Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.12.2017.
20:44
Z. Mirković - Vesti A

Zlatne niti do otadžbine

Najtrofejnije Kulturno-umetničko društvo iz Austrije "Stevan Mokranjac" održalo je nedavno tradicionalni godišnji koncert u Beču, na koji je pozvalo prijateljska društva iz Austrije i otadžbine. Svečana sala Tehničke škole u Lengefeldgase bila je tim povodom svečanija nego ikada.

Z. Mirković
Budućnost "Mokranjca": Polaznici školice folklora

Dečja graja i smeh dočekivali su brojne gledaoce koji su napunili salu željni da dožive još jedno prijatno veče koje "Mokranjac" svake godine priređuje u ovo vreme.

Na koncertu koji je bio proslava 19. rođendana nastupili su dečji, srednji i izvođački ansambl jednog od najuspešnijih srpskih klubova u Evropi, ali i polaznici škole folklora koje prvim koracima uči Milorad Runjo.

Velika greška bi bila ne pomenuti veteranski ansambl, koji je slavu kluba pronosio sa velikim uspehom na svim evropskim festivalima.

Hor Vivak iz Negotina kojim je dirigovala Dragana Marinović-Simović bio je najlepše i najprijatnije rođendansko iznenađenje, koje je "Mokranjac" poklonio svojim članovima, ali i publici u prepunoj sali.

Rođendan cele godine

- Iduće godine 20. rođendan, nećemo proslaviti samo jednom manifestacijom, već ćemo ga slaviti tokom cele godine, brojnim nastupima u Beču sa gostima, ali i našim gostovanjima, kako u Evropi tako i u Srbiji - najavio je Saša Božinović.

Bio je pravo osveženje za naše ljude koji dobro znaju šta su lepa pesma i igra.

A za pesmu i igru pobrinuli su se mladići i devojke i najmlađi iz klubova "Car Lazar" iz Gmundena, Ostrog iz Linca, "Jovan Jovanović Zmaj" iz Obervaltersdorfa. Gosti su bili i društva Dvorovi iz Dvorova - Republika Srpska, "Žika Popović" iz Ranovca, Korak po korak iz Petrovca na Mlavi i Štule iz Voluje kod Kučeva.

Devojke i mladići iz Dvorova, Ranovca, Petrovca na Mlavi i Voluje su veoma srčano i lepo odigrali svoje koreografije, a oduševljena publika ih je nagrađivala dugim aplauzima.

- "Mokranjac" godinama neguje lepu tradiciju, a to je pozivanje velikog broja klubova u goste. Uvek smo se trudili da budemo dobri domaćini i da ih upoznamo sa gradom u kom živimo i radimo, ali je najbitnije da mladi stvore što više poznanstava i sklope nova prijateljstva. Ova druženja su zlatne niti koje nas iz dijaspore povezuju sa našom Srbijom - ističe Saša Božinović, potpredsednik KUD-a "Stevan Mokranjac".

Posle koncerta i podele zahvalnica, izvođači i publika su se našli u zajedničkom kolu.

Vredni članovi, agilna uprava

Dragoljub Nekšojević osnivač i prvi predsednik "Mokranjca", jedan od legendarnih organizatora srpske dijaspore u Austriji, suznih očiju, sa puno emocija u glasu, rekao je za "Vesti", da je prezadovoljan onim što vidi - a to je danas jedno veliko i uspešno društvo sa čak pet ansambala i velikim brojem članova.
Ono što "Mokranjac" čini velikim je vredan rad svih članova i agilna uprava.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online