Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 05.11.2018.
18:00
K. Nedeljković - Vesti - Foto: Lična arhiva A

Nemoć i muka u srce pogodile

Teška sudbina samohranog oca Dragana Obrenića (35) i njegovog sina, 17-mesečnog Marka iz prigradskog naselja Konjevići u Čačku, a koji se nalazi na lečenju u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu u prestonici, dotakla je u srce i našu humanu čitateljku Ljubicu Tintor iz dalekog Melburna.

Lična arhiva
Jedan drugome sve na svetu: Dragan Obrenić sa sinom

Poželevši da im bar malo olakša teško breme, posredstvom naše Redakcije u Sidneju uputila je pomoć od 200 dolara uz pismo u kome između ostalog piše:

"Dirnuta sudbinom malog Marka Obrenića i njegovog oca ne mogu da ostanem ravnodušna i da ne saosećam sa njihovom mukom, Zato šaljem skromnih 200 dolara da bar malo ublažim njihovu tugu. Šaljem im svu svoju pozitivnu energiju uz želju da istraju i ne odustaju od cilja, a to je da mali Marko stane na svoje noge."

Istina, priču bez imalo radosti o ovom požrtvovanom ocu kojeg u Čačku mnogi doživljavaju kao "oca hrabrost", a njegovog sina Marka, herojem među bebama, "Vesti" su pre nekoliko meseci prenele u svet saznavši za njihov zli usud. A, pre svega za težak položaj oca koji je svome sinu i otac i majka, jer ga je majka napustila odmah po rođenju. Marko je zbog preranog rođenja šest meseci proveo u inkubatoru, a isto toliko je trajala neizvesnost da li će preživeti. Preživeo je, ali dug period boravka u njemu ostavio je ozbiljne posledice, jer je u međuvremenu doživeo blaži moždani udar. Ima i oštećenje očiju, zbog čega je već dva puta operisan, a potrebne su i još neke operacije očiju. Ima šum na srcu i još nije prohodao. Ipak, Dragan ne gubi nadu da će jednog dana, kao i sva druga deca, trčati dvorištem.

Sve u životu podredio je Markovom ozdravljenju i nije mu bilo teško da ga nekoliko meseci i po dva puta dnevno na rukama nosi do bolnice u Čačku na rehabilitaciju zato što nije imao novca za autobus i taksi. Baš kao ni da ga presvlači, hrani, kupa i uspavljuje. Ipak, u avgustu su mu čačanski lekari otvoreno rekli da su oni uradili sve što su mogli i uputili ga u bolnicu u Beogradu, gde je Marko primljen istog dana. Do kada će tamo ostati, još se ne zna.

Ovaj otac među sugrađanima u Čačku uživa veliko poštovanje zbog svega što čini za svog sina Marka i što mu ništa nije teško, ali već odavno, uporedo s borbom za zdravlje svog jedinca, muku muči s novcem neophodnim za lečenje deteta. Iako je vozač po struci, ne može da radi, jer mora da brine o sinčiću Marku.

Samim tim, veliku muku mu predstavlja to kako da iz Čačka dođe do prestonice svakog drugog dana, što predstavlja ogroman udarac na i ovako preskroman budžet. Razumevši tu muku, otuda i pomoć naše redovne čitateljke izdaleka na putu ka samohranom ocu Draganu.

Donacija na putu

Čim donacija plemenite Ljubice Tintor iz Melburna od 200 dolara stigne u ruke Dragana Obrenića, to ćemo zabeležiti slikom i rečju sve što u znak zahvalnosti bude poručio svojoj dobročiniteljki izdaleka, kao i to na šta će donaciju utrošiti.

Kako pomoći

Da bi nekako stigao do Beograda, Dragan često stopira, a neki ljudi mu ništa ne naplate za vožnju, znajući u kakvoj je situaciji. Sve to čini kako bi uštedeo novac za ono što je Marku potrebno (pelene, odeću, hranu), ili da sačuva novac za sledeći odlazak. Marka u bolnici lepo gledaju, leče, ali se još uvek ne izjašnjavaju o ishodu lečenja, jer je, kažu, kratko u bolnici. Plemeniti čitaoci "Vesti", koji mogu i žele da pomognu požrtvovanom ocu Draganu Obreniću iz Čačka, mogu da mu se jave putem telefona na broj: 00381 64 361 49 77 kako bi se dogovorili oko načina slanja i dostave pomoći. Naravno, kao i uvek, na usluzi je i Redakcija "Vesti" svima koji žele da pomognu tešku borbu samohranog oca Dragana Obrenića za ozdravljenje njegovog sinčića Marka.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Dobrotvori kao porodica
HUMANITARNI MOST Podstrek za dalju borbu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online