Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Borba samohranog oca: Moram zbog Kristine...

Žitelji ivanjičkog naselja Crnjevo za Bogdana Lukovića imaju samo reči divljenja i hvale. Reč je o poštovanom čoveku koga mnogi uzimaju za primer oca kome je, uprkos mnogim problemima, cilj da prehrani svoju osmogodišnju ćerkicu Kristinu i da joj, dok je još na nogama, obezbedi da se ona, uprkos siromaštvu, ni po čemu ne razlikuje od druge dece i da svakog dana bude sita.

Z. Marjanović
Jedno drugom sve na svetu: Bogdan Luković sa Kristinom

Ukoliko se nemaštini doda i činjenica da je Bogdan već davno oboleo od multipleks skleroze i da sa ćerkicom živi u iznajmljenom stanu, da mu se nagomilavaju dugovi za stanarinu i električnu energiju, onda priča o mukotrpnom životu Bogdana i Kristine zaslužuje da se nađe u našoj rubrici Humanitarni most.

Istina, Bogdan nerado govori o svojim problemima, ali pritisnut nedaćama, odlučio je da pričom olakša svojoj duši opterećenoj brojnim brigama.

- Nisam od onih ljudi koji zapomažu i traže. To ne bih ni sada uradio da je reč samo o meni. Međutim, u pitanju je moja ćerkica Kristina za koju bih išao i na kraj sveta. Moja muka je započela onda kada su mi lekari saopštili da sam oboleo od multipleks skleroze. Njihova prognoza bila je da ću se veoma brzo naći u invalidskim kolicima. Kako jedna muka ne ide sama, napustila nas je moja supruga i majka naše Kristine iz samo njoj znanih razloga. I tako, sa bolešću koja je napredovala i invalidskom penzijom od 12.000 dinara (oko 100 evra), u stanu koji sam iznajmio i koji plaćam 70 evra, Kristini sam u trenu postao i otac i majka - objašnjava Bogdan Luković.

Od dobrog radnika koji je živeo koliko-toliko pristojnim životom i imao svoje planove, dospeo je do situacije kada se bori za goli opstanak i da mu je od svih planova ostao jedan - da na put izvede ćerku Kristinu koja je odličan đak drugog razreda.

Podmukla bolest napreduje, a dugovi se nagomilavaju kao i Bogdanove brige kako da prehrani svoju jedincu, kojom se ponosi.

- Lekari se čude kako sam još na nogama, odnosno kako nisam u kolicima. Moj odgovor na to je da je moja želja da vodim brigu o detetu jača od bolesti, bar za sada. Protiv multipleks skleroze se nekako i borim, ali za dugove ne nalazim rešenje. Za kiriju dugujem oko 500 evra, za struju oko 200 evra, a uz sve to, na proleće moram da tražim drugi stan. I to ne zbog toga što je vlasnik kuće u kojoj stanujem ljut, njemu svaka čast, jer ima razumevanje za moje muke, već zato što je kuća na prodaju. Šta ću i kako ću dalje, ni sam ne znam, ali znam da moram da učinim sve da mi dete bude sito - nevoljne su reči Bogdana Lukovića.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Ponosan i u muci

Iako Bogdan o svojoj muci ne govori sa komšijama, oni dobro znaju kako žive on i njegova ćerkica Kristina.

- Upoznati smo sa tim da njih dvoje bukvalno gladuju, a znamo i to da nikada ne pojedu obrok zajedno. Kada se jede, Bogdan se uvek nađe u nekom poslu dok Kristina ne bude sita, pa tek onda, ako nešto ostane, pojede i on. Podnosi veliku žrtvu i znamo da se dešava da danima bude samo na parčetu hleba. Pomažemo koliko možemo, ali i tu pomoć Bogdan nerado prihvata i uvek uz reči da će se revanširati. Po nama, primer je čoveka koji se istinski žrtvuje za svoje dete, zbog čega uživa veliko poverenje svih žitelja naselja Crnjevo - iskreno će jedan od Bogdanovih bližih komšija.

Kako pomoći?

Plemeniti čitaoci "Vesti" koji mogu i žele da pomognu Bogdanu Lukoviću da reši bar neki od problema koji mu ne daju mira, mogu stupiti sa njim u kontakt na adresu: Ul. Moravička bb, Crnjevo, 32250 Ivanjica ili na broj telefona:00381 64 28 48 701. Novčanu pomoć iz Srbije mogu uputiti i na njegov žiro-račun otvoren u Poštanskoj štedionici na broj: 200-64458280-17.

 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nemoć najviše boli
HUMANITARNI MOST Sedam kuća za ponos
HUMANITARNI MOST Nijedan praznik bez Rajke
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online