Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 26.01.2018.
03:00
B. Miličić - Vesti A

Nijednu žrtvu da ne zaboravimo

U sali Crkvenog centra u Minhenu predstavljene su dve knjige u jednoj, "Dušu nisu ubili" i "Zatiranje Srba u Bosni i Hercegovini u 20. veku" i dokumentarni film "Dušu nisu ubili" Mire Lolić- Močević i Draga Mastilovića.

B. Miličić
Svet da sazna istinu: Goran Kavržić,vladika Andrej i Mira Lolić- Močević


Goran Kavržić predsednik SKD-a "Sveti Sava" iz Minhena je posetiocima u prepunoj sali rekao da knjige i film govore o stradanju srpskog civilnog stanovništva u BiH u toku Prvog i Drugog svetskog rata i ratu od 1991. do 1995. godine. Promociji je prisustvovala Mira Lolić-Močević, novinar i samostalni urednik RTRS , a molitvu je izgovorio i blagoslov dao vladika Andrej, administrator Eparhije frankfurtske i sve Nemačke.

Posetioci su mogli da vide inserte iz dugometražnog dokumentarnog filma "Dušu nisu ubili", koji je potresno svedočenje nekih od preživelih u tri ratna stradanja Srba u toku 20. veka u BiH.

Posle prikazivanja delova filma, Mira Lolić-Močević je istakla da su na jednom mestu sakupljena svedočenja 59 preživelih u ratnim stradanjima u BiH tokom 20. veka, kao i ocena šest istoričara o ovom velikom zlu nanesenom srpskom civilnom stanovništvu 1914, 1941. i 1991. godine.

Kupovina knjiga podrška projektu

Ove dve knjige i dokumentarni film su deo projekta Srpsko-ruskog mosta iz Banjaluke. Kupovinom knjiga i CD-a pomaže se dalja realizacija projekta Jedan narod, jedan vek, tri stradanja - da ne zaboravimo", a to je prevođenje na četiri jezika kako bi ovo svedočanstvo o stradanju mogli da pročitaju i drugi narodi.

Na ličnom primeru i primeru stradanja svoje porodice u 20. veku, Mira Lolić-Močević ističe značaj borbe protiv zaborava, odnosno negovanje kulture pamćenja da se ne bi ponovila stradanja koja je srpski narod tri puta doživeo u BiH za samo 75 godina 20. veka.

- Mi ne smemo zaboravu da prepustimo nijednu žrtvu, ne smemo ćutati o tim žrtvama, jer u BiH je tokom ta tri stradanja ubijeno milion Srba. U ovim svedočenjima nema mržnje ni poziva na osvetu. Mi ovu tragičnu istinu o kojoj se malo zna, ne samo u svetu, nego i među našim narodom, želimo da predstavimo svetu i ove knjige biće prevedene na četiri jezika i krenuće u svet. Ovo je naša priča o nezaboravu - istakla je Mira Lolić-Močević.

Film i knjige Mire Lolić- Močević i Draga Mastilovića dobili su blagoslov patrijarha Irineja, a materijalnu podršku za realizaciju od Dalibora Višića, uspešnog poslovnog čoveka iz Minhena.

Moramo opstati

Vladika Andrej je istakao da je Mira Lolić-Močević pravi ambasador Republike Srpske i upitao se posle svega što je čuo i video, kako je to sve naš narod izdržao i dalje opstaje? Njegov odgovor je da kao narod moramo opstati i da treba podržati sve slične aktivnosti istoričara, novinara i drugih ljudi koji ne daju da zaborav prekrije velike muke i stradanje našeg naroda. On je dodao da se centar srpstva iz Beograda, Kraljeva i drugih centara Srbije polako pomera iz Srbije u Republiku Srpsku. Potvrda toga su i česte posete patrijarha Irineja Srpskoj.
Sveštenicima u Minhenu, ali i crkvenoj upravi vladika Andrej je predložio da nastave da rade na predstavljanju knjiga i autora koji govore o tome kako ići dalje i sačuvati naš nacionalni identitet.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online