Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.05.2018.
02:11
D. Pašić - Vesti A

Krštenje u jezeru za večno sećanje

Sabor krštenja prvi put je organizovan u Austriji, ali verovatno i šire što se tiče Srpske pravoslavne crkve van matice.

Na jezeru Auze kod Astena u Gornjoj Austriji devetoro vernika se krstilo uz blagoslov pet sveštenika, od čega su četvorica obavila sam čin. Sve je pokrenuto na predlog sveštenika parohije u Lincu protojereja-stavrofora Dragana Mićića, a u činu krštenja na obalama jezera, su mu pomogli protonamesnik Ljubomir Radovanov iz Klagenfurta, prezviter Dalibor Brznej iz Braunaua i protonamesnik Nikola Pantića iz Gmundena. Bio je tu i Ljubisav Adžić penzionisani protojerej iz manastira Lelić kod Valjeva, koji je rado viđen gost u parohiji Svetog Oca Vasilija Ostroškog u Lincu.

- Današnji dan će biti upamćen. Čin krštenja je najradosniji trenutak kod svakog hrišćanina - kazao je prota Mićić, čestitajući svima koji su učestovali u ovom lepom događaju.

Osmesi na licima najstarije Anke (62), kao i mladih Marka, Miloša, Maje, Mirjane, Marice, Radovana, Anđele pa do najmlađe Sofije (13 meseci) bio je dovoljan da potvrdi da će im ovaj dan ostati u večnom sećanju.

Četvoro Lukića

Poseban dan na jezeru Auze je bio za petoročlanu familiju Lukić iz Linca. Četvoro dece je došlo u pratnji majke Žakline kako bi se krstili. Predvodio ih je najstariji Marko, pa iza njega Miloš, Maja i Marica. Lukići su nažalost nedavno ostali bez glave porodice oca Borka, koji je preminuo

- Presrećna sam šta da kažem. Ovo je trebalo odavno da uradim ali nekako se vreme izmigoljilo. Smatram da nikada nije kasno, a posebno mi je drago što sam bila deo upravo ovog kolektivnog krštenja - bila je oduševljena Anka.

Posebne simpatije je ponela najmlađa na krštenju Sofija Papazić, koja ima 13 meseci i živi u Braunauu. Sve je mirno pratila u naručju oca. Ipak, kada je trebalo da "zagnjuri" u vodu počela je da plače, međutim brzo je vratila osmeh na lice i sve do kraja posmatrala sa velikim zanimanjem.

Stigli i Noćni vukovi

Lep događaj na obalama jezera nedaleko od Astena ulepšali su i članovi kluba motociklista Noćni vukovi koji svoj ogranak imaju u Klagenfurtu. Oni su na svojim ljubimcima direktno iz glavnog grada Koruške stigli u Linc. Kako su nam kazali često posećuju ovakve događaje a njihov dolazak je blagoslovio sveštenik iz Klagenfurta Ljubomir Radovanov, koji se obradovao kada ih je video, pošto su baš iz njegove parohije.

S pažnjom su i prisutni pratili čin krštenja, posebno ulazak u vodu kako sveštenika tako i vernika:

- Vreme nas je poslužilo i sve je ispalo kao se samo poželeti može - kazao je Miomir Spasić, jedan od najaktivnijih vernika u parohiji, koji je bio kum na krštenju.

Sveštenik Mićić je izrazio želju da se i sledeće godine organizuje sabor krštenja:
- Sve će zavisiti od broja zainteresovanih. Mi sveštenici smo uvek tu da ispunimo želje naših vernika tako da očekujem da ćemo se sresti na istom mestu.


.


Radoznali Austrijanci

PREKINULI VESLANjE: Bračni par Austrijanaca

Jezero Auze je omiljeno izletište brojnih stanovnika Linca, Astena i Ensa, ali i ljubitelja prirode iz drugih delova Gornje Austrije. Tako je čin krštenja izazvao pažnju bračnog para veslača koji je sve vreme posmatrao šta se dešava na obalama jezera.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online