Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 07.11.2018.
18:29
Z. Mirković - Vesti A

Srbi težim putem do vize

Nemanja Damnjanović, poslanik Slobodarske partije (FPOe) u bečkoj skupštini ukazuje da mu se veliki broj građana srpskog porekla obraća za pomoć.

Z. Mirković
Hajnc-Kristijan Štrahe, Nemanja Damnjanović i Ivica Dačić

- Ono što mogu javno da izjavim je da veliki broj Srba ima problem sa dobijanjem austrijskog državljanstva i boravišne vize. Nadležni organ u Beču, Magistrat 35 je u rukama bečke vlade koju čine Socijaldemokratska partija (SPOe) i Zeleni, koji ne žele nikakvu saradnju sa nama iz opozicije, a u narodu vlada ubeđenje da zbog političke situacije i uverenja da veliki broj Srba glasa za FPOe, Srbi "teže" dobijaju austrijsko državljanstvo. Ono što je za mene neshvatljivo i za svaku osudu su paradoksalni kriterijumi za dobijanje boravišne vize i način ophođenja prema osobama srpskog porekla. Iskreno se nadam da će se ta situacija drastično promeniti posle sledećih izbora, ako mi iz FPOe uđemo u vladu grada i pokrajine Beč. Ova politika socijalista i zelenih ne vodi ničemu dobrom, već stvara velike nacionalne probleme, koji nikome nisu potrebni - naglasio je Damnjanović.

Ukazao je da se, od kada je u bečkom parlamentu, sve češće spominju Srbi i Srbija i dodaje da lider FPOe Hajnc-Kristijan Štrahe obećanja data narodu ispunjava, za razliku od mnogih političkih protivnika koji obećavaju kule i gradove pred izbore, a čim oni prođu na iste zaboravljaju.

Damnjanović s druge strane smatra da bi Austrijanci srpskog porekla trebalo više politički da se angažuju. On ukazuje da su Srbi najbrojnija migrantska zajednica u Beču, a da su slabo politički zastupljeni u odnosu na svoj broj.

- Jaka organizacija i struktura bile bi od velike koristi. Srpska zajednica ima puno potencijala i voleo bih da uskoro doživimo preporod u svim oblastima - kaže on za "Vesti".
Poslanik Slobodarske partije Austrije, koja vlada na saveznom nivou zajedno sa Narodnom partijom (OeVP), ističe da je njegov ulazak u bečki parlament ohrabrio veliki broj mladih i zainteresovao ih za politiku, ali da je to i dalje u nedovoljnom broju.

Moramo u politiku

- Mi imamo dosta pametnih i vrednih ljudi u Beču i ne bi trebalo da dozvolimo da o našoj budućnosti odlučuju drugi koji imaju sasvim drugačije političko razmišljanje. Ukoliko se ne uključimo i ne budemo aktivniji u političkom životu Beča i Austrije ne treba druge da krivimo, većsmo sami krivi za našu i budućnost naše dece. Ne smemo da zaboravimo da je politika najvažniji instrument našeg društva - ocenjuje Damnjanović.
On ističe da je politika ta koja donosi odluke o tome kakva će biti ekonomija, obrazovanje, kolika će nam biti stipendija, penzija, kakvo će nam biti zdravstveno osiguranje i da li će zemlja u kojoj živimo biti stabilna i sigurna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online