Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Lekovi više nisu briga

Po 300 AUD dobili su samohrana majka Tanja Radonjić iz sela Kotraža i osmočlana porodica Bošković iz sela Zvečka kod Obrenovca

Lična arhiva
Mukama nikad kraja: Tanja Bošković sa ćerkom Katarinom

Prvi deo donacije humanog Veljka A. iz Sidneja već je stigao na dve adrese. On je redakciji "Vesti" uputio dar od 3.000 dolara za deset najugroženijih štićenika "Humanitarnog mosta" (po 300 dolara). Prve za uručenje na red su došle dve Tanje, Radonjić i Bošković.

Boškoviće iz sela Zvečka kod Obrenovca vest o daru iz daleke Australije veoma je obradovala.
- Najpre želim da se zahvalim humanom gospodinu koji nam je ulepšao prve dane ove nove godine. Nek su mu srećni praznici i da ga sami Bog čuva. Nama u teškoj situaciji u kakvoj se nalazimo znači baš svaki dinar. U Australiju šaljemo dobre želje - rekla je Tanja Bošković.
Ona sa suprugom Nebojšom i šestoro dece živi u kući pod krovom koji svakog časa preti da se uruši.

- Krov je pun rupa, u jako lošem stanju. Em što se smrzavamo, em što se bojimo da se svakog časa ne sruši. Strah. Trudimo se da svaki dinar koji dobijemo od humanih ljudi sačuvamo, kako bismo prikupili dovoljno da saniramo krov. Tako ćemo uraditi i sa ovom donacijom. Kad stegne zima i padne sneg uvek smo kao na iglama hoće li izdržati. Zato jedva čekam da rešimo taj problem jer ćemo onda rešiti veliku muku koja nam visi nad glavom - rekla je Tanja.
Ona je dodala da će deo donacije upotrebiti za lekove koji su joj neophodni.

Ova osmočlana porodica preživljava mesec sa samo 20.000 dinara, koliko dobijaju na ime socijalne pomoći i dečjeg dodatka. Kako nesreća nikada ne ide sama, srednji sin Stevan je mentalno zaostao, a Tanja muku muči sa brojnim zdravstvenim tegobama koje su nastale kao posledica carskog reza. Suprug Nebojša je već godinama bez posla i tek ponekad uspe da zaradi neki dinar u nadnici.

- Svaka donacija za nas je velika pomoć. Hvala svima koji misle na nas u ovim teškim vremenima i odvajaju od svojih usta da bi dali nama - kaže Tatjana.
Tanja Radonjić, samohrana majka invalid iz sela Kotraža u suzama se zahvalila na donaciji koju smo uputili na njenu adresu. Ona sa autističnim sinom Đorđem (25) živi u veoma teškim uslovima, pa je svaki dinar za nju spas.

- Mnogo hvala. Ostanem bez teksta svaki put kada neko nešto pošalje za nas. Nemam reči. Uvek me iznenadi da neko ko nas i ne poznaje želi da nam pomogne - rekla je Tanja.
Ona sa svojim sinom živi sama od svega 23.000 dinara, koliko dobija za negu sina. Samo za lekove često im je potrebno više od 15.000 dinara, ali često ne mogu da kupe sve lekove koji im trebaju. Iako se Đorđe rodio kao zdrav dečak koji je u četvrtoj godini već znao da čita i piše, u šestoj godini je iznenada bez ikakvog povoda Đorđe ušao u čauru iz koje nije izašao ni danas. Pored autizma, ovaj momak ima i epilepsiju. Sada su tu i problemi sa želucem, pa se Tanja pita da li njihovim mukama ima kraja.

- Donaciju ću iskoristiti kao i uvek, za hranu, lekove, ono najosnovnije. Nas dvoje uvek imamo iznenadne troškove, jer često moramo da idemo kod lekara - kaže Tanja.

Nesreća nikad ne ide sama

Tanja Radonjić, pored zdravstvenih tegoba sina, bije i svoje bitke. Pre nekoliko godina postala je invalid. Zbog bolesti krvnih sudova odsečena joj je desna noga, a i druga noga je u sve gorem stanju.

Lična arhiva
Tanja Radonjić sa sinom Đorđem

- Ipak, ne brinem za sebe. Veća mi je muka šta će biti sa mojim Đorđem ako se meni nešto dogodi. Meni je bitno samo da on bude dobro. Za moj problem bi bilo odlično da idem u hiperbaričnu komoru koja ima u Vrnjačkoj banji, ali to je veoma teško. Nikad nisam uspela da dobijem uput za tako nešto, a za moj problem drugog leka nema. Ni ne razmišljam o tome da mogu otići, jer sam Đorđu potrebna 24 sata sedam dana u nedelji - kaže Tanja.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Teška sudbina u srce ganula
HUMANITARNI MOST Žive od tuđeg sevapa
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online