Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.05.2018.
00:44
R. Lukić - Vesti A

Nemci uz pesmu probali i proju

Mladi ekolozi Centra za obrazovanje i održivi razvoj iz Kragujevca, koji s hanoverskom ekološkom organizacijom Janun, već četvrtu godinu rade na Eko-info projektu i razvoju Školskog biološkog centra, ponovo se nalaze na desetodnevnom seminaru u Nemačkoj i priredili su za domaćine Srpsko veče.

R. Lukić
Dobrodošlica: I osmeh je srpski specijalitet

U velikoj podrumskoj prostoriji namenjenoj za predavanja i zabave, goste su na ulazu plakatom i osmehom dočekivale Dunja i Aleksandra, a Saša je svima ponudio slatko i vodu.
Devojke su ponudile pohovanu piletinu sa pečenim krompirom, palačinke, pite sa sirom i zeljem, dve vrste proje i bakine slane kolače, a domaćin dr Riman goste je poslužio bezalkoholnim pivom i sokovima.

Devojke, uglavnom studentkinje i diplomci, kažu da su specijalitete pripremale sve zajedno i da svaka od njih zna da napravi svako jelo koje su ponudile. A da su dobro napravile videlo se i po apetitu gostiju koji su se prvo "okomili" na pohovanu piletinu, palačinke i pitu sa zeljem. Dobro su išli i bakini kolači, a posle dužeg ispitivačkog posmatranja krenula je i proja.

Milan i Ahim

Goste su pozdravili i prof. Milan Gabarić, predsednik Centra za obrazovanje i održivi razvoj i dr Ahim Riman, rukovodilac Januna. Profesor Gabarić je govorio o Kragujevcu kao univerzitetskom i nekad glavnom gradu Srbije, koji ovih godina sve više čini na unapređivanju zaštite okoline. Njegovo obraćanje na nemački je prevodila Nadica Paunović, socijalna radnica Karitasa koja više godina pruža podršku ekolozima iz Hanovera i Kragujevca.

Posle jela i razmene recepata krenula je i glasna srpska pesma, a zabava je trajala do kasnih ponoćnih sati.

- Zelene površine, parkovi i pešačke zone nešto je što bih rado preneo u naše gradove, ali je pre svega važno prijateljstvo sa ljudima koje povezuju iste ideje - rekao je za "Vesti" student ekologije Saša, koji je uz zabavu celo veče prao i sudove.

Široke ulice, ljubazni domaćini

Svi Kragujevčani, njih 12 , koliko ih je u Hanoveru, na grad i Nemačku prvo su bacili "svoj ekololški pogled", ali im nije promakla ni predusretljivost Nemaca koji su uvek spremni da objasne i pokažu.

Igor Jovanović student tehnologije kaže da su u Hanoveru ulice i trgovi širi nego u Kragujevcu, a Marija je dodala da su te ulice i trgovi ne samo široki već i čisti i da imaju dovoljno korpi za smeće.

Jelena Nikolić master student energetike, saglasna je s kolegama, ali u prvi plan ističe ideje koje, kako kaže, prikuplja i koje će po svaku cenu pokušati da prenese na najmlađe u vrtićima i školama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online