Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Ponedeljak 17.09.2018.
18:00 >> 13:35h
K. Nedeljković-Vesti - Foto: Foto: Lična arhiva A

Zapelo pred kraj teške borbe

Daleko od svoje kuće, sestre, prijatelja, bližnjih, hrabra Nikolina Josić (9) iz Prokuplja, u nemačkom gradu Štutgartu vodi bitku za zdravlje. Za njenu tešku subinu mnogi i ne znaju, jer je porodica udružila sve svoje snage, zajedno sa Humanitarnom Fondacijom Budi Human, ne bi li ovoj ljupkoj devojčici omogućila lečenje u inostranstvu za šta je bilo neophodno čak 150.000 evra.

Foto: Lična arhiva
Nikolina sa starijom sestrom Katarinom

Na sreću započete terapije tekle su po planu, međutim, sada u finalnoj fazi, novac se, još jedanput, isprečio ka konačnom cilju.

Njeno bezbrižno i srećno detinjstvo prekinuto je još u septembru 2017. godine kad je krenula u drugi razred osnovne škole i radovala se druženju i sticanju novog znanja, jer je karakterno vrcava i radoznala. Ali, tada je ubrzo Nikolinina mama Ivana primetila blagi otok na desnoj strani grudnog koša, što ju je veoma zabrinulo. Krenuli su put lekara i saznali uzrok tome od čega se svakom roditelju ledi krv u žilama. Nikolini je dijagnostikovan tumor na osmom rebru desne strane grudnog koša.

Foto: Lična arhiva
Rođendan proslavila u okviru bolnice: Nikolina Josić

- U Tiršovoj bolnici dobijamo konačan odgovor o kom je tumoru reč - enjing sarcom (takozvani Askin tumor), veoma redak i veoma opasan. Ostali smo šokirani... - počela je priču o borbi svoje miljenice tetke Jelena.

Vremena za čekanje nije bilo, pa je ubrzo odmah Nikolina krenula sa hemioterapijom i borbom. Teško i loše je podnosila lečenje, izgubivši čak 15 kilograma za osam meseci od početka terapija u prestonici. Približavao se i dan kad je trebalo obaviti operaciju i tu je došlo do najvećeg problema od svih, jer nigde u Srbiji ne postoji dečji grudni hirurg!

- Pokušavam da opišem našu situaciju što kraće, jer bih mogla i celu knjigu da napišem kroz šta smo sve prošli samo da Nikolini spasimo život. Ono što je najvažnije jeste da smo tragajući za rešenjem stupili u kontakt sa dečjom klinikom Olga hospital u Štutgartu i dobili odgovor da su kod njih lečenje i operacija mogući. Klinika nam daje potrebne instrukcije kako do njih i do čuvenog profesora Stefana Bielaka. Dobijamo račun od čak 150.000 evra koje moramo da uplatimo da bismo dobili termin i otputovali za Štutgart. Molimo da smanje sumu, jer mi nemamo taj novac budući da od države nismo dobili pomoć. Uz mnogo muka i napora i nadljudskih snaga porodice uspevamo da prikupimo korigovani iznos od 120.030 kako bismo spasli Nikolinu i omogućili joj dalje lečenje - kaže tetka Jelena.

Tako je i mala Nikolina u pratnji mame Ivane i tetke Jelene 11. juna stigla u Štutgart gde je nastavljena njena borba sa tumorom, a već 26. jula tim lekara na čelu sa prof. Stefanom Lofom je uspešno uklonio tumor iz Nikolininog tela. Ona se oporavlja od operacije i nastavlja sa hemioterapijama.

- Ubrzo stiže histopatološki nalaz i kažu da je neophodno i zračenje (radioterapija) za koju moramo da izdvojimo još 18.500 evra i to što pre!!! Nije pomoglo ni to što su se brojni nemački lekari, poput samog profesora Bilaka, u Nikolinino ime odrekli svog honorara, znajući dobro u kakvoj smo situaciji. Mi taj novac moramo da obezbedimo kako Nikolini ne bi prekidali lečenje. Nadamo se i molimo svim srcem da će naši zemljaci imati razumevanja za muku u kojoj smo se našli. Na pomoć države ne možemo da računamo. Sve što imamo, dali smo, jer ni akcija posredstvom HO Budi Human nije dala veće pomake i uspehe - rekla je tetka Jelena, koja je desna ruka sestri i sestričini.

Račun i kontakt za pomoć

Maloj Nikolini je do kraja lečenja ostalo još oko tri meseca. Zračenje je u toku i sprovodiće se tokom septembra, ali zbog duga sve je dovedeno u pitanje.
- Molimo dobre ljude da nam pomognu u ovim teškim trenucima da Nikolina pobedi i nastavi da živi. Unapred se svima zahvaljujemo! - poruka je tetka Jelene sa kojom možete stupiti u kontakt putem telefona na broj: +381 62 272 891, kao i sa mamom Ivanom +49 15227207763 radi dogovora o načinu dostave pomoći.
Otvoren je i devizni račun na ime Ivana Perić Josić u Komercijalnoj banci na broj RS35205903102538504297 SWIFT KOBBRSBG. Adresa je: Gute Dobričanina 45, Prokuplje, Serbia. Pomoć iz Srbije možete slati na dinarski račun:

205-9001005403838-90

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Baka Borka nije zaboravljena
HUMANITARNI MOST Odužiću se desetkama
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online