Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.03.2018.
12:30
K. Marković - Vesti A

Radost ispunila učionice

U susret Vaskrsu, đaci srpske škole "Vuk Stefanović Karadžić", pri crkvi Sveti arhiđakon Stefan u melburnskom Kizborou, zajedno sa nastavnicima i roditeljima učili su se tradiciji i običajima našeg naroda.

Radost, koju sa sobom donosi najznačajniji hrišćanski praznik, prošle subote zavladala je i učionicama srpske škole. Ozareni mališani s budnom pažnjom su učili kako se farbaju jaja, ali i pišu uskršnje čestike. Ofarbana jaja i dečje želje napisane u ručno bojenim čestitkama, biće podeljena njihovim ukućanima, naravno bakama i dedama, ali i vernicima koji na dan Uskrsa dođu na službu u srpsku crkvu.

Direktorka škole gospođa Nada Miljanić, zajedno sa njenim koleginicama Jovanom Remović, Lidijom Milosavljević, Nadom Milošević i Mirjanom Kuljanin, pokušale su da u svest dece ugrade i to zašto je kulturna baština i negovanje iste važna, koliko znači nacionalni identitet i poznavanje običaja u Australiji.

Uvek uz "Vesti"

Iz srpske škole već su pozvali "Vesti" da sa đacima budu i na kraju školske godine prilikom podele ocena, a do tada veruju da će dobiti i novo školsko dvorište uz pomoć zajednice i nadležnih u državi.

- Deca mnogo više nauče kada rade nešto sama svojim rukama, budu podstaknuta da razmišljaju zbog čega slavimo Vaskrs i zbog čega se radujemo tom prazniku. Raduju se što su zajedno i što pripadaju našoj zajednici. Vaskrs je lep povod da se toga i podsetimo - veli direktorka škole Nada Miljanić.

Šaranje jaja postala je tradicionalna aktivnost đaka srpske škole, a mališani su se još od Božića kod svojih nastavnika raspitivali o Uskrsu.

Mališani su upijali nova znanja, a onda su se i međusobno takmičili u farbanju i ukrašavanju. Smišljali su mesto u koje će poneti jaja "čuvarkuće" koje su pripremili, ali i koga darivati njihovim poklonima i tako podeliti njihovu radost povodom predstojećih praznika.

Šestogodišnji Stefan Cvetanovski i njegov drugar Milan Miljković pokazali su nam čestitke koje će, kako su nam otkrili, pokloniti njihovim mamama.

Mališani su slušali zanimljive priče o Vaskrsu koje im je govorila njihova nastavnica veronauke Mirjana Kuljanin, a popadija Nada Milošević podučavala ih je tradicionalom farbanju jaja voskom koje je ona naučila još od svoje bake.

- Želeli smo da deci prenesemo tradiciju koju naš srpski narod gaji praznujući Vaskrs, a to je šaranje jaja. S obzirom na to da živimo na Petom kontinentu, u današnje aktivnosti uvrstili smo i neke aktivnosti koje oni imaju u ovdašnjim školama, a to su vaskršnje čestitke - rekla nam je učiteljica Nada Milošević.

Veliki broj mališana okupio se oko nje, jer je imao retku priliku da vidi kako je ona uz pomoć voska ukrašavala jaja.

- Verujte da su se sva deca iznenadila jer nisu nikada videla kako se jaja ukrašavaju i na taj način. Mene je to naučila moja baka, a moje đake je interesovalo i kako se pravi vosak, pa šta je to "šaraljka" (spravica za ukršavanje jaja), kako vosak nestaje tokom bojenja i kako onda ostaje šara na jajetu - rekla je protinica Milošević.

Mame i bake su se takođe uključile u ovu akciju, a kako nam je rekla gospođa Tanja šupljeglav, pohvalila je srpsku školu koja je i na ovaj način dočarala deci naše običaje.

- U Australiji negujemo sve naše uskršnje običaje, farbamo jaja, pečemo uskršnje pogače, spremamo specijalni ručak i svi zajedno se radujemo dolasku Vaskrsa. Vaskršnja jaja koja je naša Helena sa drugarima šarala naći će posebno mesto u našoj kući - rekla nam je ponosna mama Tanja.

Nastavu srpske škole "Vuk Karadžić" ove godine pohađa 86 učenika. Pored obaveznog plana i programa, đaci su i sami postavili svoje ciljeve koje žele da postignu do kraja školske godine.

- Tako ćemo pored grupnog rada posebnu pažnju posvetiti posebnim željama đaka, ocenjujući njihov stepen znanja. Bili smo iznenađeni željom dece da uče izražajno čitanje, da uče o istorijskim ličnostima našeg naroda, nauče izgovaranje teških glasova "ć" i "č". Pored toga nadamo se da ćemo, na radost đaka, dobiti i novo školsko dvorište.


 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online