi nismo tu, pa zato imamo potrebu da naučimo više o zemlji iz koje smo potekli. To ne uključuje samo folklor, već i muziku, istoriju, kulturu, običaje, jezik, filmove... Lepo je naučiti nešto više o znamenitim ličnostima koje su, kao i mi folkloraši na neki način, predstavnici našeg naroda - kaže Andrej.

Drugarica Anastasija

Anastasija Marinković (17) godina je nerazdvojna drugarica Andreja Miletića, te mu je tokom intervjua pružala podršku. Iako stidljiva i ona je malo popričala sa nama.

- Ja sam rođena u Nemačkoj, a tamo je rođena i moja mama. Tata je iz Kruševca, pa je zbog posla, kao i većina, krenuo u inostranstvo. Sa samo sedam godina počela sam da igram folklor i to je veliki deo mog života. Moj tata je nekad bio umetnički rukovodilac našeg ansambla, pa sam počela da igram, najpre da njemu ispunim želju, a posle iz ljubavi koja se rodila između folklora i mene - ispričala je Anastasija.

Paraćin u srcu

On je diplomirao informatiku i zaposlen je kao konsultant u IT sektoru. Rođen je u Nemačkoj i navikao je na standarde koje ta zemlja pruža, ali ga srce vuče uvek ka Paraćinu odakle su potekli njegovi roditelji.

- Moram priznati da često razmišljam o povratku u domovinu. Da imam dovoljno novca za miran život ovde, sutra bih se spakovao i došao. Ovako, mora još mnogo da se radi - kaže Andrej.

Njegovi roditelji su iz malog sela u okolini Paraćina krenuli put Nemačke.

- Moj deda je tamo živeo i radio, pa je pomogao i njima da dođu. Njih dvoje sanjaju o povratku na ognjište, ali ipak, zbog mene i brata nikada ne bi otišli iz Nemačke, dok god smo mi tamo. Lepo je doći u posetu, ali lagodniji život u Nemačkoj ima svojih prednosti - ispričao je Andrej.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online