Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.04.2019.
13:00
J. Dinić - Vesti A

Petar sanja Tokio

Preteča boksa datira još iz drevnih vremena antičkih Grka i starih Rimljana. Na sreću, danas je to isključivo sportska veština, a ne borba na život i smrt, kao nekada davno kad je u rimskim amfiteatrima jedan od boraca neretko bio žrtvovan, kako bi publika bila zadovoljna.

Lična arhiva
Rođeni šampion: Petru (desno) je oduvek bilo mesto u ringu

Za borbu pesnicama u današnje vreme postoje jasna, pisana pravila - ali jačina udarca i danas je često presudna.

To je ipak jedan od retkih sportova u kojima je namera takmičara da suparnika fizički onemogući da nastavi borbu, često i po cenu fizičke povrede. Boks je kao takav i dalje zabranjen na Islandu, kao i u Iranu, Saudijskoj Arabiji, Severnoj Koreji...

U Švedskoj je bio zabranjen do 2007. godine, a u Norveškoj je postao legalan tek 2014. Očigledno, sve više društava širom sveta smatra da su prošla vremena poput onog 1996. kad je Majk Tajson na zaprepašćenje celog sveta u ringu odgrizao uvo svom suparniku Ivanderu Holifildu.

Danas se u boksu daleko više drži do onog starog zvanja plemenite veštine, u kojoj se protivnik pre svega poštuje. Čak i kad ga dobro isprebijaš u ringu...

- Gotovo svuda ćete danas videti da pobednik podigne konopac, kako bi poraženi izašao iz ringa - kaže Petar Lošić, mladi bokser Iz Adelajda, koji neustrašivošću i snažnim pesnicama krči put ka visokom društvu u ovoj borilačkoj veštini.

Petar se takmiči u poluteškoj kategoriji (do 81 kg) i trenutno je fokusiran na to da se izbori za mesto u australijskom državnom timu za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

U razgovoru za "Vesti" ovaj mladi borac objašnjava zbog čega je izabrao baš boks.

- Još kao dečak, posmatrao sam svog oca Dragana kako trenira u ringu i poželeo da postanem bokser. Kad sam nakon vežbanja nekoliko borilačkih veština, sa 17 godina ušao u ring teretane West Central, znao sam da tu i pripadam - objašnjava Petar.

U ringu gde mladi Lošić trenira dva puta dnevno, stoji natpis "Bol je trenutan, slava je večna"...
- Želim da jednog dana s ponosom pogledam u prošlost, znajući da sam dao sve od sebe da postanem dobar bokser - kaže ovaj mladić.

Najveći Petrov navijač je upravo njegov otac Dragan Lošić. Tu je, naravno, i ceo tim koji ga vodi ka pobedama. Trener Entoni Lagoco, zatim bivši nigerijski šampion Frajdej Nvivu i Metju Moris, kao i Petrov prijatelj Ašer. Oni ga često podsećaju da su vrline kao što su iskrenost i poštovanje najvažnije, ne samo u sportu, već i u životu.

Lična arhiva
Značajna podrška: Petar Lošić sa svojim timom

Petar takođe ima i dva važna lokalna sponzora, "Mivela" Andrije Popovića i "Zipbolt", firmu Milana Pilje. Zahvaljujući njihovoj velikodušnosti i ljubavi prema sportu, Petar je u mogućnosti da napreduje i da veruje u velike ciljeve.

Lošić je pre dve nedelje putovao na Novi Zeland sa državnim timom, a sada ima mečeve na Samoi. Na obe turneje - pobeđuje!

Pripreme za Olimpijske igre 2020. su ozbiljne i velike. Da bi ostvario snove i plasirao se na najveću smotru svetskog sporta, prvo treba da prođe Elitnu selekciju muške reprezentacije Australije 23. juna 2019. a potom i Igre Okeanije. Ako sve bude išlo prema Petrovom planu, septembra ove godine boriće se i u Rusiji, na AIBA Svetskom šampionatu.

Petar ukratko, ali vrlo jasno opisuje kako izgledaju njegove svakodnevne pripreme za mesto na Olimpijskim igrama.

- Moji dani se sastoje od sledećeg: treniraj, jedi, spavaj, oporavi se, pa sve to ponovo. Treniram šest dana u nedelji, dva sata ujutru i dva sata popodne. Hranim se po režimu koji propisuje dijetetičar, a ishrana se sastoji od pet obroka dnevno - objašnjava Lošić.

Snovi iz detinjstva polako se ostvaruju. Pre svega napornim radom, velikim odricanjima i beskrajnom upornošću, kojima nadograđuje bogomdani talenat. Petar Lošić je zbog svega toga velika nada australijskog boksa, a već iduće godine u Tokiju mogao bi da postane borac o kojem priča svet.

Skeniranje suparnika

Petar Lošić dobro zna da za uspeh u boksu nije dovoljan samo žestok rad u ringu i u teretani. Mnogo toga ima i u analizi rivala.

- Kad odem na neko takmičenje ne znam uvek s kim sve mogu da se susretnem u ringu. Zato mnogo vremena provodim proučavajući moguće suparnike, njihove udarce, način na koji se brane i kreću u ringu, njihove pobede i poraze - kaže Lošić.

Luis, Kličko, Holifild...

Kao i svi mladi sportisti, i Petar ima svoje uzore.

- Najviše cenim Lenoksa Luisa, Vladimira Klička i Ivandera Holifilda. Trudim se da se ugledam na njih - kaže Petar.

Pored predanog rada u ringu, mladi Lošić se trudi i da što bolje nauči srpski jezik.

POVEZANE VESTI

AUSTRALIJA Druženja za ponos
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online