Ponedeljak 17.09.2018.
18:00 >> 13:35h
K. Nedeljković-Vesti - Foto: Foto: Lična arhiva

Zapelo pred kraj teške borbe

Foto: Lična arhiva
Nikolina sa starijom sestrom Katarinom

Na sreću započete terapije tekle su po planu, međutim, sada u finalnoj fazi, novac se, još jedanput, isprečio ka konačnom cilju.

Njeno bezbrižno i srećno detinjstvo prekinuto je još u septembru 2017. godine kad je krenula u drugi razred osnovne škole i radovala se druženju i sticanju novog znanja, jer je karakterno vrcava i radoznala. Ali, tada je ubrzo Nikolinina mama Ivana primetila blagi otok na desnoj strani grudnog koša, što ju je veoma zabrinulo. Krenuli su put lekara i saznali uzrok tome od čega se svakom roditelju ledi krv u žilama. Nikolini je dijagnostikovan tumor na osmom rebru desne strane grudnog koša.

Foto: Lična arhiva
Rođendan proslavila u okviru bolnice: Nikolina Josić

- U Tiršovoj bolnici dobijamo konačan odgovor o kom je tumoru reč - enjing sarcom (takozvani Askin tumor), veoma redak i veoma opasan. Ostali smo šokirani... - počela je priču o borbi svoje miljenice tetke Jelena.

Vremena za čekanje nije bilo, pa je ubrzo odmah Nikolina krenula sa hemioterapijom i borbom. Teško i loše je podnosila lečenje, izgubivši čak 15 kilograma za osam meseci od početka terapija u prestonici. Približavao se i dan kad je trebalo obaviti operaciju i tu je došlo do najvećeg problema od svih, jer nigde u Srbiji ne postoji dečji grudni hirurg!

- Pokušavam da opišem našu situaciju što kraće, jer bih mogla i celu knjigu da napišem kroz šta smo sve prošli samo da Nikolini spasimo život. Ono što je najvažnije jeste da smo tragajući za rešenjem stupili u kontakt sa dečjom klinikom Olga hospital u Štutgartu i dobili odgovor da su kod njih lečenje i operacija mogući. Klinika nam daje potrebne instrukcije kako do njih i do čuvenog profesora Stefana Bielaka. Dobijamo račun od čak 150.000 evra koje moramo da uplatimo da bismo dobili termin i otputovali za Štutgart. Molimo da smanje sumu, jer mi nemamo taj novac budući da od države nismo dobili pomoć. Uz mnogo muka i napora i nadljudskih snaga porodice uspevamo da prikupimo korigovani iznos od 120.030 kako bismo spasli Nikolinu i omogućili joj dalje lečenje - kaže tetka Jelena.

Tako je i mala Nikolina u pratnji mame Ivane i tetke Jelene 11. juna stigla u Štutgart gde je nastavljena njena borba sa tumorom, a već 26. jula tim lekara na čelu sa prof. Stefanom Lofom je uspešno uklonio tumor iz Nikolininog tela. Ona se oporavlja od operacije i nastavlja sa hemioterapijama.

- Ubrzo stiže histopatološki nalaz i kažu da je neophodno i zračenje (radioterapija) za koju moramo da izdvojimo još 18.500 evra i to što pre!!! Nije pomoglo ni to što su se brojni nemački lekari, poput samog profesora Bilaka, u Nikolinino ime odrekli svog honorara, znajući dobro u kakvoj smo situaciji. Mi taj novac moramo da obezbedimo kako Nikolini ne bi prekidali lečenje. Nadamo se i molimo svim srcem da će naši zemljaci imati razumevanja za muku u kojoj smo se našli. Na pomoć države ne možemo da računamo. Sve što imamo, dali smo, jer ni akcija posredstvom HO Budi Human nije dala veće pomake i uspehe - rekla je tetka Jelena, koja je desna ruka sestri i sestričini.

Račun i kontakt za pomoć

Maloj Nikolini je do kraja lečenja ostalo još oko tri meseca. Zračenje je u toku i sprovodiće se tokom septembra, ali zbog duga sve je dovedeno u pitanje.
- Molimo dobre ljude da nam pomognu u ovim teškim trenucima da Nikolina pobedi i nastavi da živi. Unapred se svima zahvaljujemo! - poruka je tetka Jelene sa kojom možete stupiti u kontakt putem telefona na broj: +381 62 272 891, kao i sa mamom Ivanom +49 15227207763 radi dogovora o načinu dostave pomoći.
Otvoren je i devizni račun na ime Ivana Perić Josić u Komercijalnoj banci na broj RS35205903102538504297 SWIFT KOBBRSBG. Adresa je: Gute Dobričanina 45, Prokuplje, Serbia. Pomoć iz Srbije možete slati na dinarski račun:

205-9001005403838-90

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online