Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 30.01.2019.
13:05
D. Timarac A

Svetosavski festival u manastiru Novi Kalenić: Igra i pesma mladih u srpskoj svetinji

Organizacioni odbor Srpske pravoslavne Mitropolije Australijsko-Novozelandske, sa blagoslovom Preosvećenog vladike gospodina Siluana, organizovao je prošlog vikenda 38. Svetosavski omladinski festival kod manastira Sveti Sava - Novi Kalenić u Kanberi.

Brana Ivanišević i Zoran Šaponja
Sveštenstvo u litiji

Primetno sveže asfaltirani, novi put i renovirane manastriske prostorije mamili su osmehe svih prisutnih. Suncem okupani hram dočekao je veliki broj posetilaca koji su došli sa svih strana Australije da proslave dan prvog srpskog arhiepiskopa - svetitelja Save.

Ovogodišnja proslava započela je prošlonedeljnjim okupljanjem srpske omladine u omladinskom kampu i večernjim bogosluženjem u petak. Nakon Svete Liturgije u subotu, zvanično je otvoren festival. Smenjivali su se nastupi folklornih grupa, sve do večernjeg bogosluženja, nakon kojeg je opet nastavljeno sa igrom i pesmom folklornih drustava. I tako, sve do pola noci kad je zavladao manastirski mir.

U nedelju je Svetu Liturgiju služio vladika Siluan, uz sasluženje sveštenstva, nakon čega je obavljen obred lomljenja slavskog kolača uz svečanu litiju oko hrama.

Vladika je u besedi istakao da mu je neizmerno drago da su vrata manastira otvorena za sve verne Srbe, naše prijatelje i sve dobronamernike. Ovom prilikom je pozvao i na zajedničarstvo.

Nakon svečane liturgije u manastirskoj sali je upriličen slavski ručak, a okupljene su razveselile brojne folklorne grupe. Inače, folkloraši su nagrađeni trofejima i peharima.

Dobrotvorima od srca hvala

Organizator festivala i staratelj manastira prota Đuro Đurđević zahvalio se svim saradnicima, a posebno vrednim trudbenicima koji su svojim radom doprineli da manastir dobije novo ruho.

Istakao je posebno trud gospodina Ratka Milićevića koji je finansirao asfaltiranje svih puteva na manastirskom imanju, kao i Crkvenih opština Kabramate, Sent Albansa, Kizboroa i Grinzbara koje su omogućile da se šest manastirskih stanova uredi po ovovremenim standardima, a za potrebe svih vernika koji žele da dođu u manastir i Bogu se pomole.

Od vladike - ikona

Na Svetosavskom omladinskom festivalu učestvovala je i omladinska grupa društva "Izvor" iz Liverpula. Folkloraši ovog društva su odigrali dve igre i bili srećni što su od vladike Siluana nagrađeni ikonom.

Članovi "Izvora" su iskoristili boravak u Kanberi da obiđu glavni grad Australije, pa su imali priliku da sa vidikovca posmatraju pejzaž, ali i da obiđu zgradu Parlamenta ispred koje su se za uspomenu slikali sa svojom zastavom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online