Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 27.03.2019.
11:00
N. Urošević A

U srpskim crkvama u Pertu održan pomen žrtvama NATO bombardovanja 1999.

Srpska zajednica Perta obeležila je minule nedelje 20. godišnjicu od početka NATO bombardovanja Srbije i Crne Gore.

N.U.
Služio parastos: Protojerej Milorad Soaktar

- Neka naša poruka danas bude poruka mira i pomena prevremeno prekinutih života stotina i hiljada nevinih ljudi, žena i dece, recimo NE budućem nasilju u svakom obliku - istakao otac Saša

Pravioslavni hramovi u Hajgejtu, Crkva Svete Trojice i Crkva Svetog Save, kao i crkve posvečene Svetom Vasiliju Ostroškom iz Voterforda i Rokingema, okupile su vernike iz svojih parohija da u molitvi pomenu nevine žrtve NATO bombardovanja.
U svom obraćanju vernicima, otac Saša je u Crkvi Sv. Sava pozvao Srbe na nacionalno jedinstvo i toleranciju prema susednim narodima. Prota Milorad iz Crkve Sv. Trojice preneo je sledeću poruku mira vernicima:

- Pre 20 godina otpočeli su vazdušni napadi NATO alijanse na teritorije Srbije i Crne Gore, pod ironičnim nazivom "Milosrdni anđeo". U toku 78 dana neprekidnog bombardovanja došlo je do stradanja velikog broja ljudi i materijalnog uništavanja mostova, puteva, železnica i fabrika širom Srbije i Crne Gore. NATO alijansa je nevine žrtve svoje agresije, veliki broj ubijenih ljudi, žena i dece, nazvala kolateralnom štetom. Danas smo se okupili ovde, u okrilju naše crkve, da pomenemo i ožalimo te žrtve, da im odamo dužno poštovanje i da im kažemo da ih nismo i nećemo zaboraviti. I da im poručimo - ne, vi niste bili kolateralna šteta, vi ste nevine žrtve jednog nasilja bez opravdanja - rekao je protojerej Milorad Soaktar i dodao: - Neka naša poruka danas bude poruka mira i pomena prevremeno prekinutih života stotina i hiljada nevinih ljudi, žena i dece. Recimo NE budućem nasilju u svakom obliku!

Atmosfera u obe crkve u Hajgejtu bila je dostojanstvena i uzvišena. Vernici su poneli sa sobom pijetet ove svečane komemoracije sa željom da pomen nevinim žrtvama NATO bombardovanja postane tradicija da se nevino postradali nikad ne zaborave.


Deo molitvi u Epizodi 33

Prota Milorad Soaktar, otac Saša Stojanović i otac Stanko Srbljanin služili su parastos u crkvama u Hajgejtu. Deo njihovih molitvi je snimljen i može se čuti u Epizodi 33 na blogu Radio Srbije (http://radioserbiafremantle.blogspot.com/2019/03/episode-33-24032019.html).
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online