Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.04.2019.
18:15
M. Topalović - Vesti A

Novak jedini Srbin u klubu

Markovići su šampioni Zvezdinog kampa u Beču. Prešli su 800 kilometara da bi njihov naslednik Novak trenirao, a na sve treba dodati hotelski smeštaj, svakodnevne troškove i bebu Jovana kome je potrebna svakodnevna nega i pažnja.

M. Topalović
Prijao im boravak u Beču: Porodica Marković

Otac Goran je iz Zaječara, a majka Milena iz okoline grada pod Kraljevicom.

-Živimo u nemačkom Ešvegeu, malom gradu od 20.000 stanovnika lociranom kraj Gepingena i Kasela - objašnjava nam Goran koji je u rodnom gradu igrao fudbal.

U Nemačku su se, kaže, preselili jer je supruga, inače doktor, dobila posao.
- Iskreno, nismo se puno dvoumili, a ni premišljali. Prihvatili smo prvu ponudu, a ona je došla iz Ešvegea koji nije poznat našim ljudima, ali je prijatan za život. Za sada smo tu i možda nam malo nedostaju naši ljudi. U okruženju imamo stariji bračni par, a bila je i jedna baka koja se vratila u Srbiju. Sada joj pomažemo oko plaćanja računa, a kada povremeno dođe u Ešvege bude naš gost.

Goran poseduje i trenersku licencu, a svakako nije lako trenirati sopstveno dete.
- Radim u lokalnom, amaterskom klubu i Novak je u mojoj grupi. Ne odvajam ga od ostale dece, možda sam i stroži prema njemu. Od avgusta prelazi u stariju grupu i kod drugog trenera tako da će biti lakše i meni i njemu.

Da li je Novak talentovan?
- Teško pričati i procenjivati talenat svog deteta. Ne razlikuje se od ostalih dečaka njegovog uzrasta - smireno tvrdi Goran za dečaka koji je napunio sedam godina.
- Jedini sam Srbin u klubu i gradu! Tata je zvezdaš pa sam tako i ja počeo da navijam za crveno-bele. Igram u odbrani, a ponekad me trener prebaci u vezni red - priča Novak o dosadašnjoj karijeri, ali ne zna kako se obreo u kampu.

Pomaže majka Milena:
- Javili su nam prijatelji koji su u "Vestima" videli tekst o kampu. Brzo smo stupili u kontakt i upisali Novaka, ali nije bilo lako spakovati se, preći 800 kilometara i naći smeštaj.

Goran ima rodbinu u Beču koja je baš u vreme kampa imala goste. Nekako su se snašli.
- Hotel je korektan i relativno blizu kampa. U slobodno vreme smo išli u grad, vodili decu u predivan zoo vrt na Prateru tako da su dani brzo prošli. I Jovanu je prijao boravak u Beču.

Milena je Medicinski fakultet završila u rumunskoj Krajovi. Ima nameru da napreduje.
- Radim, ali se dodatno obrazujem. Idem na seminare, a puno iskustva stičem na radnom mestu. Trenutno smo u Ešvegeu, ali nikad se ne zna. Kada Novak završi četvrti razred sagledaćemo situaciju. Sada nije vreme da menja školu, grad i stiče nove drugove. Sredina je prijatna za život. Sigurno nam je želja da pređemo u veći grad, ali i da u Srbiji posetimo što više turističkih mesta tokom leta.

Prednost azilantima

Goran je pre pet godina, po dolasku u Nemačku, radio u logistici, ali je bio prinuđen da pauzira u prethodnih godinu dana.
- Nećete verovati, ali bio sam prinuđen da dam otkaz kako bi ostao kući da čuvam Jovana. Naime, nismo uspeli da ga upišemo u vrtić. Prednost su imala deca azilanata pa je broj brzo popunjen. Nadam se da ćemo u septembru imati više sreće što bi mi omogućilo da se vratim na stari ili potražim novi posao.

Novi izazov u junu

Novak je u Beču stekao iskustvo, nove drugove, naučio dodatne finese i spreman je za nove izazove.
- Tata je najavio da ću u junu na još jedan kamp, ali ne znam tačno gde je - kaže Novak, a Goran objašnjava:
- Kamp u našem okruženju, organizuje Bernd Hobš nekada golgeter Verdera i povremeni reprezentativac Nemačke. Ako se ne dogodi nešto ne planirano potrudićemo se da Novaku priredimo još jedno prijatno iznenađenje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online