Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 18.05.2019.
11:00
D. Timarac - Vesti A

Dobrodošli u kuću srpske budućnosti

Ove nedelje, 19. maja, sa početkom u 9.00 sati ujutro, na imanju Koledža Sveti Sava održaće se Đurđevdanski uranak i veliki piknik za sve pripadnike srpske zajednice koji odluče da provedu ovaj dan u sidnejskom Varovilu.

D. Timarac
Deca u prvom planu: Protojerej Perić sa najmlađima

Organizator događaja je Škola Parohije i Crkvene opštine Sveti Knez Lazar u Aleksandriji, u čije ime je protojerej Miodrag Perić pozvao sve naše ljude da dođu i uveličaju ovaj događaj.
- Za nedelju se najavljuje lep i prijatan jesenji dan i treba ga iskoristiti da se okupimo i družimo na imaju Koledža, pored buduće srpske škole - istakao je otac Perić u razgovoru za "Vesti" i pozvao sve da povedu i najmlađe članove svojih porodica.

- Bilo bi dobro da se naša deca navikavaju na dolazak na ovo mesto, za koje verujemo i znamo da će biti stecište naše omladine i izvor njihovog znanja u budućnosti. Zato nam je pogotovo stalo da se što pre završe radovi na izgradnji Koledža i da ovaj objekat od velikog značaja za srpsku zajednicu što je ranije moguće bude osposobljen za svrhu za koju je i namenjen.

Otac Perić je podsetio na reči episkopa Siluana prilikom skorašnjeg obraćanja vernicima.
- Njegovo Preosveštenstvo vladika Siluan je nedavno govorio o planu koji bi trebalo da bude sproveden u delo, a zarad kojeg bi naš verni narod zajedno sa Crkvom trebalo da uloži dodatni napor da se sakupe neophodna novčana sredstva za završetak radova na Koledžu. Potrebna je suma od 1,3 miliona dolara, za koju verujemo da nije nedostižna. Iskreno se nadamo da će se pronaći 1.300 porodica i pojedinaca koji će moći da doniraju po 1.000 dolara, kako bi nam deca u ovom prelepom ambijentu što pre počela da uče, da budu zaštićena i pažena i da neguju tradiciju našeg naroda u svojoj sopstvenoj školi - poručio je otac Perić.

D. Timarac
 

On je ponovio poziv vladike Siluana da srpska zajednica krene složno u odlučujući "juriš" za završetak ovog školskog zdanja u Sidneju. Dodao je i to da bi uz prikupljena neophodna sredstva radovi trebalo da se završe u planiranom roku, odnosno u naredne tri godine.
- Iako akcija još nije zvanično počela kao program "1.300 kaplara", već se javilo više od pedeset "kaplara" - kaže Perić. - Naravno da očekujemo da se svi odazovu, bilo s nekim drugim vidom pomoći, manjim iznosima donacija ili dobrim namerama, interesovanjem za izgradnju i lepim rečima.

Na pitanje šta sve mogu da očekuju gosti koji će u nedelju doći na uranak i piknik, prota Perić je najavio dan ispunjen aktivnostima.
- Sve počinjemo molitvom, pa će tako biti i u nedelju. Sveta liturgija će se sluziti od 9.00 časova ujutro, a posle će biti upriličen obilazak imanja, kao i raznovrstan program koji se priprema u organizaciji škole naše Crkvene opštine Sveti knez Lazar - istakao je Miodrag Perić.

Za sve one koji do sada nisu bili na imanju Koledža Sveti Sava, a želeli bi da dođu u nedelju, adresa je 381 St.Andrews Rd, Varroville.

Zabava za decu, muzika i domaći specijaliteti

Na nedeljnom pikniku na Koledžu Sveti Sava posebna pažnja biće posvećena najmlađim članovima srpske zajednice. Za svu decu pripremaju se bogat program i sadržaji, počevši od igraonice za one najmanje, preko igranja malog fudbala, trčanja u vrećama i oslikavanja lica.
Takođe, za sve koji dođu na piknik biće obezbeđena raznovrsna ponuda hrane i pića, koja će podrazumevati tradicionalnu srpsku kuhinju, sa pečenjem, roštiljem, palačinkama, kolačima i drugim kulinarskim đakonijama.
Sve će, naravno, biti začinjeno dobrim muzičkim i folklornim repertoarom. Dovoljno razloga da se lep nedeljni dan provede na jednom od budućih stecišta srpske zajednice u Australiji.

Radovi teku neprestano

U očekivanju da projekat "1.300 kaplara" zaživi, i da donacijama naših ljudi počnu da se prikupljaju neophodna preostala sredstva, radovi na izgradnji budućeg Koledža ipak nijednog trenutka ne staju. Vredni neimari obavljaju i spoljne i unutrašnje građevinske radove na budućoj obrazovnoj instituciji, a na ovim slikama koje je objavila Mitropolija australijsko-novozelandska možete da vidite trenutnu fazu radova.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online