Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 06.05.2011.
08:00
S media A

Zašto smo ljubomorni?

Ljubomora sigurno nije baš najzdravija emocija, ali ne možemo da pobegnemo iz svoje kože. Sigurno ste već bili ljubomorni, ili vas ljubomora neprestano muči. Zašto smo ljubomorni? Evo kako to stručnjaci objašnjavaju...

Ljubomora počinje od malih nogu
 

Sociološko istraživanje ljubomore


Istraživanje ljubomore zahteva proučavanje uloge koju ljubomora ima u društvu i odnosima njegovih pripadnika. Pojedini društveni modeli samo menjaju situacije u kojima nastupa ljubomora. Priholog Ralf B. Hupka kaže da su osećaji i osećajna reagovanja, kao i sve ostale ljudske reakcije, postali su deo socijalne sredine. Pre nego što se probudi ljubomora, moramo da naučimo vrednost romantičnih odnosa, motiva odgovornih za ljubomoru, ciljeva ljubomore, događaje koji izazovu ljubomoru i njihovu izazovnost.

Da li mi učimo da budemo ljubomorni?


Psiholozi objašnjavaju da je ljubomora naučena vrsta odgovora, koju određuje stav pojedine vrste kulture. Ako je u nekim kulturama ljubomora vrlo retka, kao kod Eskima ili u indijskom plemenu Toda, dok je negde drugde opšta pojava, možemo reći da ljubomora nije urođen način ponašanja.

Ljubomora je povezana sa seksualnim navikama

Ljubomora je tesno povezana sa seksualnim navikama određene kulturne grupe, a s obzirom na to da većina istraživanja ne govori o osećanjima, posebno ljubomori, gotovo je nemoguće da se ustanovi da li je određena situacija ili ponašanje rezultat ljubomore ili običaja i tradicije zajednice.

Shvatanje ljubomore u svetu:


- Za Šone iz Zimbabvea ljubomora sprečava smrt dece.

- Indijsko pleme Toda: Osoba u braku može da ima ljubavnika iz plemena - to neće izazvati ljubomoru. Ali će zato tešku ljubomoru izazvati razmena žena sa nekim ko nije iz njihovog plemena.

- Među Špancima iz Andaluzije ljubomora muškarca u očima njegove zajednice uzdiže njegovu čast.

- U plemenu Janomana mužu je važnije da se kod ženinog ljubavnika iskupi darovima i uslužnošću, nego da se brine oko ženine nevere.

- U afričkom plemenu Bakongo važi pravilo da muškarac mužu mora da plati "iznajmljivanje" za upotrebu njegovog vlasništva - u ovom slučaju žene. Ako ne može da plati, "korišćenje" mora da odradi na poljima koja pripadaju mužu. Visina "iznajmljivanja" zavisi od dužine trajanja odnosa, kao i ženine vrednosti koju određuje muž.

- Plemena Platau u Zimbabveu uverena su da je smrt deteta ili majke za vreme porođaja znak preljube. Dok za vreme porođaja majka umire, pitaju je za ime ljubavnika, koji se smatra podjednako krivim za smrt majke ili novorođenčeta.

- Pripadnici afričkog plemena Jao veruju da muževljeva nevera pre ili za vreme trudnoće njegove žene može da prouzrokuje povrede majke ili deteta.

- U plemenu Amasalik na Grenlandu dva para - uz obostranu saglasnost, mogu da se dogovore o zameni partnera. Kod zamene je vrlo važan obred "odnošenja svetla." Naime, muž onom drugom dozvoljava seksualne odnose sa njegovom ženom, ali pre samog čina mora da iz prebivališta odnese upaljenu svetiljku.

Osim različite uloge ljubomore u društvu, svako društvo ima drugačiji odnos prema monogamnim i poligamnim seksualnim odnosima. Ljubomora je snažnija u društvu koje je utemeljeno na monogamnom obliku braka. Prema pojedinim psiholozima, neka društva čak podstiču pojedince da na partnerovu neveru reaguju ljubomorom, ljutnjom i kažnjavanjem, jer na taj način žele da održe institut bračne veze.

Subota 07.05.2011. 16:25
"Zena ce nam retko kada oprostiti sto smo ljubomorni, ali nam sigurno nece nikada oprostiti ako to nismo."!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online