Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 09.05.2019.
21:43
D. Pašić - Vesti A

Platon Banjalučki okupio zemljake

Velikomučenik Platon Banjalučki, krsna slava udruženja "Nikola Tesla" iz Linca, okupio je više od 100 gostiju u prostorijama kluba. Domaćinima je bilo posebno zadovoljstvo što su na slavskom ručku bili predstavnici diplomatije i Ministarstva Republike Srbije i Republike Srpske, zajedno sa pitomcima Vojne i Policijske akademije iz Beograda.

D. Pašić - Vesti
Predsednik "Tesle" i protojerej stavrofor Dragan Mićić lome slavski kolač

Nisu izostali ni članovi drugih srpskih udruženja iz Gornje Austrije, klubova "Vuk Karadžić" iz Štajera, Bosiljak iz Velsa, kao i predstavnici iz Linca, Ostrog i Mlava, Zajednice srpskih klubova Gornje Austrije i predsednik Saveza Srba Austrije Darko Jurišić. Slavski kolač i žito je osveštao protojerej stavrofor Dragan Mićić, čestitajući u besedi svim članovima udruženja slavu, uz želje da se i dalje okupljaju oko Platona Banjalučkog i da ih prati zdravlje i sreća.

U ime kluba, za vreme slavskog ručka, predsednik Radenko Drinić je svima poželeo dobrodošlicu:
- Zadovoljstvo je videti nas u ovolikom broju. U ime kluba "Nikola Tesla" zahvalan sam svima koji su sa nama, posebno predstavnicima Republike Srbije i Republike Srpske. Srbija je naša majka, pa je razumljivo što su nam lica ozarena kad imamo priliku da ugostimo njene zvaničnike. Isto je i sa predstavnicima Republike Srpske, na čelu sa Mladenom Filipovićem, koji je često naš gost. Raduje nas i mogućnost još veće saradnje s maticama pa bih iskoristio i ovu priliku da vas pozovem da se zajedno okupimo oko istih projekata.

On se posebno zahvalio i sponzorima, poput Vinarije Mikić, kao i svim predstavnicima i članovima drugih srpskih udruženja, koji su bila na slavi.

Nadahnuto je od Platonu Banjalučkom govorio i ambasador Republike Srbije u Beču, Nebojša Rodić, koji je istakao da nije slučajno što je baš on zaštitnik srpskog udruženja iz Linca.
- Koliko mi je poznato, prilikom odluke koji će svetac biti zaštitnik ovog prelepog udruženja bile su tri ceduljice na stolu. Izvučen je Platon Banjalučki i to nije bilo slučajno. Njegov životni put bio je prepun izazova i prepreka, ali je suština je da je uvek verovao u istinu, pa zato nije ni čudno što nas je okupio ovde - kazao je ambasador Rodić, čestitajući slavu članovima "Tesle".

Zadovoljstvo što je upoznao klub iz Linca izrazio je i državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Nenad Nedić. On se u ime delegacije iz Srbije zahvalio domaćinima na dočeku.

Svi prisutni su izrazili posebnu zahvalnost članovima kluba koji su pokazali velilku gostoljubivost. Pripremljena je bogata slavska trpeza, a gosti su kako i priliči srpskim običajima na ulazu u prostorije kluba dočekani sa pogačom.

Neraskidive veze

Mladen Filipović, koji je na čelu kancelarije Republike Srpske u Beču, istakao je da je svaki dolazak i susret sa članovima "Tesle" za njega još jedan dokaz zajedništva i neraskidive veze matice i dijaspore.
"Rođen sam u Sarajevu, ali moja familija i ja, kao i većina srpskih porodica, morali smo da bežimo odande. Živeo sam u Nemačkoj, Kanadi, poslednjih osam godina sam u Beču. Ovde u Austriji je suština priče da srpska zajednica ima šansu da se još više poveže s maticom, što zbog blizine, što zbog mogućnosti ekonomske saradnje. Treba da radimo na tome, ali moramo još više da sarađujemo. Crkva nam je veliki oslonac, pa su ovakva okupljanja ujedno i odlična prilika da se još više ujedinimo i vidimo šta možemo da promenimo nabolje - poručio je Filipović.

Zahvalnost domaćinima

Pitomci Vojne akademije, predstavnici udruženja nastradalih logoraša Mauthauzena i članovi diplomatije i Vlade Republike Srbije su bili oduševljeni dočekom u srpskom klubu.
- Svaka čast domaćinima, koji su se svojski potrudili da nas dočekaju kao najrođenije. Hvala im od srca - kazala je Milena Antić, pripadnica Vojne akademije.
Kao i svakog prvog vikenda u mesecu maju, u zloglasnom nacističkom logoru Mauthauzen iz Drugog svetskog rata, nedaleko od Linca, održana je komemoracija na dan njegovog oslobađanja. I ovog puta su predstavnici Republike Srbije i Republike Srpske položili vence na spomenik srpskim i jugoslovenskim žrtvama, a zatim se uputili na slavu u prostorije srpskog kluba iz Linca.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online