Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.04.2019.
10:00
B. Cvetojević - Vesti A

Ne odbacujmo mlade

Tokom proteklih nedelju dana manastir Sveti Sava - Novi Kalenić u Holu, nadomak Kanbere, bio je stecište duhovnog života srpske zajednice u Australiji. Sveštenstvo Episkopije australijsko-novozelandske okupilo se na manstirskom imanju, sa Njegovim Preosveštenstvom vladikom Siluanom na čelu, kako bi u toku Vaskršnjeg posta održalo tradicionalni bratski sastanak, kojem su prisustvovali sveštenici SPC iz cele Australije.

B.Cvetojević
Vladika Siluan

Sveštenstvu su se u manastiru u petak pridružili i predstavnici Srpske pravoslavne omladinske organizacije (SOYA). Oni su tokom vikenda održali svoj redovni Sabor omladine, u sklopu kog su imali niz aktivnosti, među kojima su bila duhovna predavanja i razgovori sa sveštenicima, istorijski presek postojanja SPC na teritoriji Australije i Novog Zelanda i obeležavanje krsne slave Udruženja srpske pravoslavne omladine, Svetog Nikolaja Žičkog. 

U nedelju je održan i radni sastanak Sabora omladine, kojem je prisustvovao i sam vladika Siluan. Na sastanku se mogla čuti rekapitulacija dosadašnjeg rada Srpske pravoslavne omladinske organizacije, kao i njeni ciljevi i zadaci za predstojeći period, a značajno vreme izdvojeno je za diskusiju o značaju omladine za život Crkve.

Crkva je naš dom

Radnom delu Sabora, u nedelju ujutro, prethodila je Sveta arhijerejska liturgija u crkvi Manastira Sveti Sava, koju je služilo Njegovo Preosveštenstvo episkop Siluan, uz sasluženje arhijereja iz parohija u Kanberi, Sidneju, Brizbejnu i Melburnu.

Učešće u veličanstvenoj liturgiji uzeli su i čtečci i crkveni hor koji je svojom pesmom dao predivan ton svetoj službi.

U besedi posle liturgije, vladika Siluan je istakao upravo značaj omladine za Srpsku Pravoslavnu Crkvu i izneo nameru i posvećenost Episkopije da pomogne u okupljanju i stvaranju što čvršćih veza među mladim Srbima širom Australije i Novog Zelanda.

- Okupili smo se ovde iz svih krajeva naše Mitropolije s namerom da pomognemo u održavanju omladinskog sabora koga posle duže godina želimo da obnovimo i da našoj omladini damo mesto koje zaslužuje, a to mesto je da oni u svojoj Crkvi budu u svome domu - kazao je vladika

Siluan, dodajući da je to "najveći dar koji možemo da damo našoj omladini".

Bez kritike

Njegovo Preosveštenstvo je zatim ukazalo na važnost što bolje komunikacije s mladim ljudima i njihovog ravnopravnog ukjučivanja u život zajednice. Vladika se naročito dotakao problema vezanog za maternji jezik, odnosno sve glasnijih kritika na račun mladih koji su rođeni ili su odrasli u Australiji, što slabo govore srpski, ili ga gotovo uopšte ne znaju.

- Važno je, braćo i sestre, da prihvatimo naše mlade. Nemojmo ih odbacivati! Nemojmo ih kritikovati ako ne znaju srpski jezik. Pa šta da radimo? Možda ih mi nismo dovoljno učili. A vreme čini svoje, mladi idu u školu, nisu sa roditeljima, roditelji imaju mnogobrojne obaveze i nemaju vremena da se posvete svojoj deci i da ih uče maternjem jeziku. Ali, važno je da su ta deca svetosavci, da su pravoslavni i Hristovi. Onda će znati da poštuju svoju kulturu svetosavsku, da je vole svojom verom - podučio je vladika Siluan.

U ljubavi i slozi

Vladika Siluan je podsetio na reči Svetog Justina, koje govore da pripadanje narodu pre svega podrazumeva poštovanje tradicije, vere i običaja.

- Kazao je lepo Sveti Justin da i vo živi u Srbiji, ali nije Srbin. Srbin je onaj koji ide putem Hristovim, Srbin je onaj koji ide putem Svetog Save, Srbin je onaj koji ide putem našh svetih. To je Srbin i to je srpska kultura, to je snaga i lepota našeg naroda i naš najveći doprinos australijskom društvu je kada mi jesmo ono što treba da budemo. Kada je narod naš u svojoj veri i kulturi srpskoj i pravoslavnoj, on tada projektuje širem australijskom društvu svu lepotu bića našeg, plemenitost i vrednosti koje naš narod nosi u sebi. Neka je blagosloven današnji dan i svi mi - poručio je vladika Siluan, uz želju da se srpska crkvaočuva širom sveta, u jedinstvu, ljubavi i slozi. 

Odupreti se iskušenjima

Vladika je zatim istakao značaj vere za ispravan razvoj mladih ljudi u modernom dobu, u kojem mnoge druge vrednosti poprimaju razmere bitnih i dominantnih.

- Hristos je recept života za sve nas. Ako omladina nema Hrista kao primer života, kako će onda ona moći da se odupre kada ode na univerzitet i kada čuje za šta sve tamo lobiraju, šta govore i šta sve nude kao smisao i vrednosti života. Kako će oni moći da se pravilno postave prema tome što slušaju. Ti tokovi vode opasnim pravcem ako mladi nemaju Hrista u sebi - istakao je episkop Siluan. 

Veliki doprinos Kola srpskih sestara

Poseban pečat Saboru sveštenstva Srpske Pravoslavne Crkve i Saboru omladine u Manastiru Sveti Sava nadomak Kanbere, dalo je Kolo srpskih sestara. Predstavnice Kola sestara iz Kanbere, Sidneja i Melburna, na čelu sa predsednicom Saveza kola srpskih sestara Milicom Kozlinom, doprinele su da ovaj veliki skup protekne u pravoj porodičnoj atmosferi. Hrana i piće bili su u skladu sa svetim vaskršnjim postom. 

- Sedam dana rada na pripremi velikog skupa u ovakvim uslovima zaista nije lako, ali kada čovek ima dobru volju i uz božiju pomoć i molitvu sve se uspešno završi i svi su otišli zadovoljni. I mi u Kolu srpskih sestara smo prezadovoljne kako je sve proteklo. Bilo nas je svega nekoliko, ali smo sve lepo završile u miru, ljubavi i slozi - istakla je Milica Kozlina.



POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online