Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.08.2018.
19:10
Z. Mirković - Vesti A

Medalje za Austriju, srce uz Srbiju

Mladi Savo Kovačević, rođen u Tulnu, najbolji je tekvondista Austrije i pod grbom Austrije osvojio je mnoštvo medalja. Savo, čiji su roditelji rodom iz Bijeljine, je tek nedavno postao punoletan, a borilačkim veštinama počeo je da se bavi sa šest i po godina.

Z. Mirković
Soba puna medalja: Savo Kovačević

Na nagovor roditelja i prijatelja probao je tekvondo i zavoleo taj sport, a već sedam godina je član austrijske reprezentacije.

Do sada se borio na svetskim i evropskim prvenstvima i takmičenjima širom sveta. Već četiri godine zaredom Savo je sportista godine Tulna, a u pokrajini Donja Austrija za sportistu godine proglašen je 2015. i 2017. godine. Čak 17 puta je osvajao titulu prvaka Austrije, pa i ne čudi činjenica da je glavni takmičar u reprezentaciji.

Brojne medalje, a ima ih oko 220 u svojoj sobi, najbolje govore o uspehu mladića srpkog porekla, koji je, kako sam kaže, sebe pronašao u tekvondou.

Za "Vesti" Savo kaže da bi rado nastupao pod grbom Srbije, ali da, iako je član austrijske reprezentacije, na takmičenjima najviše vremena provodi sa članovima srpske nacionalne selekcije.

- Poznajem sve reprezentativce iz Srbije, a i Milicu Mandić sam upoznao na takmičenjima - ponosno ističe svoje korene mladi sportista.

Rado se seća i Evropskog prvenstva u Beogradu, kada je čitava nacionalna selekcija Srbije navijala za njega u borbi za medalju.

- Naši tekvondisti su odlični. Da imaju finansije na raspolaganju kakve imaju neke druge zemlje sigurno bi bili najbolji na svetu - dodaje Savo.

U austrijskoj reprezentaciji, kaže, nema tog prijateljstva i pomoći, koji karakterišu srpski tim.
Prošle godine je Savo, koji je jedini našeg porekla u austrijskom timu, na Evropskom prvenstvu osvojio treće mesto.

Priseća se trnovitog puta do vrha tekvondo sporta u Austriji.

- Teško je bilo i da se nametnem zbog svog imena i porekla.
Kako bi se stalno usavršavao u sportu Savo ima trenere ne samo u Donjoj Austriji, već i u Nemačkoj, a i putuje po celoj Evropi na dodatne obuke.

Idoli Milica i Tijana

- Želim jednog dana da postanem svetski prvak. Do sada sam na Svetskom prvenstvu ulazio među osam najboljih i to mi je za sada najveći uspeh na tom takmičenju - kaže Savo i dodaje da u borbi nema emocija protiv koga god nastupao, ali da van borilišta voli da se druži pre svega sa srpskim reprezentativcima.
Ističe da su mu idoli Milica Mandić i Tijana Bogdanović.
Savo je završio gimnaziju, gde je bio dobar i uzoran đak, a želi da upiše Medicinski fakultet.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online