Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Posle operacije, fizikalne terapije

Misleći na trogodišnju Nikoliju Jovanović iz Kragujevca, obolelu od Vestovog sindroma, najtežeg oblika epilepsije i cerebralne paralize, naš verni čitalac i dobrotvor Boško Vukić (83) iz Filingena, čije je srce poput nepresušnog okeana, izdvojio je 500 evra za ovu ljupku devojčicu. Poželevši joj pri uspešno lečenje i brz oporavak.

Lična arhiva
Nikolija sada vredno vežba

Čim pre, ovaj vredan prilog, kao i dobre želje humanog Boška, rodom iz Vreoca kod Lazarevca, prosledili smo na kućnu adresu Nikolijinih roditelja, Slobodana i Snežane Jovanović, koji se od ćerkicinog rođenja bore za njeno lakše i bolje sutra.

- Ovim putem želim da se zahvalim gospodinu Bošku Vukiću iz Filingena koji je poslao donaciju za lečenje naše mezimice. Hvala do neba, dobri čoveče, ljudino! Nadam se da će vam se Nikolija jednog dana i lično zahvaliti. Kao i svim ljudima velikog srca, kao kuća, što su uz Nikoliju, što nam pomazu i daju podršku. Jedno ogromno hvala svima, posebno što su na ovaj način podržali našu borbu da joj omogućimo bolju budućnost, ulepšamo detinjstvo i jednog dana, nadamo se, postavimo i na svoje noge. Zaista nas je ovaj dar i više nego prijatno iznenadio - rekao je otac Slobodan Jovanović.

Prkosi prognozama

Prognoze za Nikoliju od početka su bile katastrofalne i lekari su mislili da će teško preživeti, da će biti biljka, međutim, ogromna vera Jovanovića ih je dovela tu gde su sad, demantujući poražavajuću dijagnozu.
- Zahvaljujući našoj Nikoliji, sigurna sam da smo svi postali "bolji ljudi". Ona nam je pokazala da još više cenimo istinske vrednosti života, ali i šta su iskonska sreća, ljubav, volja... Zahvalni smo Bogu na Nikoliji, baš takvoj, kakva je - često ističe majka Snežana.

Istina, Nikolija je zahvaljujući ovako dobrim ljudima, poput Boška Vukića, ali i pomoći države, 17. juna u Istanbulu podvrgnuta operaciji na kičmi.

- Hirurški zahvat je trajao čitavih pet sati. Nikolija je imala jake bolove nakon toga i bila je na morfijumu i sedativima kako bi pregurala dan. Pod morfijumom, odmah nakon operacije, na svakih sat vremena su krenule i vežbe, što je zaista bilo jako mučno i bolno za nju. Jako težak period je prošla i po ko zna koji put je pokazala šta je borba pravog ratnika i heroja. Čak 30.000 evra za operaciju obezbedilo je Ministarstvo zdravlja, jer je za nas tolika količina novca bila nedostižna suma. Sada je potrebna intenzivna rehabilitacija u zemlji i inostranstvu u trajanju od najmanje tri godine - iskreno će Slobodan, dodavši:

- Svaka rehabilitacija na mesečnom nivou je od 1.600 do 10.000 evra plus troškovi smeštaja i puta. Uz to su joj potrebna i ortopedska pomagala kao i Motomed - sprava koja bi joj omogućila da vežba i u kućnim uslovima kao i Therasuit kavez i prateća oprema koja je jako skupa. Mi kao roditelji, smo prinuđeni da bijemo bitke na svim poljima, jer je Nikolija i slabovida i lekari iz ruske klinike Eliksir u Novom Sadu su nam dali novu nadu za boljitak njenog vida. Ipak, sve to prevazilazi naše finansijske mogućnosti. Ali, kako da živimo sa tim, da nismo pokušali sve za njeno bolje sutra? Zapravo, tek sa ovom operacijom počinje još jedna teška životna etapa za sve nas, ali mi se nadamo najboljem mogućem ishodu.

Zato su Jovanovići čim pre po povratku iz Turske prvo obavili intezivnu fizikalnu terapiju u Novom Sadu, a potom tretmane produžili u Grčkoj, jer ne smeju ni jedan dan da ostave Nikoliju bez rehabilitacije, kako bi se postigli maksimalni rezultati.

 

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Kupatilo više nije san
HUMANITARNI MOST Hvala za svaku stipendiju!
HUMANITARNI MOST San postao stvarnost
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online