Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.05.2018.
00:40
Z. Vicelarević - Vesti A

Srbi u Nemačkoj: Jezik nam je otadžbina

Tradicionalna manifestacija za decu i njihove najmilije, Ala je lep ovaj svet, u organizaciji Udruženja pisaca dijaspore Sedmica iz Frankfurta, priređena je u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Ofenbahu prošlog vikenda.

Z. Vicelarević
Recitacije, muzika i folklor: Učesnici priredbe

Specijalni gosti ove, 11. po redu, priredbe bili su Bojan Ljubenović, književnik, novinar, aforističar i pisac za decu iz Beograda i Miloš Milojević, pesnik za decu i član UP Sedmica.

U programu je učestvovalo 50-oro dece recitatora iz nekoliko dopunskih škola na srpskom jeziku. Učenici Male škole ćirilice i dopunske škole koju vodi Sanja Bojanić, koje rade pri Hramu Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu. Zatim učenici dopunske nastave iz Bad Homburga i okolnih mesta koje vodi Katica Stanimirov, đaci Mirjane Antanasijević-Čekerevac iz Frankfurta, učenici "Ršum škole" UP Sedmica koja radi u SKC u Ofenbahu, zatim učenici dopunske nastave iz Vizbadena, Majnca, Darmštata i Ofenbaha koju vodi učitelj Vladimir Živanov.

Mišići došli porodično

- Ovo je drugi put da prisustvujemo priredbi Ala je lep ovaj svet. Lepo je ovo zamišljeno i meni je drago da naša deca uče srpski. Pohvalila bih članove Sedmice koji se puno angažuju oko mališana kako bi kroz recitacije i priče što bolje naučili naš jezik. Ćerka Natalija (10) je recitovala i na fruli izvela tri muzičke numere. Veoma smo ponosni na nju, a verujemo da će i Filip (7) da učestvuje sledeće godine - kaže Bosiljka Mišić.

Z. Vicelarević
Natalija, Filip, Predrag i Bosiljka Mišić

Na ovogodišnjoj priredbi su se deca recitatori prvi put u istoriji ove manifestacije takmičila za nagradu koja je nazvana Jezik nam je otadžbina. Tročlani žiri u sastavu Vladimir Rajić, Bojan Ljubenović i Miloš Milojević dodelio je pet priznanja.

Najboljima među jednakim recitatorima pripale su i knjige i "Mozgalice" izdavačke kuće Vulkan iz Beograda. Među prvih pet bili su Branko Ivanić, Miloš Petričević, Magdalena Milovanović, Lena Kovačević i najmlađi recitator Jana Mrdak (3,5).

Recitatorski deo ulepšan je muzičkim delom u kome su takođe deca bila glavni akteri, Lazar Navalušić gitara, Magdalena Milovanović flauta i Nataša Mišić flauta. Najmlađi folkloraši SKC su zatvorili ovogodišnju priredbu Ala je lep ovaj svet.

Podrška Aleksandri

Sestre Lena (11) i Mina (9) Brkić iz Maintala su došle da gledaju drugaricu Aleksandru Katić koja je nastupala, a dovele su i mamu Stanislavu.

- Mi smo tek nekoliko meseci u Nemačkoj i ovo je bila divna prilika da deca upoznaju svoje vršnjake ovde. Lepo je sve organizovano, a recitacije su mi bile posebno lepe. Deca su se trudila da se što bolje predstave iako ne poznaju dovoljno naš jezik. Svima nam se dopala naša Aleksandra, a i najmlađi su bili simpatični - kaže mama Stanislava.

Z. Vicelarević
Aleksandra Katić, Lena, Mina i Stanislava Brkić

Bojan Ljubenović je deci predstavio "Zanimljivi Bukvar sa istorijskom čitankom za decu u rasejanju", predstavljena je knjiga "Uzlet" Miloša Milojevića.

Priredbi je prisustvovao i bio član žirija Vladimir Rajić, vicekonzul generalnog konzulata Srbije u Frankfurtu.

Voditelji programa bili su Zlata Ikanović i Aleksandar - Saša Jovanović uz tehničku podršku SKC Ofenbah i članova UP Sedmica - Ruže Mijović, Nisvete Grabovac, Zagorke Buntor, Zage i Ljubiše Simića.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online