Ponedeljak 14.05.2018.
02:11
D. Pašić - Vesti

Krštenje u jezeru za večno sećanje

Na jezeru Auze kod Astena u Gornjoj Austriji devetoro vernika se krstilo uz blagoslov pet sveštenika, od čega su četvorica obavila sam čin. Sve je pokrenuto na predlog sveštenika parohije u Lincu protojereja-stavrofora Dragana Mićića, a u činu krštenja na obalama jezera, su mu pomogli protonamesnik Ljubomir Radovanov iz Klagenfurta, prezviter Dalibor Brznej iz Braunaua i protonamesnik Nikola Pantića iz Gmundena. Bio je tu i Ljubisav Adžić penzionisani protojerej iz manastira Lelić kod Valjeva, koji je rado viđen gost u parohiji Svetog Oca Vasilija Ostroškog u Lincu.

- Današnji dan će biti upamćen. Čin krštenja je najradosniji trenutak kod svakog hrišćanina - kazao je prota Mićić, čestitajući svima koji su učestovali u ovom lepom događaju.

Osmesi na licima najstarije Anke (62), kao i mladih Marka, Miloša, Maje, Mirjane, Marice, Radovana, Anđele pa do najmlađe Sofije (13 meseci) bio je dovoljan da potvrdi da će im ovaj dan ostati u večnom sećanju.

Četvoro Lukića

Poseban dan na jezeru Auze je bio za petoročlanu familiju Lukić iz Linca. Četvoro dece je došlo u pratnji majke Žakline kako bi se krstili. Predvodio ih je najstariji Marko, pa iza njega Miloš, Maja i Marica. Lukići su nažalost nedavno ostali bez glave porodice oca Borka, koji je preminuo

- Presrećna sam šta da kažem. Ovo je trebalo odavno da uradim ali nekako se vreme izmigoljilo. Smatram da nikada nije kasno, a posebno mi je drago što sam bila deo upravo ovog kolektivnog krštenja - bila je oduševljena Anka.

Posebne simpatije je ponela najmlađa na krštenju Sofija Papazić, koja ima 13 meseci i živi u Braunauu. Sve je mirno pratila u naručju oca. Ipak, kada je trebalo da "zagnjuri" u vodu počela je da plače, međutim brzo je vratila osmeh na lice i sve do kraja posmatrala sa velikim zanimanjem.

Stigli i Noćni vukovi

Lep događaj na obalama jezera nedaleko od Astena ulepšali su i članovi kluba motociklista Noćni vukovi koji svoj ogranak imaju u Klagenfurtu. Oni su na svojim ljubimcima direktno iz glavnog grada Koruške stigli u Linc. Kako su nam kazali često posećuju ovakve događaje a njihov dolazak je blagoslovio sveštenik iz Klagenfurta Ljubomir Radovanov, koji se obradovao kada ih je video, pošto su baš iz njegove parohije.

S pažnjom su i prisutni pratili čin krštenja, posebno ulazak u vodu kako sveštenika tako i vernika:

- Vreme nas je poslužilo i sve je ispalo kao se samo poželeti može - kazao je Miomir Spasić, jedan od najaktivnijih vernika u parohiji, koji je bio kum na krštenju.

Sveštenik Mićić je izrazio želju da se i sledeće godine organizuje sabor krštenja:
- Sve će zavisiti od broja zainteresovanih. Mi sveštenici smo uvek tu da ispunimo želje naših vernika tako da očekujem da ćemo se sresti na istom mestu.


.


Radoznali Austrijanci

PREKINULI VESLANjE: Bračni par Austrijanaca

Jezero Auze je omiljeno izletište brojnih stanovnika Linca, Astena i Ensa, ali i ljubitelja prirode iz drugih delova Gornje Austrije. Tako je čin krštenja izazvao pažnju bračnog para veslača koji je sve vreme posmatrao šta se dešava na obalama jezera.


 

2024 © - Vesti online