Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 29.10.2018.
20:10
O. Đoković - Vesti A

Slavili punim srcem

Za Srpsku pravoslavnu crkvu i parohiju u Bondiju nema lepšeg dana od Sv. Petke. Svi ujedinjeni u proslavi istoimene slave, svima osmeh na licu, svako svakom čestita i želi mir, zdravlje i sreću, pa im zajedničke molitve i pojanje, a da se ne govori o nastavku, na ulici (koja je bila zatvorena za saobraćaj) i pod šatorom gde se gostilo na način da bi i kraljevi zavideli. Je li, jednom je slava u godini, a treba da se pamti i prepričava tokom svih narednih meseci.

O. Đoković
Dobrodošlica svima: Vernici sa sveštenicima

I ovaj put se u Bondiju slavilo po blagoslovu zapadnoevropskog vladike Luke, liturgijom je načalstvovao episkop dioklijski Metodije, vikar mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, uz sasluženje protojereja-stavrofora Nikole Škrbića i Željka Simonovića i đakona Nenada Kostića, dok su svojim glasom duhovnost pojačavali studenti teologije. Naravno da je crkvica bila odevena u cveće, da je treperilo nebrojeno mnogo sveća, da su vernost svojoj veri potvrdili brojni vernici, a da su se svemu tome učila i deca iz KUD-ova Šumadija, Mladost i Oro.

Vladika Metodije je bio drag gost i besedio o podvigu Sv. Petke, hvalio zajedništvo i zaključio:

- Zajednica Boga i čoveka jeste crkva.

Prvi do sveštenstva bili su kumovi Slave Nebojša i Marija Pejičić sa decom Stefanom i Maksimom, zaista su se potrudli da sve bude za pamćenje, a naredni kolačar je Saša Stojičević, veliki dobrotvor ove parohije.

Kada su duhovnici završili bogosluženje i kada utihnula crkvena zvona, krenulo se u "hodočašće" do trpeze. E, kako se gostilo, stolovi prelevali od bogatstva, bila je tu i muzika iz restorana "Markov konak" (parisko predgrađe Ivri), na čelu sa gazdaricom Simkom Jovanović koja peva bolje od slavuja.

Prelepo jesenje sunčano vreme je omogućilo da se okupljeni opuste, raskomote, raspričaju i zabave, a sve ih pozdravio strešina hrama protojerej-stavrofor Željko:

- Radostan sam što vidim da u narodu i dalje traje ljubav prema svetiteljki Sv. Petki i što kroz istoriju nastavljamo da je punim srcem slavimo.

Uvaženi gosti

Na slavi su među gostima bili i: Nina Veličković konzul Ambasade Srbije, Romeo Milošević potpredsednik Saveza Srba Francuske, Vojka Bosanac blagajnik Eparhije zapadnoevropske, Siniša Blagojević član eparhijskog Upravnog odbora, predsednici KUD-ova Šumadija, Mladost i Oro, predstavnici Rrimokatoličke crkve otac Anri Dole i Antonio Latancio, Mišel Furkad, predsednik opštine Pjerfit i veliki prijatelj Srba, Bertran Brujar, zamenik predsednika opštine Bondi, Stefan Erve, član Regionalnog saveta...

Vredni parohijani

Za kompletnu organizaciju ovog velikog slavlja zaslužni su parohijani: Stanko, Bojan, dva Gorana, Dragan, Vladan, Nenad, Zoran, Darko, Radisav, Dragoljub, Željko, Dejan i mnogi drugi, ali ništa od toga ne bi bilo da im nije vrednih žena: Suzane, Žakline, Maje, Radice, Dragice, Snežane, Silvane, Milanke, Violete...

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online