Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.03.2019.
18:15
D. Pašić - Vesti A

Maleni, a već stasali

Na rečici Krems, gde se nalazi prelepi gradić Nojhofen u Gornjoj Austriji, vredni članovi Kulturno-umetničkog društva Ostrog iz Linca, organizovali su Prvi međunarodni dečji folklorni festival, pod nazivom "Hajd' povedi veselo, naše kolo maleno".

D. Pašić
Najbrojniji na bini: SKSK "Nikola Tesla" iz Linca

Uz domaćina je u programu učestvovalo još osam društava. Na ovu manifestaciju su stigli članovi društava Jugos iz Minhena, Jedinstvo iz Beča, "Nikola Tesla" iz Filaha, "Vuk Karadžić" iz Štajera, Sloga iz Licena, a iz Linca društva "Nikola Tesla", Gornjak, Mlava i naravno organizator Ostrog.

Bila je zaista milina gledati mlade folkloraše kako na bini izvode brojne koregrafije iz matice, za šta su bili nagrađeni brojnim aplauzima prepune hale.

- Bilo je ovo još jedno predivno druženje, koji nas čine srećnim, ali i veoma ponosnim jer na najlepši način daju potvrdu ispravnosti onoga što radimo. Veliko hvala našim gostima koji su pre svega naši prijatelji i idejni saradnici, bez kojih ovaj događaj ne bi imao tako veličanstven društveno kulturni karakter. Naravno da veliko, ako ne i najveće hvala, ide na adrese svih onih dragih nam članova našeg udruženja, koji su se vredno i nesebično potrudili da i ovog puta na najlepši način ugoste sve koji su tog dana, na ma koji način bili deo ove manifestacije. Srdačan pozdrav svima do nekog novog druženja u ime očuvanja i negovanja srpskih kulturnih vrednosti i zajedničkog identiteta, ali naravno i zabave koju ovakvi događaji nose sa sobom - preneli su nam iz udruženja iz Linca.

Puni utisaka su bili upravo i najmlađi učesnici. Aleksa Drobnjak iz Ostroga je bio presrećan što ima priliku da sretne drugare iz drugih društava:
- Radujem se što je moje udruženje organizovalo ovakav događaj. Došli su moji brojni drugari koje znam odranije - kazao nam je Aleksa, koji je prošle godine na 35. smotri folklora u Salfeldenu proglašen za najdarovitijeg igrača folklora u Austriji.

I ostala deca su zaslužila sve pohvale za nastupe, poput šestogodišnje Jane iz Beča, članice KUD-a Jedinstvo. Ona je sa pletenicama i u opančićima sa starijom drugarima izvela predivnu koreografiju Igre iz Bele Palanke.

Igrala i publika

Nisu na ovom prelepom druženju izostale igra i pesma publike. U pauzama i posle zvaničnog dela, brojne goste je zabavljao Pink Panter bend.

Bogatiji sadržaj

Domaćin Prvog međunarodnog dečjeg folklornog festivala, odlučan je u nameri da ova manifestacija preraste u tradiciju. Već je za sledeću godinu, u isto vreme i na istom mestu zakazan drugi festival, s tim što bi trebalo da se uključi nekoliko novih sadržaja. Verovatno će probati da uz folklor organizuju između ostalog dečju pozorišnu predstavu.

POVEZANE VESTI

AUSTRIJA Kolo bez granica
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online