Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.11.2018.
20:20
O. Đoković - Vesti A

"Šarene" knjige za lakše učenje

Dan upola kraći, škole upola više. Tako bi se mogao opisati jesenji period, u kom školarci provode više vremena u učionicama, manje u parkićima, a to im ne smeta, gde su-da su, tako je oduvek bilo, deca mnogo vole drugare iz školske klupe.

O. Đoković
Od oltara do učionice: Marko, Stela, Lena, Tanja i Luka (prvi red), Mateo, Saša, Sara, Tara, Angelina, Ivana i Ema (drugi red)

- To dečje uzbuđenje se neprestano obnavlja i čini naše školske dane življim - rasvetljava Ljubica Burgić, nastavnica u školi koja deluje pri sabornom hramu Sv. Save u pariskoj ulici Simplon.

I na ovojesenjskom startu je bilo malo teže, posle dugog leta trebalo se uhodati. A na programu časovi srpskog jezika, veronauke i muzičke kulture, ništa nije lako, ipak, sve se sa uspehom odrađuje. A tek koliko je knjiga! Učiteljica Ljubica se pročula po zaljubljenosti u štampanu reč, njoj nikad dosta listanja stranica i novih saznanja. Zato je osim klasičnih čitanki, bukvara, udžbenika za istoriju i geografiju uvela i mnogo "šarenih" dodataka.

- Evo "Carstva reči", evo knjige za predškolce. "Princ Nećko" je zabavna slikovnica koja će kroz priču i igru zapažanja pomoći deci da iskažu osećanja i podstaći roditelje da o tome razgovaraju sa svojim mališanima - objašnjava Ljubica.

Evo i "Vesne i njene cipele tesne". Tako piše na koricama, Vesna uletela u mamine štikle, drugar-mačak ne može da se načudi, sve proverava brkovima i potvrđuje mjaukanjem.

- To su pesme za razvoj govora - sažima Ljubica.

Pred učiteljicom je i "Nasmejani svet" čika Miroslava Antića i "Avanture Kraljevića Marka" Branka Stevanovića. Preostaje samo da čitaš, gledaš, pamtiš i uživaš.

O. Đoković
Na časovima se i igramo: Marko i Ljubica

U školi pri parohiji Sv. Save saznajemo i da, uglavnom, časove pohađaju deca čiji su roditelji srpskog porekla i koji znaju jezik svog porekla. I dok se ta informacija širila, nastavnica Ljubica krenula je u mala demantovanja:

- To je donekle tačno, a na naše veliko iznenađenje, ove školske godine priključila su nam se i deca koja ne znaju nijednu srpsku reč, tako da sada imamo i đake koji su iz mešanih brakova, mame su im Grkinje, Meksikanke, Francuskinje, Portugalke, Italijanke... Radujem se, biće to novo bogatstvo na našim časovima, jer će nam, sigurno, svako dete, kao i njihovi roditelji, prenositi svoje načine življenja - zadovoljno prijavljuje Ljubica.

Inače, u ovoj školi se ugnezdilo, kao neko nepisano pravilo, da bar jedan roditelj ili baka ili deka govore srpski jezik.

- Iako ima dece koja su na početnom nivou i ne mogu da se izraze, ipak mnoge stvari razumeju. U tome najviše pomažu bake, trude se i bore da njihovim malim naslednicima u uvo "sedne" srpski jezik i čini mi se da su upravo one najponosnije kad njihova upornost i strpljenje urode plodom - dodaje nastavnica Ljubica.

Sveštenstvo deli i darove

U ovoj školi ne može se doći do učionice, a da se ne prođe pored oltara, da se pogled ne baci na prekrasne ikone i nedavno freskopisom oslikane zidove. Sva deca znaju Očenaš, znaju da otpevaju celu himnu Sv. Savi, znaju da se prekrste, za praznike učestvuju u crkvenim programima. Sa brižnošću na njih motri sveštenstvo, svakog đaka pomiluju po glavi, ponekad im i darak uruče. Znaju ova deca i da protrče crkvenim salama, lepo im kao kod vlastite kuće. Zato starešina hrama prota Nikola, kad god vidi nekog mališana, odmah prozbori:
- Dođi, dođi u našu školicu! Dođi da učimo i igramo se!

Novi učenik, nova radost

- Ne mora biti početak školske godine da nam se neki đačić priključi. Može to da bude i u hodu, a svaki novi učenik je dodatna radost. Posebno zadovoljstvo i veselje su oni koji su sa nama šest, sedam godina, a među njima se, kao briljantni đaci ističu Ana Lalović, Ema Vasić, Sara Ivanović i Teodora Bajić - saopštava nastavnica Ljubica.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online