Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.02.2019.
22:12
Z. Mirković - Vesti A

Narodne igre na hiljadu načina

Na seminaru za rukovodioce folklornih ansambala, u organizaciji Saveza amatera Vojvodine, koji je održan u Vršcu ove godine bili su i učesnici iz Austrije, koji su izrazili žaljenje što se dijaspora u sve manjem broju odaziva ovom usavršavanju u domovini. Učesnici seminara su i ove godine bili Milan Popović i Jovan Nebrigić iz naših klubova u Austriji.

Z. Mirković
Za sećanje: Grupni portret svih učesnika

- Ove godine je bilo od 60 do 70 polaznika, što je relativno malo. Ja već pet godina zaredom idem i ove godine nas je bilo najmanje. Sećam se na prvom seminaru nas je bilo više od 200 i dolazili su iz celog sveta. Bili su tu momci i devojke iz Čikaga i drugih gradova Amerike. Svako dolazi shodno svojim mogućnostima. Pre nas je bilo mnogo iz Austrije, Švajcarske, Nemačke... Ali, nekako se sve to promenilo. Ove godine su bile dve žene - majka i ćerka iz Berlina i Jovica Nebrigić i ja iz Austrije.

KSD Bambi se trudi svake godine da šalje što više igrača da se edukuju na pravi način da nauče što više o srpskoj narodnoj nošnji, pevanju, sviranju starih narodnih instrumenta, i naravno narodne igre iz svih krajeva - kaže Milan Popović, aktuelni predsednik KSD Bambi iz Beča.
Jovan Nebrigić, osnivač, predsednik, koreograf i umetnički rukovodilac KUD-a Kolo iz Forarlberga, takođe žali što na 40. seminaru za rukovodioce umetničkih društava u Vrbasu nije bilo mnogo ljudi.

- Možda je rešenje da se olakša polaznicima seminara, na taj način što bi se radili projekti sa kojim bi konkurisali kod nadležnih institucija za dodelu sredstava. Ovako je teško jer ima klubova u dijaspori koji rade u otežanim uslovima. Mogu da kažem da je bilo vrlo korisno i zanimljivo. Vrhunski stručnjaci, izvanredne teme, odlični uslovi. Radilo se na igrama, pesmama i kostimima... Bilo je stvarno sve na visokom nivou. Ovo je 15. seminar na kom sam bio. Voleo bih da ubuduće sve više i više ljudi dolazi na seminare da bi naučili kako se pravilno vodi ansambl - objašnjava Nebrigić.

Popović napominje da se na seminaru nisu učile koreografije:
- Uče se narodne igre, pa posle sam stvaraš koreografiju. Svake godine na seminaru se izaberu pojedinci koji moraju da naprave koreografiju iz neke obrađene oblasti na seminaru. Pojedinac se dogovori sa igračima da učestvuju u koreografiji i svi zajedno je osmisle. Koreografija je skoro uvek humoristična. Ali se trudimo da ne zapostavimo obrađeni materijal. Nekoliko od ovih koreografija sam posle seminara video i na sceni, nije to sve za takmičenje, ali folklor i nije takmičenje već čista emocija.

Seminar je ovaj put obradio Srpske igre iz Glamoča (Sveto Kačar sa saradnicima), Igre iz Leskovca i okoline (Ljubomir Vujčin), Igre iz Brusa i okoline (Dajana Kostić), Igre iz Kraljeva i okoline (Igor Gudić) i Bunjevačke igre iz Sombora (Majda Nikačev). Muzičko zapisivanje (notifikaciju), stilove pevanja i dokumentovanje radila je Gordana Roganović, koreolog i Milenko Martić, etnolog.

Nošnja i stari instrumenti

Posebna pažnja prilikom istraživanja i na seminaru posvećuje se karakteristikama narodne nošnje, kako se ona oblači i koja je nošnja za koju priliku.
Svaki polaznik seminara dobio je DVD sa obrađenom građom, skriptu sa opisima i notnim materijalom i prisustvovao je demonstraciji obrađene građe. Održan je i seminar o starim srpskim instrumentima, kao i seminar za korepetitore - aranžere.

Nasleđe čuva identitet

Savez amatera Vojvodine već 40 godina organizuje stručni seminar s ciljem istraživanja, dokumentovanja i trajnog čuvanja etno-muzikološke građe, ali i proširivanja znanja rukovodilaca folklornih društava, stručnog osposobljavanja kadrova za vođenje ansambala.
- Savez se trudi da uspostavi nove vrednosne standarde u oblasti narodne umetnosti, boreći se protiv estradizacije folklornog stvaralaštva - kaže Savo Mučibabić, u ime Saveza amatera Vojvodine. - Osim celokupnog prostora Srbije usmereni smo i na oblasti izvan Srbije na kojima vekovima živi srpski narod, posebno na područja odakle je sticajem istorijskih okolnosti morao da se iseli. Naša odgovornost je tim veća kada je u pitanju očuvanje njihovog identiteta i folklornog nasleđa.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online