Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.02.2018.
18:48
Z. Mirković - Vesti A

Maternji nam je srpski, a ne BKS

SPKD Prosvjeta Austrija uputilo je, povodom međunarodnog Dana maternjeg jezika, javni apel da se svima u Austriji, koji se služe srpskim jezikom, garantuje pravo na njegovu upotrebu i negovanje!

Vesti
Borba za srpski jezik: Sastanak SPKD "Prosvjeta"

- U želji da damo svoj prilog i pokažemo da uvažavamo i podržavamo jezičku i kulturnu raznovrsnost, kao i sva ljudska i građanska prava, a posebno pravo svakog čoveka na korišćenje maternjeg jezika, povodom Dana maternjeg jezika upućujemo ovaj apel. Iako je pravo na upotrebu i negovanje maternjeg jezika u Evropi zagarantovano, u Austriji se i dalje pojavljuju brojni problemi u svakodnevnom ostvarivanju tog prava, naročito za brojne građane Srbe u ovoj zemlji, prevashodno zbog nametanja političkog jezika, takozvanog BKS kao maternjeg. Takav problem postoji u još nekim evropskim zemljama - ukazuje Prosvjeta.

U Austriji je za sve koji govore srpski i dalje zvanično nametnut politički novogovor, takozvani BKS (bošnjačko-hrvatsko-srpski), iako je po broju govornika, posle nemačkog, srpski jezik drugi u Austriji! Vlasti i institucije isključivo i zvanično koriste naziv BKS u kontekstu srpskog jezika kao maternjeg.

- Povodom (ne)mogućnosti informisanja i obrazovanja na srpskom kao maternjem, ističemo da u austrijskom Ministarstvu prosvete, kao i dokumentaciji austrijskog obrazovanja, čak i ne postoji poseban jezički kod za srpski - piše u Prosvjetinom apelu.

SPKD Prosvjeta Austrija podseća sve institucije i pojedince u matici, kojih bi to trebalo da se tiče, da podrže srpsku zajednicu u Austriji u naporima da se ovo stanje promeni.

Obeležavanje od 1999. godine

Dan maternjeg jezika obeležava se u svetu od 1999. kako bi se promovisale jezička i kulturna raznolikost, kao i višejezičnost. Prosvjeta podseća da je ovaj dan ustanovio Unesko u znak sećanja na dešavanja i proteste u Pakistanu kada je urdu proglašen zvaničnim jezikom.

- Brojni Srbi uvereni su da je neophodno doneti novi, poboljšani i moderniji propis koji bi svima koji koriste srpski jezik u Austriji omogućio i garantovao pravo na upotrebu i negovanje srpskog na način na koji to ostvaruju i druge etničke zajednice u ovoj zemlji. Srpsko rasejanje je jedno od najmnogoljudnijih u Evropi. Brojni Srbi vredno rade i borave u Austriji, a mnogi su već decenijama njeni lojalni građani. Sigurni smo da svi oni, kao i generacije njihove dece rođene u ovoj zemlji, zaslužuju ista prava kao i svi ostali građani - navodi se u apelu.

Prosvjeta je izrazila nadu da se u zajedničkoj saradnji i uz neizbežnu podršku matice i odgovarajućih institucija i organa ovaj problem može uspešno rešiti.

U svetu 6.000 jezika

U svetu se, prema procenama Uneska, govori oko 6.000 jezika, a gotovo polovini preti izumiranje. U Srbiji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore svojim jezikom, a u službenoj upotrebi je 11 jezika manjina. Oko 70.000 dece u Srbiji obrazuje se na osam manjinskih jezika. Istovremeno, u Austriji su zvanično priznati brojni jezici, ali srpski nije među njima!


 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online