Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.05.2018.
01:05
B. Miličić - Vesti A

U litiji i brojni novi vernici

Nešto ranije nego što po datumu sleduje, vernici Nirnberške parohije su proslavili hramovnu slavu Sv. Ćirila i Metodija. Služena je praznična liturgija, a u punom hramu bilo je dosta vernika iz Srbije i Republike Srpske koji su u Nirnberg i okolinu pristigli nedavno nalazeći zaposlenje najčešće u građevinarstvu, ugostiteljstvu i zdravstvu.

Vesti
Litija oko hrama i gradskog kvarta

Oni su se, prema rečima protojereja Marinka Radmila, koji je služio liturgiju s protojerejima Miloradom Jovanovićem i Zlatiborom Kojadinovićem, vrlo aktivno uključili u život ove parohije i redovno dolaze u crkvu.

Protojerej Milorad Jovanović je posle liturgije u hramu propovedao na jevanđeljske teme, a protojerej Marinko Radmilo rezao je slavski kolač, osveštao slavska obeležja i čestitao hramovnu slavu ovogodišnjim kumovima i svim vernicima.

Zbog raspusta slavili ranije

Po kalendaru Sv. Ćirilo i Metodije se obeležavaju 24. maja, a prema rečima protojereja Radmila u Nirnbergu su proslavljeni ranije zbog dolazećeg raspusta i odlaska većeg broja vernika na odmor i u zavičaj, a ako bi se slavilo kasnije, onda bi se ušlo u vreme posta.

Sveštenici i vernici organizovali su litiju oko hrama i kvarta Šnigling, u kome se on nalazi, čitajući jevanđelja. Među vernicima koji su nosili ikone bio je i Marko Bjelobrk iz Prijedora, koji je u Republici Srpskoj pohađao časove veronauke. On je pravi primer kako se mladi ljudi aktivno uključuju u crkveni život kada stignu iz zavičaja.

Zahvaljujući lepom vremenu u porti su postavljeni stolovi i klupe i organizovan slavski ručak za sve prisutne parohijane. Ručak su ove godine pripremili kumovi slave Gostimir i Milena Bibić i Mitra Pejčić iz Nirnberga. Sledeće godine slavski domaćini biće iz Erlangena: Živko i Radana Gnjatović, Zora Perhort i porodica Blagojević.

Sećanje na prvog sveštenika

Posle litije u porti je služen pomen upokojenom svešteniku ovog hrama Žarku Mirkoviću, priložnicima i ktitorima u njegovoj izgradnji i vernicima koji su dolazili u ovaj hram. Žarko Mirković, rodom iz Koštunića bio je prvi sveštenoslužitelj u Nirnberškoj parohiji.

Posle Nirnberga je otišao u Ameriku, na Floridu, gde se upokojio. Sahranjen je na Srpskom groblju u Libertvilu. Stariji parohijani iz Nirnberga ga se rado sećaju i pričaju kako je obilazio redom preduzeća u Nirnbergu i sabirao naše ljude da dođu na molitvu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online