Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.05.2019.
10:00
D. Timarac - Vesti A

Stopama slavnog vladike

Prošle nedelje je u kabramatskoj crkvi Sveti Georgije, nakon Liturgije kojom je načalstvovao vladika Siluan, obeležena slava Bratstva Sveti Nikolaj.

D. Timarac
 

Davne 1985. godine, sad već pokojni Neđo Balać osnovao je Bratstvo Sveti Nikolaj, sa ciljem da širi učenje svetog vladike Nikolaja. Pored toga, bratstvo je sebi uzelo za cilj I prikupljanje sredstava kojim bi ispomagalo školovanje siromašnih studenata i bogoslova u Srbiji.

Sadašnji predsednik ovoga bratstva je dr Marko Marinković,  koji zbog zdravstvenih problema nije bio u prilici da prisustvuje slavi, koja je obeležena u sali crkve Svetoga Đorđa u Kabramati.

Svetom liturgijom je načalstvovao vladika Siluan, koji se sa sveštenstvom nakon sečenja slavskog kolača sa ostalim zvanicama pridružio slavskoj trpezi koju je priredilo bratstvo.

D. Timarac
 

U ime bratstva, crkvene velikodostojnike i goste pozdravio je potpredsednik Raco Dabić, zahvaljujući se prisutnima na odzivu i podršci, obavestivši pri tom prisutne i o skupljenoj donaciji tokom slavskog ručka. Skupu se potom obratio vladika Siluan, koji je pozdravio sveštenstvo i dragi svetosavski narod koji, kako je rekao, osim slave Svetog Nikolaja praznuje i slavu odbora našeg koledža u izgradnji, spaljivanje moštiju Svetoga Save.

- Sami Bog je uredio da se ove svete nedelje u ovome hramu zajednički proslave ove dve slave, uoči slave Svetoga Velikomučenika Georgija. Današnji dan je i nova, produžena Pasha vasksenja Hristovog. Sveti vladika Nikolaj je bio nazvan od kapetana engleske vojske trećom armijom, jer je pred drugim narodima vršio delo misije o srpskom narodu i o golgoti kroz koju je prolazio. U toj misiji, vlada Srbije ga je poslala u Ameriku, Englesku druge evropske zemlje da govori ko smo i kakav smo teret nosili kakve podvige smo podneli radi Evrope i kršćanskog sveta. Sveti vladika Nikolaj nas podučava i danas u 21. veku, za opstanak naš i naših potomaka i za pravilno koračanje kroz ovaj svet - naglasio je episkop australijsko-novozelandski.

D. Timarac
 

U nastavku je vladika Siluan govorio o planu dovršetka Koledža Sveti Sava u Varovilu i o projektu "1.300 kaplara" koji bi trebalo da obezbedi potrebna sredstva kako bi koledz u dogledno vreme bio završen.

Priznanje osnivaču

Neđo Balać je do kraja života ostao počasni predsednik Bratstva, a zbog velikog truda, rada i doprinosa našoj crkvi i zajednici Srpska pravoslavna crkva ga je odlikovala Ordenom Svetoga Save drugog stepena.

Pomoć bogoslovima

O aktivnostima i planovima bratstva "Sveti Nikolaj" obavestio nas je zamenik predsednika Raco Dabić.

- Nakon prvog večernjeg koje je, koliko se sećam održano 1992. godine u Lazarici, mi smo pomogli 265 bogoslova i svake godine im redovno slali donacije. Danas smo prikupili 1.740 dolara i donaciju predali našem episkopu koji će je proslediti kome je namenjeno - rekao nam je gospodin Dabić.

POVEZANE VESTI

AUSTRALIJA Ne odbacujmo mlade
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online