Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Ukrovljenje sigurno, možda i useljenje

Kuća za siromašnu šestočlanu porodicu Bandović iz sela Gradac na Pešteru, koju od ovog leta zajednički grade čitaoci "Vesti" i dobri ljudi iz ovog kraja, neće ostati bez krova i propadati tokom zime. Za to se pobrinula naša čitateljka Mara Gavrić iz Austrije, koja je Bandovićima poslala 1.700 evra.

D. N. Petrović
Zahvalni do neba: Bandovići ispred svog novog doma još bez krova

Kuća će za desetak dana biti ukrovljena, novca će verovatno ostati i za PVC stolariju, pa postoje izgledi da se siromašni nadničar Slobodan Bandović, njegova maka Marija, supruga Stanka i sinovi Stefan, Radiša i Petar možda usele bar u jednu sobu. I to bi im bilo mnogo bolje nego da prve snegove i mrazeve dočekaju u trošnoj i hladnoj udžerici koju malo jači vetar može da sravni sa zemljom.

- Sve donacije su važne, a ova je, čini mi se, najvažnija, jer će nam omogućiti da kuću ukrovimo i spasimo je od zimskog propadanja. Čim su čuli da više nemamo novca za nastavak radova i da postoji mogućnost da kuća i snegove dočeka bez krova, članovi porodice Gavrić su nas zvali, a odmah sutradan i poslali za Bandoviće velikih 1.700 evra. Već smo naručili građu i uplatili crep. Nadamo se da će za desetak dana kuća biti ukrovljena - ističe humanitarac Hido Muratović.

On kaže da postoji mogućnost da se Bandovići pre zime i usele u jednu sobu, možda i celu kuću.

- Sve zavisi od opštine Sjenica. Obećanje je bilo da opština finansira krovnu konstrukciju i crep, međutim, kad nam je rečeno da je ta donacija pod znakom pitanja, a zima se bliži, odlučili smo se da pomoć ponovo obratimo čitaocima "Vesti" i hvala Bogu i porodici Gavrić odmah je stigla. Ako opština, ipak, odluči da pomogne ovoj porodici, donaciju ćemo usmeriti na malterisanje, podove, kupatilo i druge unutrašnje radove. U tom slučaju moguće je i useljenje pre zime - ističe Muratović.

Baka Marija u gipsu

Porodica Bandović nije u stanju da svakodnevno sebi obezbedi hranu za sve obroke, pa i dalje koristi usluge Narodne kuhinje u Sjenici. Po hleb i topli obrok (obično stopiranjem jer nemaju novca za autobus) idu baka Marija i Slobodanova supruga Stanka. Nažalost, prilikom jednog takvog puta u Sjenicu baka Marija teško se povredila (stradala u sudaru dok se vozila sa komšijom). Pune dve nedelje provela je u užičkoj bolnici, a trenutno se, sa gipsom na nozi i ruci, oporavlja u svojoj kući.

- I ta nas nesreća zadesi. Hvala Bogu da je majka Marija preživela. Oporaviće se, a mnogo nam znači da brine o deci kad ja i supruga nismo kod kuće i moramo u nadnicu - ispričao je Slobodan.

Bandovići svoje oduševljenje i ushićenje nisu mogli da sakriju, kao ni želju da se što pre usele u novi dom.

- Ovo je divna vest za sve članove moje porodice. Sigurno je da će kuća biti ukrovljena i vratima i prozorima zatvorena, a ostalo kad bude i koliko bude. Naravno, žarko bismo želeli da se uselimo ove godine i da se zimus ne smrzavamo na zemljanom podu naše udžerice, pod krovom koji prokišnjava. Ako u tome i ne uspemo, mi smo srećni i zadovoljni jer znamo da ćemo, pre ili kasnije, imati svojkrov nad glavom. Hvala do neba baki Mari i njenoj porodici! Želim joj dobro zdravlje, dug život i da joj se ostvare sve želje. Da nije ovakvih dobrotvora, mi bismo još bili gladni, bolesni i bez ikakve perspektive - ističe Slobodan Bandović.

Mada je prikupljanje sredstava za porodicu Bandović išlo malo sporije i teže nego za neke druge siromašne porodice u ovom kraju, Slobodanova supruga Stanka ističe da je ovo godina koju će ona i njena deca pamtiti do kraja života.

- Čitaoci "Vesti" su nam najpre pomogli da našeg srednjeg sina Radišu, koji do šeste godine uopšte nije govorio, povedemo na lekarske preglede u Beograd, a potom i da, prema uputstvima lekara s najpoznatijih beogradskih dečjih klinika, nastavimo njegovo lečenje. Već nekoliko meseci radi sa logopedom u Sjenici, rezultati su ohrabrujući, čak odlični. Nadamo se da će do septembra iduće godine Radiša biti spreman za školu. Za nas to nema cenu. Hvala svima koji su nam pomogli i koji nam još pomažu. Nadam se da će bog nagraditi njihovu dobrotu - poručuje Stanka Bandović.

Izdržao dve operacije

Osim što nije govorio, mali Radiša je imao i niz drugih poremećaja u razvoju (bruh, uvećane mošnice), pa je dva puta morao na operaciju. Sve je dobro izdržao i anomalije su otklonjene. Predstoji mu još jedna lakša operacija koja, kako ističu lekari, neće biti veći problem. Najpreče je sad decu smestiti na sigurno i toplo. Zato pozivamo sve dobre ljude da se uključe u akciju kako bi se Bandovići uselili bar u jednu sobu pre zime. Sa njima mogu stupiti u direktan kontakt putem telefona na broj: 00381 65 507 39 34. Otvoren je i žiro-račun na ime Slobodana Bandovića u Vojvođanskoj banci na broj: 355-0003200498425-92.

D. N. Petrović
Još u udžerici bez vode, struje i kupatila: Radiša, Petar i Stefan Bandović



 

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST U nebo gledaju i strepe
HUMANITARNI MOST Golubovići bez rešenja
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online