Utorak 19. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 14.12.2018.
02:30
Mondo.rs, Vestionline A

Ove stvari vam ubijaju vezu

Nekada u vezama ljubav prosto prestane, partneri se udalje... Ali, u mnogim slučajevaima je krivac za raskid veze ponašanje ili, tačnije, postoje četiri navike koje uništavaju mnoge veze, tvrdi stručnjak za veze Džon Gotman.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kritikovanje

Potpuno je normalno da imate neke zamerke ili da ponekad kritikujete partnera. Problem nastaje kada te zamerke počnete da smatrate partnerovim karakternim osobinama.

Na primer, umesto da kažete partneru da vam smeta što stvari ostavlja svuda po stanu, vi počnete da ga optužujete da je snob koji još uvek nije odrastao i da ne mari za vaša osećanja.

Umesto da se prihvatite ovakvog pristupa, Gotman savetuje da prst uprete najpre u sebe, da se fokusirate na sopstvene potrebe, umesto na partnerovu "užasnu ličnost" i njegovu nebrigu za vaša osećanja.

Odbrana

Dok su žene češće te koje kritikuju, odbrana je više "muška stvar".

Gotman kaže da ovakvo ponašanje karakterišu dve forme: ili se vrši kontranapad ili se partner duri.

Kontranapad će vas učiniti ljućim nego što ste bili na početku i u nekom trenutku ćete se verovatno pitati kada se vaša rasprava toliko "raspalila". Kada je reč o durenju ("U pravu si, užasan sam i bilo bi ti bolje bez mene, verovatno bi volela da me nikad nisi ni srela"), ovaj vid odbrane će vas ostaviti frustriranim i na kraju ćete završeti tešeći partnera, iako ste na početku vi bili ljuti.

Malo je stvari gorih od toga da vas partner ne sluša ili ne razume, a odbrana baš to radi vašoj vezi.

Ako ste vi partner koji se ovako ponaša u vezi, Gotman savetuje da umesto da se branite, jednostavno prihvatite kritiku i da saslušate šta vam druga strana govori. Nije lako, ali to je definitivno veština koju treba da naučite.

Isključivanje

Gotman kaže da su i ovom ponašanju skloniji muškarci nego žene. U 85 odsto slučajeva, kaže stručnjak za veze, muškarac je taj koji se isključuje i odbija da priča o uzroku problema u vezi. Na taj način svojim partnerkama praktično šalju poruku da ih nije briga kroz šta one prolaze.

Zašto to rade? Gotman kaže da se to najčešće dešava kada je osoba preplavljena osećanjima i uspaniči jer ne zna kako drugačije da odgovori na situaciju. Kada se to desi, najbolje je napraviti pauzu.

Partner koji se "isključio" je preplavljene emocijama i potreban mu je tajm-aut da bi mogao opet normalno i saosećajno da se ponaša prema partneru.

Prezir

Gotman upozorava da je ovo verovatno najgora navika, i ističe da je prezir u vezi najčešće indikator broj jedan koji pokazuje da će se veza završiti.

Pod prezirom se smatra mišljenje da ste bolji od partnera. To je forma nepoštovanja, za koju Gotman tvrdi da se javlja nakon što već duže vremen imate loše misli o svom partneru.

Sarkazam, cinizam i ismevanju su oblici prezira. Ako radite bilo šta od toga, dooooobro se zamislite.

Prema svom partneru bi trebalo da budete ljubazni i dobri. Uostalom, ako je tako grozan i mrzite ga, mislite da ste bolji, zašto ste sa njim? A ako nije grozan i ne mrzite ga, zašto ste onda zli prema njemu?

Naravno, lakše je reći nego uraditi kada je u pitanju odvikavanje od ovako ružnog ponašanja. Ali, time što ćete prepoznati ove loše navike i što ćete se boriti protiv njih, već ste rešili pola problema. A ako želite da vam veza potraje, da bude srećna i zdrava, vredi da se potrudite.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online